Search
Generic filters
Exact matches only

Tadig – persiskt ris

0
Delningar
MAT

Tadig – persiskt ris

tadig

Det känns tveksamt att blogga om tadig (persiskt ris) för det finns redan nedskrivet ungefär en halv miljard gånger. Mitt recept är inte heller något speciellt nytt under solen men det är i mitt tycke det godaste sättet att laga risrätten, med både potatis och yoghurt. Det ger mest krisp och en riktigt fin fyllighet.

Är det så svårt att laga tadig?

Det korta svaret är nej. Det är inte svårt vad tv-kockar än säger till dig. Gör man rätt så håller den ihop snyggt och blir riktigt krispig. Jag frångår lite av det traditionella i tillagningsmetoden för att uppnå ett i mitt tycke bättre resultat. Då slipper man lägga upp en förbannad sörja på ett serveringsfat eller laga en extra som tv-kock för att ha något dugligt att visa.

Vad man behöver för att laga tadig som håller ihop

Egentligen behöver du inte många saker alls i form av utrustning men jag är av den bestämda åsikten att man kan ge fan i att laga riset som perserna gör. De kokar riset i överskott av vatten medan jag föredrar att laga riset i riskokare. Vad ni än säger så är det ingen slump alls att det står en riskokare i tamefan alla kök i sydostasien.

Det viktiga är dock en non-stickpanna med lock. Den behöver inte alls vara dyr men beläggningen ska vara i bra skick. Jag använder knappt non-stick men just till vissa saker vill jag ha den. Tadig är en sån rätt. Min både är billig och ser billig ut. Här är det viktigt att allt lossnar ordentligt när det är färdigt.

Mer persiskt på Feeders

Våra andra persiska recept hittar du i den här länken.

Ingredienser

6-8 portioner

7,5 dl bra basmatiris
vatten till riskokaren eller hur ni nu hellre lagar ris (på sämre sätt)
1 msk salt salt
0,5 tsk saffranspistiller
1 dl hett vatten
50 g smör, smält
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 ägg
1 fast potatis, skivad

Gör så här

  1. Koka riset i riskokare. Är du emot det så koka på något annat sätt men skyll inte på mig när det blir mindre fluffigt än vad det ska vara. Salta riset efter smak.
  2. Mortla saffranspistillerna ordentligt och häll sedan på det heta vattnet.
  3. Rör ner salt och 2/3 av det smälta smöret i saffransvattnet.
  4. Vispa ihop yoghurt och ägg i en skål och blanda ner hälften av saffransblandningen.
  5. Blanda potatisen med hälften av vad du har kvar av saffransblandningen. Se till att täcka potatisen ordentligt.
  6. Ta nu fram din stekpanna och smörj den med det smälta smöret som du har kvar. Se till att göra det ordentligt.
  7. Lägg ner potatisskivorna i botten av pannan. Bara ett lager.
  8. Blanda hälften av det kokta riset med yoghurtblandningen och placera det sen försiktigt på potatisen. Var inte rädd för att packa ihop det lite, den färdiga rätten kommer bli fluffig ändå. Låt gärna det färgade riset gå upp lite efter kanterna.
  9. Lägg i resten av riset och packa även det lite.
  10. Häll på det sista av saffransblandningen.
  11. Lägg på locket och grädda på lite över medelvärme på en platta i 10 minuter. Sänk sedan till medeltemperatur (det är så förbannat oklart med sånt här. Lär känna er spis så ordnar det sig). Fortsätt steka i 40 minuter. Här skiljer mitt recept sig rejält från andra recept som lagar bra mycket kortare tid. Det här är en del av nyckeln till att allt ska hålla ihop.
  12. Använd nu en tallrik som precis passar i pannan när den ligger upp och ner. Tryck den mot riset och vänd sen upp och ner på hela kalaset. Det kommer se fint ut.
  13. Toppa med lite hackade pistagenötter, tranbär, torkade körsbär eller granatäppelkärnor på toppen. Gör lite som du vill. Servera med andra persiska rätter. Gärna ett dött djur.