Search
Generic filters
Exact matches only

Fregola sarda, rostad pasta med ärtor och nötter

0
Delningar
MAT

Fregola sarda, rostad pasta med ärtor och nötter

rostad pasta

Fregola sarda eller fregola tostata eller kanske fregula är en sorts handgjord rostad couscous från Sardinien. Jag vet inte om jag ska förstå det som couscous eller pasta, nånting mittemellan kanske. Gott är det i vilket fall! Det smakar nötigt och har en skrovlig yta som suger upp smaker fint.

Jag har läst mig till att den passar särskilt bra med skaldjur och kan bara hålla med. Gjorde en rätt med musslor och dragon som blev fantastisk! Men här valde jag att kombinera på annat vis, med enkla smaker jag tycker blir fina ihop – ärtor, mynta och rostade nötter. Och så citron som jag tycker det behövs åtminstone lite av till såna här rätter.

fregola

Här är den fregola jag använt mig av

Det är en pastarätt med känslan av en varm sallad, särskilt om man väljer att öka på med fler ärtor. Det blir fint både med och utan riven parmesan eller pecorino till. Till fisk hade jag avstått, men om det ska ätas som ensamrätt är det gott till.

Receptet är ungefärligt så ingen onödig precision behövs. Lägg till eller ta bort efter egen smak bara. Likaså kan den som vill utesluta smör välja olivolja istället, den som föredrar bondbönor framför ärtor välja det, och samma med vilken sorts nötter man föredrar.

Mer pasta

Ingredienser

4 portioner

3 dl fregola tostata
1 dl rostade hasselnötter
2-3 dl ärtor eller bondbönor, gärna färska
1 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
2 msk smör
1 msk färsk mynta, strimlad
Citron efter smak
Nymald svartpeppar efter smak
Parmesan eller pecorino, valfritt
Mynta till garnering

Gör så här

  1. Torrosta hela hasselnötter i panna på ganska låg värme med omskakning lite då och då. Gnugga bort det av skalet som lätt lossnar. Hacka nötterna väldigt grovt.
  2. Koka ärtorna. Där får du beräkna tiden beroende på vilka ärtor du har. Jag använde hemodlade mogna men inte torkade gråärtor (från frysen) som tar lite längre tid att koka än de gröna ärtor som finns att köpa och egentligen mest ska värmas upp.
  3. Koka fregolan al dente i saltat vatten, precis som vanlig pasta. Det tar kanske tio minuter, provsmaka. De ska ha kvar lite stuns.
  4. Använd gärna en ganska kraftig men inte alltför salt kycklingbuljong. Jag hade hemkokt i frysen men kör på tärning annars. Hetta upp buljongen och häll den över den nykokta avruna fregolan tillsammans med ett par matskedar smör (kanske brynt?).
  5. Blanda i strimlad mynta men spar några hela blad till garnering och rör om det hela. Pressa över citron och mal över svartpeppar efter smak. Strö över hasselnötterna, finriven parmesan eller pecorino om man så önskar, och dekorera med myntablad. Servera som förrätt eller lunchrätt, eller som tillbehör till fisk, kyckling eller vad man nu känner kan passa till.
  6. Servera som förrätt eller lunchrätt, eller som tillbehör till fisk, kyckling eller vad man nu känner kan passa till.

Mer ärtor och bönor

fregola

Nötigt och gott