Search
Generic filters
Exact matches only

Piggvar racks, lyxig styckdetalj från havet

1
Delningar
PRAT

Piggvar racks, lyxig styckdetalj från havet

piggvar racks

Ni vet de där bitarna som folk skär bort och ratar? De är min guldgruva!

Förlåt men vi alla är rätt bortskämda. Vi ratar en massa god mat bara för att vi vet att vi kan köpa exakt det vi vill när vi vill. Vem orkar krångla med kokkött när det finns filé, vem tar sig tiden till hönsbuljong, och vem ids skala en kraftig saftig broccolistjälk trots att det är den godaste biten? Vem orkar fundera över en ny råvara? Det är lättare att trampa på i samma bekväma spår än att utöka sina domäner. Det är bl a det som ligger bakom att vi har så himla mycket matsvinn. Och vad värre är – förlåt men det är ändå mitt fokus i livet – vi missar ju en massa svingoda och intressanta smakupplevelser!!

Saftigt kött på tjocka ben

För en tid sen fick jag ”piggvar racks” av min favvofiskaffär i Uppsala, Feskarn. Alltså fick som i gratis, ingen sponsringsdeal eller så. De vet att jag roas av annorlunda råvaror och råkade ha en superfin men svårsåld benig bit av en rejäl piggvar. Eller två bitar faktiskt, för jag fick även huvudet. Det låter kanske inte som en höjdardeal att få renset, men det är faktiskt just precis vad det är. Kinderna är ju det godaste på hela fisken! Men den här biten med stora rackarns ben… den visade sig faktiskt knocka kinderna av tronen.

råa piggvar racks

Lyxig råvara innan tillagning

Piggvar racks, vad tusan är det då? Plattfiskars anatomi är så himla märklig. Men det är alltså en fet och fin bit med stora ben. Väldigt likt lambracks, så där att man kan skära av som kotletter med ett rejält ben eller två i varje. Fast av fisk, från en rejält stor piggvar.

Den mesta blir gott friterat

Så då var frågan vad jag skulle hitta på med min skatt. Steka hel i ugn? Jag tror det hade blivit fantastiskt! Men valet föll ändå på att skära ”kotletter” med ben som jag sen tillagade väldigt enkelt, bara panerade och friterade. Först testade jag att fritera fisken som den var, bara pudrad med lite vetemjöl. Jättegod! Sen testade jag att dubbelpanera en bit och det blev så himla bra att även resten fick gå den vägen, liksom kinderna. Och så en majonnäsdip och lime till, och tajin, det mexikanska chilisaltet med lime.

piggvar racks med tajin

Provsmakning av ett första försök att tillaga

På allvar en av 2022 års allra bästa måltider tyckte både jag och ungarna! Väldigt lättätet eftersom det var stora ben som bara var hemskt trevliga att äta ifrån och inga störiga småben. Vi tog benen direkt i handen, dippade och gnagde av det mjälla fiskköttet. Kul och helt okrångligt. Och alldeles otroligt saftigt och gott!

Våga!

Mitt recept på såna här godsaker är följande: Fråga i butiker du gillar om de har några kul svårsålda uddavaror. Kanske en bifångst, alltså sånt som kommit med på köpet när annat fiskats. Nåt bortrens, en annorlunda råvara de tagit in på kul eller mest som dekoration i disken.

Det finns så mycket gott och roligt om man lämnar mittfåran! Kinder, tunga, rom och mjölke. Ben till fond, skinn, fenor. Trollhummer, fjärsing och små plattfiskar. Man kan ofta köpa sånt till ett bra pris. Och det är där man har chansen att råka på roliga överraskningar och hitta smaker utöver det vanliga. Våga testa att köpa och laga till även om du inte vet hur. Det är sällan så bökigt som man befarar. Googla, fråga nån med koll och sen bara försök utan att krångla till saker onödigt mycket. Vad är det värsta som kan hända?

/Mia