Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Thailändsk surf and turf

0
Delningar
MAT

Thailändsk surf and turf

thailändsk surf and turf

För mig kan surf and turf vara vad fan som helst så länge man har blandat in något från land och något från vatten. Det kanske är en för generös definition, men jag gillar att vara generös.

Thailändsk surf and turf

Här har jag baserat rätten på oxfilé, stora räkor och en fantastiskt god thailändsk sås som går att använda till en massa saker. Jag använder den som salladsdressing, woksås eller min favorit – blanda ner i smält ost. Sånt får hedonister göra.

Jag måste väl köra den vanliga pekpinnen vad gäller jätteräkorna. Vi vet ju att det tveklöst kommer någon präktig människa påpeka det i alla fall. Det är också kul att från början skriva “präktig människa” i bloggtexten för då kan jag hänvisa personen ifråga till bloggtexten när frågan kommer. Jag förekom dig din jävel!

Jätteräkor alltså. Många odlas under högst tveksamma förhållanden och såna tycker jag man ska undvika om man har möjlighet. Det finns viltfångade MSC-märkta kungsräkor som kostar som ett mindre lands BNP men jag tycker nog ändå man kan kosta på sig såna. Alternativt kan man så klart använda vanliga nordsjöräkor eller varför inte stjärtar från havskräftor.

Mer thaikäk på Feeders

De här thaibollarna vet jag väldigt många som gjort, ingen har blivit missnöjd.

Thailändska biffar av räkor och fläsk

Pad thai med mjölmask!!!

Enkla kycklingvingar som du kan svänga ihop i stekpannan

 

Ingredienser

4 portioner

500 g oxfilé, i fyra skivor
10-15 stora råa räkor utan skal
2 msk sriracha
1 gurka, skuren i grova bitar
1 stor morot, hyvlad
2 gula paprikor, strimlade
1 tsk sesamolja
neutral olja för stekning
massor av färsk koriander
Vitlökssås (recept finns här)

Thailändsk skitgod dressing

2-3 cm ingefära, tunt skuren (vilket jävla mått det där är “2-3 cm”???)
1 röd chili, urkärnad och hackad
2 citrongräs, skurna i ringar
2 vitlöksklyftor, hackade
4 salladslökar, hackade
saft från 2 lime
1 msk sweet chili sauce
1 msk fisksås
1 msk ljus soja (gärna thaisoja)
2 msk neutral olja
1 tsk socker
en stor näve färsk koriander, hackad
en stor näve mynta, hackad
ev salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Börja med att marinera räkorna i sriracha. Lägg in dem i kylen efter det. De ska lagas sist av allt.
  2. Blanda ingredienserna till dressingen och mixa slätt med en stavmixer.
  3. Woka grönsakerna i olja lite hastigt, de ska egentligen bara bli varma. Skvätt på lite sesamolja och dra på lite salt och svartpeppar.
  4. Stek oxfiléskivorna på hög temperatur tills du får dem som du vill ha dem.
  5. Avsluta med att fräsa räkorna hett i rätt så mycket olja.
  6. Servera de wokade grönsakerna med råkor och oxfilé ovanpå. Häll upp dressing i små skålar. Det är förbannat gott att servera den här vitlökssåsen till också.