Search
Generic filters
Exact matches only

Ljuvlig kotlettrad med rosmarin och lavendel

0
Delningar
MAT

Ljuvlig kotlettrad med rosmarin och lavendel

kotlettrad

Skriver detta med vemod som bränner i ögonen. Det är höst, det är nån jäkla pandemi som ställer in välbehövliga fester och hindrar mig från att krama mamma, trädgården vissnar och även jag känns det som. Och jag har haft ett jobbigt samtal med en vän som jag inte vet var det ska landa. Livet gör lite ont idag. Då passar det väl att blogga om en fantastiskt god kotlettrad av vildsvin som jag lagade nyligen? En kotlettrad med smak av de kryddörter i trädgården som fortfarande står där och är vackert gröna efter frosten. Så där som man själv vill vara – grönskande, doftande och pigg trots gråkylan.

Det här köttet blir väldigt saftigt och smakrikt tack vare fettkappan. Kött <3 fett = sant! En kryddig lag som köttet får bada i förstärker också saftighet och smak. Det momentet går ju att skippa om man vill, och i så fall saltar man bara köttet. Och så klart kan man ändra kryddningen i den här rätten om man känner för det. Rosmarin, apelsinrasp och lite torkad chili vore t ex ett gott alternativ.

Kotlettrad av vildsvin färdig för ugnen

Såsen är underbar och den är det så klart också bara att modda efter egen smak. En del äter ju sås som soppa och då kan den göras mindre intensiv genom mer grädde. Ifall du mest bara vill fukta köttet med såsen gör du tvärtom, drar ner på mängden vätska.

Som vanligt alltså, man anpassar sig efter lust och omständigheter. Livet.

Kotlettraden serverad med potatis och god skysås smaksatt med citron och vitt vin

Vildsvinet förresten, ni kan väl gissa varifrån jag fått det? Varmt tack för maten, Anders! På mer än ett vis. Tänk så mycket god mat jag lagat tack vare dig!

Och så en liten svordom på slutet om att jag ställde till köttet den här gången. Det hände en massa medan jag höll på, grejer med ungarna och jag tappade fokus alldeles och vips hade innertemperaturen dragit iväg längre än jag tänkt. Livet… Metoden är testad innan så jag vet ju hur jag vill ha det, men den här gången blev det inte riktigt lika perfekt som annars. Men så klart supergott ändå, sååå himla känsligt är det inte! Och ingen annan än jag gnällde över det.

Ingredienser

6 portioner

Ca 1 kg kotlettrad av tamgris eller vildsvin med fettkappa
2-3 kvistar färsk rosmarin
2-3 kvistar färsk lavendel
2 msk olivolja
Nymald svartpeppar
En färsk och fin vitlök i klyftor, oskalade

Lag

3 dl vatten
2 tsk salt
2 lagerblad
3 krossade vitlöksklyftor
1 kvist rosmarin
Ett par kvistar persilja
10 korn svartpeppar, krossad

Sås

1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vitt vin
3 dl sky + vatten
Rivet skal av en citron
1 tsk honung
Några ordentliga drag med nymald svartpeppar
1-2 dl grädde
Salt efter smak

Det går att ersätta de färska örtkryddorna med torkade.

Gör så här

  1. Koka upp ingredienserna till lagen och låt sen kallna. Lägg kotlettraden i en påse placerad i en form knappt större än köttet. Häll marinaden över köttet i påsen. Stäng påsen så att så mycket luft som möjligt trycks ut och låt sen köttet marinera i kylskåp över natten.
  2. Ta upp kotlettraden ur lagen och torka av den noggrannt. Lagen är salt och det räcker med den sälta köttet har tagit åt sig. Skär ett rutmönster i fettkappan men låt inte skårorna gå ända in i köttet. Lägg köttet med fettsidan uppåt i en ugnsform som inte är alltför mycket större än köttet. Mortla två skalade vitlöksklyftor med olivoljan och lägg sen ner lavendel- och rosmarinkvistarna i morteln. Mortla även dem lätt men så de håller ihop, bara för att de ska ge av sig mer smak. Lägg lavendel, rosmarin och den krossade vitlöken ovanpå fettet. Gnugga in vitlöken lite och tryck till kvistarna mot fettet så de ligger emot bra. Mal över lite svartpeppar också. Lägg de övriga oskalade vitlöksklyftorna runtom i formen och häll på en dl vitt vin bredvid köttet.
  3. Sätt in köttet i ugnen i först 250 grader men vrid ner till 150 så snart köttet ställts in. Låt gå tills köttet är 65 grader mitt i. Ifall fettet ser blekt ut drar du på grillelementet till önskad färg precis mot slutet när temperaturen är strax över 60. Det är svårt att säga exakt hur lång tid det hela tar beroende på främst hur stor köttbiten är och ugnens temperaur. Men för mig tog det ungefär timme och en kvart. Låt köttet vila ett tag efter du tagit ut det, kanske tjugo minuter. Skär sen i skivor och servera med sås, nån god potatis, de rostade vitlöksklyftorna och nån grönsak. Och klipp gärna nåt grönt över för looks.
  4. Såsen: Ta upp kött och vitlöksklyftor ur ugnsformen och häll i vatten i formen så det blir ungefär tre dl. Det behöver inte mätas utan ta på ett ungefär. Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Häll i vetemjöl och låt steka under omrörning några minuter. Häll på vinet och vispa i på medelvärme. Sila över skyn från ugnsformen och vispa så att det blir slätt. Riv i citronskal och honung och några drag peppar från kvarn. Låt småputtra ett tag på låg värme medan du rör om för att se till att det inte bränner i bottnen. Är såsen lagom tjock? Justera med toppredning eller med vatten annars men tänk på att även grädden ska i. Precis innan servering häller du i grädden och smakar av med salt, peppar, honung och kanske några droppar citron.

Sugen på mer? Följ oss gärna på insta för mat och prat, @feeders.se!

Hel kotlettrad som får vila lite innan den ska skäras upp