Search
Generic filters
Exact matches only

Kyet A Myit Hinn – Burmesisk curry på kycklingmage

1
Delningar
MAT

Kyet A Myit Hinn – Burmesisk curry på kycklingmage

kycklingmage

Kycklingmage, har ni testat det? Det är vad det här receptet kommer handla om. Jag har även kycklinglever i curryn så bered dig på en inälvsbomb.

Dåligt med bloggande från Anders

Mitt matbloggande har alltid gått lite upp och ner, jag har trots allt plitat ner recept på hobbybasis i 12 år. Lusten att laga mat finns alltid där men lusten att blogga om den går upp och ner. Som tur är så finns det instagram, där kan man bara kasta ur sig något lite snabbt och behöver inte formulera sig så bra.

Kycklingmage

Det är alltså muskelmagen från kyckling som man äter och den består i likhet med hjärta och tunga av tvärstrimmig muskulatur och har alltså lite samma karaktär som dem. Lite studsigt i munnen och man har egentligen två alternativ när man tillagar den – snabbt som fasen eller riktigt lång tid. Allt däremellan resulterar i gummikaraktär. Till en curry tycker jag det är svårt att steka snabbt så jag valde istället att puttra grytan länge. Levern som också är med löstes nästan upp men det är bara bra för det ger en ordentlig karaktär åt curryn.

Jag vet att Kronfågel har kycklingmage i sitt sortiment men däremot är det inte så ofta man ser det i butikerna. Ett tips kan vara att ge sig iväg till en orientalisk butik och kolla vad det har. Min butik har det jämt.

Är du en fegis?

Nej fy sjutton, mage äter jag inte. Grisröv kan jag äta men aldrig i helvete att jag äter mage. Om du tänker så och är lite av en fegis så kan du alltid göra den här rätten på i princip vilket kött som helst. Kanske kycklingfilé, långkokt oxbringa eller något annat lämpligt djur.

Mer burmesiskt

Mia har bloggat lite burmesiskt tidigare. Jag har legaten hel del men inte bloggat något. Får bli ändring på det. Här hittar du vårt arkiv.

Ingredienser

4 portioner

250-300 g kycklingmage
250-300 g kycklinglever
2 msk fisksås
0,5 dl riven färsk gurkmeja (eller 2 msk torkad)
2 schalottenlökar, grovt hackade
5 vitlöksklyftor, grovt hackade
2 msk hackad ingefära
1 champinjon, grovt hackad
0,5 dl olja
0,5 dl chilipulver av något slag
3 dl vatten
saft från en lime
salt

Gör så här

  1. Börja med att skölja av kycklingdelarna (kycklingmage och kycklinglever) i kallt vatten.
  2. Marinera sedan kycklingdelarna i fisksås och gurkmeja som du rör ihop ordentligt. Helst kan de stå över natten, men det funkar med en timma också.
  3. Lägg lök, vitlök, ingefära och champinjon i en blender och mixa snabbt och grovt.
  4. Hetta upp oljan och stek lökröran tillsammans med chilipulver i 2-3 minuter.
  5. Lägg sedan ner kycklingdelarna och fräs ytterligare fem minuter.
  6. Häll på vatten och lägg pop locket. Låt småputtra i ett par timmar. Sista timman kan du gärna koka utan lock om du föredrar en fastare curry.
  7. Smaka av med salt och limesaft.
  8. Servera med ris och någon god burmesisk sallad.