Search
Generic filters
Exact matches only

Spanska ärtor

0
Delningar
MAT

Spanska ärtor

Spanska ärtor

Ibland är det så konstiga saker som avgör vilken mat det blir här hemma. Inte sällan är det den DJ jag har i huvudet som med dagens slumpvis valda soundtrack får in mig på att bli sugen på nån viss mat. Som idag, spanska ärtor.

Sí señor, efectos especiales
Yeah, yeah, yeah
Sí señor, una tentación
Yeah, yeah, yeah

Ärtor och katten Figgehn

Figgehn gör mig sällskap

I morse spritade jag ärtor vid datorn till morgonkaffet. Jag råkade på jättefina och dessutom billiga nyligen, och var bara tvungen att förköpa mig ett par kilo… som då så klart måste användas till nåt.

Bailando, bailando
Amigos adiós, adiós, el silencio loco
Bailando, bailando
Amigos adiós, adiós, el silencio loco

Ärtskida

Klart man förköper sig!

Därför blir det tapas ikväll! Spanska ärtor, som antagligen kallas nåt helt annat i Spanien, är svinenkla och jättegoda som sidorätt eller till tapas. Vill man böka till det en smula, och ärtorna är av sorten med segt skinn som gör att de är svåra att äta som de är, kokar man ärtbuljong av skidorna. Vill man istället förenkla använder man frysta ärtor och vatten med kycklingbuljongtärning. Det blir gott oavsett!

Ingredienser

4 portioner

300 g färska eller frysta ärtor
3 msk olivolja
1 gul lök
2 klyftor vitlök
50 g lufttorkad skinka t ex serannoskinka
2 msk torr sherry
1,5 dl ärtbuljong*
Salt och peppar efter smak

* Eller svag kycklingbuljong eller vatten

Ärtbuljong

Ärtskidor
Vatten eller svag kycklingbuljong så det täcker
En lök
Försiktigt med salt

Gör så här

 1. Sprita ärtorna om de är färska, tina om de är frysta.
 2. Det här steget skippar man så klart om man använder ärtor från frysen eller vill förenkla. Men det ger lite extra ärtig smak. Koka en buljong av baljorna och lite salt eller svag kycklingbuljong och gärna en lök skuren i bitar. Bara att koka tre kvart eller mer i så lite vatten som det går. Baljorna ska precis vara täckta, inte mer. Sen när man är nöjd med smaken silar man av buljongen. Överbliven buljong blir fint i en risotto eller soppa.
 3. Stek hackad lök olivolja i en panna i sisådär tio minuter på medelvärme. Den ska mjukna och få lite färg men inte brännas.
 4. Tillsätt vitlöken och hackad spansk lufttorkad skinka och låt den steka med nån minut under omrörning.
 5. Häll över sherryn och låt steka så det bubblar och ångar av en del under några minuter.
 6. Häll över ärtbuljongen eller en svag kycklingbuljong tillsammans med de råa eller tinade frysta ärtorna. Låt sjuda en kvart eller vad som nu behövs för att ärtorna ska bli färdiga. Ifall de är väl mogna behövs längre tid än om de är späda, och då kan också mer vätska behövas. Den färdiga rätten ska ha viss såsighet som håller ihop rätten men inte för mycket. Mal över svartpeppar och smaka av med salt. Servera som sidorätt eller till tapas.

  Mer på samma tema

  Skål med spritade ärtor

  Spritade och redo att tillagas