Search
Generic filters
Exact matches only

Därför röstar jag inte på Årets Matbluff

0
Delningar
PRAT

Därför röstar jag inte på Årets Matbluff

Årets matbluff

Jag antar att många känner till Äkta varas omröstning kring Årets matbluff. Jag kommer inte rösta för jag vill inte legitimera den där organisationen av flera skäl men främst två:

1. Generellt motstånd mot tillsatser

De är kanske inte kategoriskt emot tillsatser i livsmedel men de uppmuntrar indirekt till det genom sin kommunikation. Mindre pålästa konsumenter tar deras information som sanningar och tror att allt som har ett E-nummer är ett gift, när det snarare är tvärtom. Att ett ämne har ett E-nummer betyder endast en sak – att det är en godkänd livsmedelstillsats. Konserveringsmedel t ex bidrar till att öka livslängden på ett livsmedel och därigenom minskar givetvis svinnet. De gör också livsmedlen säkrare då de hindrar bildande av farliga toxiner.

Ett exempel är nitrit som kommuniceras som rent livsfarligt p g a att det kan vara cancerframkallande. Allt är en fråga om dos men det nämns knappt och nitrits fördelar som antibakteriellt ämne (som avsevärt förhindrar tillväxt av t ex Clostridium botulinum) negligeras i det närmaste. Har ni hört talas om ”rökringen” som bildas när man röker kött? Äkta rökt kött får en röd ring typ en halv centimeter in från ytan. Den kommer sig av att det bildas nitrit i röken och den reagerar med köttets myoglobin för att bilda färgen, på samma sätt som tillsatt nitrit gör. Nitrit kan också bildas från nitrat som är en vanlig och viktig del i gödsel och faktum är att mest nitrit får vi faktiskt i oss från grönsaker. Läs mer om nitrit på Livsmedelsverket.

Om nitrit ändå är öppet för debatt så är deras kritik av syntetisk citronsyra enklare att ha åsikter om. Citronsyra är citronsyra oavsett om den är tillverkad i en bioreaktor eller utvunnen ur citron. Fråga vilken kemist som helst. Här antyds att det kan finnas rester av mögelsporer i den syntetiska citronsyran trots att det inte finns några belägg för det. De nämner att det inte finns belägg men det krävs ingen Einstein för att förstå att många individer bara ser de första meningarna i det stycket.

Jag är så klart inte superförtjust i all användning av tillsatser men det som indirekt kommuniceras av Äkta Vara är att de är farliga per se. Det finns en stor fara med detta då man skrämmer upp folk helt i onödan.

2. Årets matbluff 2021

Inför förra årets omröstning kring Årets Matbluff så hade Äkta Vara valt att ta med Arlas mjölk. Visst, det är allmänheten som nominerar men det är ändå organisationen som väljer ut produkterna för omröstning. Motivet till nomineringen var att de marknadsförde sig fel genom att märka varan som klimatneutral. Det må vara lite knepig marknadsföring då man menade att deras klimatkompensering gjorde varan klimatneutral men det har inget att göra med varan i sig.

Vad som händer om man tar med Arla i en sån här omröstning kan vem som helt räkna ut – djurrättsgrupper och andra organisationer med liknande agenda kampanjar och uppmanar sina medlemmar att rösta på mjölken (jag såg massor av exempel på det). Det blir alltså en politisk omröstning som inte har ett smack med matkvaliteten att göra.

Missförstå mig nu inte. Äkta Vara är en privat organisation och de har vilka stadgar och regler de vill. Problemet är att media liksom helt missar det och rapporterar okritiskt. Det är också komplicerat med ”folkets omröstningar”, i synnerhet där det finns särintressen inblandade som egentligen inte har något att göra med huvudsyftet. Vi har sett det i andra fall också, som i debaclet kring Matbloggspriset 2020.

Bilden till inlägget visar en tweet som jag skrev när jag såg nomineringarna till förra årets omröstning inför Årets Matbluff.

…så

Du röstar så klart om du vill men jag tänker inte göra det även om årets omröstning i grunden känns vettig ur ett äkthetsperspektiv.