Search
Generic filters
Exact matches only

Olluquito con charqui = peruansk kött & potatis

1
Delningar
MAT

Olluquito con charqui = peruansk kött & potatis

Olluquito con charqui

Olluquito con charqui är alltså strimlat kött och ”potatis”. Klassisk peruansk husmanskost som är enkel att laga och ännu enklare att sleva i sig. Jättegott är det! Det finns bara en hake – jag gör receptet med en del ingredienser som kan vara svåra att få tag på. Men förslag på ersättningar finns i receptet som står nedan, ifall du ändå vill laga den här goda rätten.

Ollluco

Olluco, en peruansk rotknöl

Rotknölen som används här är olluco. Den är släkt med malabarspenat som odlas för goda köttiga blad, men här är det alltså rötterna som används. Jag upplever olluco som nånstans mellan fast potatis och rättika. Smaken är mild och jag tycker den har en ton av rå potatis, och den blir inte mjölig och mosas sönder. Den lyfter andra smaker mer än att den har en framträdande egen. När man steker den släpper den en del vätska så rätten blir lätt såsig snarare än brynt.

Det är inte särskilt lätt att få tag på färsk olluco men fryst finns att köpa åtminstone i Stockholm. Mitt förslag om man står utan huvudråvaran, är att göra ett försök med fast potatis eller rättika.

Gaffel med olluquito

Gott!

Torkat kött, charqui, används ursprungligen men numer är det även vanligt att använda färskt kött som ersättning. Charqui görs traditionellt på lama eller alpacka i Anderna och därikring (Peru, Chile, Argentina, Bolivia). Det är faktiskt ursprunget till jerky. Jag har inte tillgång till lama, så det fick bli svenskt torkat renkött i min olluquito. Väldigt gott!

Olluquito con charqui

Ett fat med olluquito con charqui

Eftersom jag är väldigt förtjust i peruansk mat finns en hel del fler peruanska recept här på bloggen sen innan. Botanisera gärna där. En del, som den peruanska grytan carapulcra innehåller lite ovanligare ingredienser. Men det mesta är det inga svårigheter alls med!

Ingredienser

500 g olluco (eller testa fast potatis el rättika)
100 gram torkat kött
Några msk matolja
3 schalottenlökar
3 klyftor vitlök, finhackad
2 msk aji amarillo chili
1 msk aji panca chili
Eller valfri chili
1 nypa mald spiskummin
Salt och svartpeppar efter smak
2 msk grovhackad färsk koriander

Gör så här

  1. Lägg strimlor av torkat kött i blöt tills de mjuknat. Det kan ta olika lång tid beroende på vilket kött som används, men för mig tog det bara et par timmar.
  2. Strimla rötterna som till Janssons frestelse. Ingen skalning behövs. Ifall de är färska, salta lätt och låt stå en kvart, skölj sen av. Ifall det är frysta rötter, låt dem först tina bara. Och finns det färdigstrimlade fryta så använd det.
  3. Stek strimlad lök tills den mjuknar. Tillsätt all smaksättning utom koriander, salta lätt och stek ihop till en röra.
  4. Tillsätt det strimlade köttet och stek under omrörning tills det är tillagat.
  5. I med strimlad olluco, eller annan rotknöl som får ersätta, och hackad koriander. Rör om ordentligt så strimlorna täcks av lökröran. Lägg på ett lock och låt steka en knapp halvtimme på låg värme. Rör om försiktigt nån gång då och då och tillsätt vatten efter behov. Det ska inte få stekyta utan hela tiden vara en såsig bottenskyla. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris.