Search
Generic filters
Exact matches only

Gott nytt 2023!

0
Delningar
PRAT

Gott nytt 2023!

Gott nytt 2023

Gott nytt år till er alla som läser den här bloggen och på olika vis följer Feeders, vårt älskade hobbyprojekt för att sprida matglädje och nörderi! Jag sitter vid datorn nu, nöjd efter gårdagens födelsedagsfirande av mig och ena dottern och summerar året som var. Hela nittio inlägg gjorde jag och Anders här på bloggen under året. Och på vår instagram… ingen aning, men flera inlägg om dagen är det i vilket fall. Inte så illa för nåt som görs på kul vid sidan om jobb, familj och allt sånt va?

Hur summerar man ett år? Det blir så platt hur man än gör för det rymmer så mycket av både händelser, känslor och personer, i den lilla nära världen och i stort. Men det där stora kan andra få prata om. Jag pratar hellre mat. Först lite bloggstatistik, sen kommer det roliga!

Populärast av årets 90 nya inlägg

  1. Chicken Kyiv med gräddstuvad purjolök
  2. Brännvinssallad
  3. Mias godaste marinad till grillspett

Populärast totalt

  1. Älgstek sous vide med underbar kantarellsås
  2. Långhalsar!! Kanske de allra godaste skaldjuren.
  3. Perfekt tjälknöl på älg med sous vide

Årets roligaste

Men roligast då, det som egentligen räknas? För mig får jag nog säga att den fermenterade fiskfesten var det överlägset mest intressanta och trevliga som hände i matväg under förra året. Wow vilken upplevelse!

Mia

Jag äter lyxig macka

Och den roligaste råvaran att upptäcka var nog majsstjälk. Märgen i majs påminner väldigt mycket om sockerrör men med majsigare smak, och jag kunde tom parallelltesta eftersom mamma odlade båda. Väldigt saftig och god att tugga på färsk, men också intressant som ingrediens i både drinkar (toppbilden i det här inlägget!) och ceviche. Jag kanske borde blogga det här inser jag nu? Om inte annat så för att ge alla odlare chansen att testa under kommande säsong.

Rävgryta

Jag fångade en räv idag… Eller Anders gjorde ju, men jag lagade den.

Jag fick ju äntligen chansen att laga mat på räv också!! Och det… borde jag faktiskt inte skriva så mycket om det här nu utan se till att blogga ju! För det var en upplevelse. Koreanskt blev det.

trollhummer

Trollhummer, årets vackraste!

Sen är även piggvar racks ett riktigt fint minne som jag planerar återuppleva. Och den sydamerikanska ihåliga gurkan caigua eller achocha som jag odlade och använde stora mängder av på en massa olika vis. Den ska jag definitivt fortsätta med. Och trollhummer!! Himmel, insikten här blir ju både att jag hunnit med en himla massa gott och kul – och att det är en himla massa jag inte alls hunnit med att blogga.

Caigua

Caigua, achocha, balsamäpple, nån sorts djungelgurka…

Och så alla generösa människor jag mött och fått både råvaror och idéer från! Wow! Jag har fått mat från Nepal (Tusen tack Mattias!!) som är helt omöjlig att komma över i Sverige, jättegoda hemodlade gråärtor (Otroligt snällt Erik!), och som vanligt en hel drös med spännande kött (i vid bemärkelse) från Anders! Och så mycket mer, all inspiration dessutom!

Vad blir roligast 2023?

Men även om det är kul att se bakåt och är det framåt som är den riktigt roliga biten! Man kan inte koka soppa på gamla lagerblad heter det ju. Inför 2023 har jag en lååång att laga-lista. Men några saker lockar lite extra.

Mongolisk mat! Jag har kamel i frysen och läser in mig för fullt nu. Nån som har murmeldjur att sälja? Och nej, det blir ingen mongolisk biff. För den är inte mongolisk, bara så ni vet.

Grishuvud lagade jag för första gången nu i julhelgen. Fantastiskt att äntligen få göra det jag drömt om så länge! Dessvärre blev vi sjuka så det blev inte riktigt den grisfest jag hade hoppats på. Men när jag höll på läste jag så klart in mig och insåg vidden av roliga rätter från en massa delar av världen som lagas av grishuvud. Inte minst Kina så klart, Amerikas sydstater och diverse paradisöar. Jag har redan försäkrat mig om att kunna beställa fler grishuvuden framöver för att kunna testa loss!

Grishuvud

Första gången av många!

Och jag kommer fortsätta odla en massa kul så klart, och laga till det som trädgården ger. Planerar fröbeställningar för fullt och tar tacksamt emot tips om vad jag borde ge mig på! Och mat från olika afrikanska länder, fågelrecept från Färöarna, fortsatt djupdykning i olika indiska kök, vallmofrön, råbiffar, mer grillat, mer fisk, mat med öl…

Förväntan! Tänk all rolig mat vi ska laga 2023!!

/Mia