Search
Generic filters
Exact matches only

Pascha, påskdessert österifrån

0
Delningar
MAT

Pascha, påskdessert österifrån

Pascha

”Österifrån”? Ja det är alltså inte en omskrivning för att slippa nämna det där stora skurklandet uppbyggt av vodka, lögner, mord och nationell hybris, vilket däremot detta var. Nej det är bara för att jag inte visste riktigt vilka av Finland, baltstaterna och ett antal andra länder som jag skulle försöka klämma in i rubriken. Pascha, eller pasha, paschka, paska mm som den också kallas, är en traditionell påskdessert av färskost som äts i stora delar av Östeuropa.

Pascha är en lättgjord rätt och det enda aningen bökiga är att paschan ska stå i kylskåpet och rinna av över natten i ett kaffefilter. Bökigt endast eftersom man så klart är otålig att smaka!

Ett av många recept

Pascha görs av kvarg, smetana eller grädde, ägg, smör, kanderad frukt och mandel, men det finns en massa olika varianter med ena eller andra ingrediensen utbytt. Jag gör inget anspråk på att det här receptet är ”rätt”, men det är ett bra recept och det blir gott. Helst gör jag det med twarog, polsk kvarg, men alldeles vanlig svensk sån där kroppsbyggarbukfylla funkar fint.

Påskkort

Och medan jag höll på ringde det på dörren. Jag älskar påsken!

Men i korthet är det alltså nåt mäktigt cheesecakeliknande som ska åstadkommas. Det äts som fika eller dessert, gärna med kaffe och en skiva sött vetebröd till. Färsk frukt blir fint till, särskilt när det serveras som efterrätt och behöver lättas upp lite. Eller kanderad frukt och påskiga chokladägg, eller vad man nu känner för.

Variera efter tillgång, behag och nyfikenhet!

Och som alltid, man tar ett recept och gör det till sitt. 🙂 Jag använde finhackad kanderad fingercitron och syltad kumquat istället för suckat denna gång, och andra har jag haft i finhackade fikon, kanderad papaya, torkade tranbär, hackad choklad… Jag har tom testat kombinationen kanderad ananas, kokos, cocktailbär och en liten försiktig skvätt rom. Vad sägs om kanderad ingefära, citron och honung? Citron och lavendel? Nämen ni fattar, lek loss!

Samma med kvarg, grädde och smetana. Kanske färskost, creme fraiche, ricotta? Välj de varianter du har och gillar och testa dig fram. Det blir knappast annat än varianter av gott.

Ingredienser

500 g kvarg
100 g smör
3-4 msk socker
2 äggulor
1 dl smetana
1 tsk vaniljsocker
Skalrasp av en apelsin eller citron
1 msk citronjuice
1/2 dl russin, grovhackade
1/2 dl suckat
1/2 dl hackad skållad mandel
1-2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Det finns en massa olika sorters kvarg. Ifall du använder kvarg som innehåller mycket vätska, låt den rinna av under nån timme först om den är finkornig och krama ur den om den är mer grovkornig. Den ska inte vara blöt. En grovkornig kvarg, liknande keso, ska sen passeras genom en sil för att bli finkornig. Jag lägger i den i ett finmaskigt durkslag och pressar med en sked bara, men man kan gå loss med stavmixern om man tycker det är mer bekvämt.
  2. Rör rumsvarmt smör och socker ordentligt.
  3. Rör sen i övriga ingredienser utom vispgrädde tills det är väl blandat.
  4. Vispa grädden och vänd ner även den. Här föreslår jag att den som använder en lite väl blöt kvarg och inte har tålamod att låta den rinna av minskar gräddmängden en aning, kanske en dl istället för två.
  5. Häll upp blandningen i en paschaform klädd med silduk, eller i ett alldeles vanligt kaffefilter i en kaffetratt. Ett durkslag klätt med silduk eller kaffefilter funkar också bra. Låt stå i en skål eller djup tallrik i kylskåpet att rinna av över natten. Häll bort den avrunna vätskan. Det är bra att hålla lite koll så det inte rinner över. Hur mycket vätska som rinner av beror på hur blöt kvargen var.
  6. Stjälp upp paschan och dekorera med färsk eller torkad frukt eller chokladägg eller nåt annat påskigt. Servera som dessert till kaffe och gärna med nån sorts sötat vetebröd. Glad påsk!
  7. Och för den som gillar påsken lika mycket som jag finns mer påskmat här!