Search
Generic filters
Exact matches only

Lyxig nyårsmat

0
Delningar
PRAT

Lyxig nyårsmat

lyxig nyårsmat

Vi kanske inte kastar ur oss hundratals högtidrecept på Feeders och framförallt jul och påsk är vi lite risigare på. Det är lite märkligt det där men vi funkar bra precis lika båda två så det får bli några recept per år och successivt bygger vi upp arkiv för de högtiderna också. Nyår däremot är vi bättre på för där går det att använda nästan hela årets mat så länge det är lite lyxigare.

Mat till nyår

Här finns det ju inga som helst regler förutom att vi nog tycker att det krävs i alla fall trerätters middag. Desserten lämnas med varm hand åt folk som bryr sig om sånt, själva tar vi hellre en kaffe och ett glas bättre sprit och skippar sötsakerna. Det viktiga är i alla fall att totalen känns lyxig, men det innebär ingalunda att det behöver vara dyrt. Man kan dock kosta på sig att försöka lägga upp fint och framförallt lägga ner tid på maten. Det går ju liksom att göra en otroligt vacker och god nyårsmiddag på billiga lammlägg och rotsaker.

Nedan tipsar vi om några av våra rätter vi tycker passar fint till nyår. När det står ”jag” så är det den som lagat rätten som skrivit. Kanske bitvis oklart men skit samma, det är ju maten som är poängen!

Fisk och skaldjur till nyår

Fantastisk piggvar Det är utmärkt att ta hjälp av hav och sjöar när det ska lagas nyårsmiddag. Fiskdiskarna är fyllda med allehanda godsaker och om man känner att plånboken tillåter det så är det läckert att köpa på sig en piggvar eller annan större plattfisk att laga hel.

fantastisk piggvar

Cioppinio. amerikanskitaliensk fisk -och skaldjurssoppa Det amerikansk-italienska köket har en del riktiga höjdare till finmat och den här soppgrytan är fantastisk. Välj djur efter tillgång och plånbok, buljongen är huvudsaken och det är inte så svårt att tallriksservera riktigt snyggt.

cioppinio

Konfiterad röding med romescosås Men för fan röding då? tänker du. Ja det är klart vi ska ha röding med och varför inte konfitera den och servera med lite italienska grejer?

konfirmerad röding

Cajunostron Det där med att tillaga ostron känns lite komplicerat för mig. Alltså det är komplicerat i avseendet att ostron är så förbannat dyrt och därför borde man äta dem naturellt… det är ett feltänk. Gratinerar du dem så blir de bra mycket mer tillgängliga för lite skeptiskt folk och det är ju knappast slösaktigt. Man kanske kan påstå att fransmännen kan ostron bäst men jag skulle nog vilja hävda att man är ena fenor på det i Louisiana också.

cajunostron

Gratinerade sjöborrar med sherry Sjöborrar är inte alls lika ovanligt nu som för bara några år sen, åtminstone inte i större städer. Prata med en bra fiskhandlare och få till en förrätt som är både snabb och enkel att lyckas med. De kan kosta en slant i pengar men desto billigare i tid. Och snygga och effektfulla dessutom!

Gratinerade sjöborrar

 

Ostron med chimichurri på passionsfrukt Oston var det. Enkelhet är inte så dumt, så jag föreslår denna goda snygga variant. Passionsfrukt passar oväntat bra till! Och man behöver inte peta i sig ett dussin per person heller. Ett enda som inledning på en middag sätter en lyxig ton.

ostron

 

Hummertacos Och så hummer. För kom igen! Och man kan själv välja lyxnivå på denna efter ork och plånbok. Det är verkligen en väldigt bra liten rätt ifall man vill latmaska men ändå känna att idag är det verkligen fest!

hummertacos

 

Pilgrimsmusslor med tryffel och kräm på smörrostad blomkål Pilgrimsmusslor så klart, och tryffel! Så lätt- och snabblagade att det är den perfekta förrätten. Och då finns det dessutom marginal att krångla till det lite mer med tillbehören.

Pilgrimsmusslor

 

Bloody ceviche på pilgrimsmusslor En till med pilgrimsmusslor bara för att det är en så himla bra förrätt till nyår! Tomatvattnet kräver lite tid men det går fint att förbereda och är lite väntan snarare än arbetstid som behövs.

bloody ceviche

 

Förrätt på långhalsar till nyår Jag vet att det låter helt knäppt, men bland det mest välbesökta vi har på bloggen är långhalsar. Det måste ju betyda att det är rätt jäkla många som är nyfika på det godaste skaldjuret i hela världen. Bra sätt att imponera på gästerna med andra ord!

 

Vilt till nyår

Det är kallt ute nu och de vilda djuren har det kärvt. Vi brinner så klart lite extra för den svenska faunan och ägnar oss åt stödutfodring och general omtanke om djuren när de har det svårt. Det hindrar inte att man också beskattar stammarna lite när temperaturen är bättre för att ha två tankar i huvudet är inte speciellt svårt (förutsatt att det funkar som det ska där innanför skalet). Vi älskar dem, beundrar dem, hjälper dem och äter dem till middag. Det är att vara en del av naturen och inte bara en meningslös åskådare som tror att naturen är en förbannad djurpark som ska beskådas på Netflix.

Älgkalvsbiff med tonnato och löjrom Vi börjar med lite älg. Här har vi Sverige och Italien i en nästan perfekt harmoni om jag får säga det själv. Man kan faktiskt välja att knappt tillaga älgkalvbiffen om man vill eller också låter man den vara vackert rosa. En perfekt förrätt och lagar du lite mer så funkar den som huvudrätt också.

älgkalvsbiff

Vinbräserad älgkind med trattkantarellsås Jag inser att älgkind är lite knivigt att få tag på. Willys har det INTE. Däremot går den utmärkt att ersätta med nötkind och det kan du nog få din handlare att ta hem åt dig. Är du en av de fåtal smarta jägare som skär ut kinderna under slakten så har du däremot en mindre fest framför dig. Det här kan mycket väl bara en av de lyxigaste maträtterna du kan laga på skogens konung.

älgkind

Rådjur Anglais med med kaprismajonnäs Rådjur delar befolkningen och jag känner många jägare som inte ens äter det köttet. Ohyggligt märkligt! Det knepiga med rådjur är att det har en rätt kraftig viltsmak, det smakar alltså lite lever och blod och det är dessutom väldigt mört. Hur ska man då hantera det? En idé är att helt enkelt bejaka leversmaken och laga den klassiska franska rätten Kalvlever Anglais fast istället för lever använda sig av rådjursrygg. Det här mina vänner är gott på riktigt.

rådjur anglais

Sotat sous vide-vildsvin med auberginerullar
Vi vänder oss till Italien igen nu när vi plockat fram vildsvinet. Ni får också chansen att plocka fram sous vide-maskinen (lyx va?).

vildsvin

Råbiff av ren med löjrom och kräm av västerbottenost Självklara smaker till nyår, ren norrländsk lyx. En vansinnigt bra förrätt! Välj köttmängd efter hur middagen i övrigt är komponerad.

råbiff av ren

 

Ljuvlig kotlettrad med rosmarin och lavendel Det här är en alldeles fantastiskt lyxig rätt på vildsvin. Till nyår får man använda torkad lavendel istället för färsk bara. Det är lätt att laga och servera kotlettrad till många, snyggt uppskuren.

kotlettrad

 

Vegetariskt till nyår

Vi har många fler grönsaksrecept än vad vi kanske ger skenet av i sociala medier. Det skulle kunna bero på att vi inte ser någon riktig poäng i att välja bort kött helt – på samma vis som vi så klart inte väljer bort grönsaker. Vi äter oss gärna igenom både flora och fauna. Självklart finns det en massa fin mat som inte innehåller kött och här kommer några tips.

Perfekt risotto Vi börjar med risotto. Den här fantastiska rätten som går att variera på oändligt många sätt har vi faktiskt rejält många recept på. Här kommer ett grundrecept som går igenom de små tricken för att lyckas få till risotton på rätt sätt. Alla våra risottorecept hittar du här. De är inte helt vegetariska alla de där recepten utan det förekommer lite trynen, mjölmaskar och liknande också :-).

perfekt risotto

Cassava frites Cassava frites eller yuca fries, det finns flera namn på det här tillbehöret. Det är alltså cassavavarianten på pommes frites och alldeles för få personer har testat det. Det är både krispigare och krämigare och smaken är rent otrolig. Du kan ersätta pommes frites rakt av med de här och jag lovar att du inte kommer bli besviken. Men du måste fritera, hålla på att tramsa runt med airfryer eller ugn duger inte.

cassava frites

Zucchini och trattisar i en italiensk smårätt Zucchini, trattkantareller och vaktelägg kanske kan vara något? Den här rätten hade jag faktiskt helt glömt bort tills jag kollade igenom arkivet idag. Portionslaga och servera som förrätt eller använd som tillbehör till något annat gott.

zucchini

Praliner av selleri med kanderade valnötter, blad och ost Man ska inte underskatta det visuella när det ska vara festligt. Att dessutom kunna säga nåt tjusigt om ”pralin” och ”daggdroppar av äpple” etc är inte heller så dumt. Det låter faktiskt bättre än bara bollar av rotselleri. Gott är det hur som helst!

selleripraliner

 

Gnocchi med bondbönor, dill och färsk tryffel Det här är en enkel men lyxig rätt som går fint att förbereda och sen snabbt att laga till. Tryffel är ju alltid tryffel.

gnocchi

 

Svampmacka med kaffe, citron och sherry Den som har svamp kvar i frysen kan lyxa till det ordentligt med enkla medel och utan tvångsbantning av plånboken.

svampmacka

 

Bondbönor med citron och mynta Jag vill ha min nyårsmat vacker, jättegod, lätt att förbereda och enkel att lyckas med. Och så vill jag ha den presenterad i flera serveringar. Den här rätten passar in perfekt på det, och passar dessutom in i nästan vilken meny som helst. Fungerar också fint som vackert grönsakstillbehör till en enklare huvudrätt.

bondbönor

 

Kroketter på potatis, ost och hasselnötter Man behöver alltid en snygg potatis! Särskilt en som går att förbereda till strax innan det sista momentet när det är nyår. Fördelen med en så här snygg och god potatis är att den kan smycka upp nån jättegod men mindre bildskön huvudrätt till nyårsfin. Tänk en ragu med svamp och rött vin, och så nån snygg grönsak till.

kroketter

Det var våra nyårstips men botanisera gärna bland recepten nedan också, där finns ytterligare en massa rätter som kan passa. Fråga oss gärna om mat till nyår på Facebook eller Instagram! Och så klart måste du följa oss där för en strid ström av inspiration och tips!

Gott nytt år!

/Mia och Anders