Search
Generic filters
Exact matches only

Japanska dumplings med tryffel och fläsk

0
Delningar
MAT

Japanska dumplings med tryffel och fläsk

Då och då försöker Anders locka mig in i fördärvet.
”Mia. Vad tror du om att beställa tryffel?”
Jamen hur slutar det då, tror ni? Det slutar med ägg med tryffelhollandaise till frukost, tryffelrisotto till lunch, fläsksida med tryffelmos till middag, etc osv. När man väl fått hem sina dyra doftande svampklumpar vill man ju göra det mesta av dem under de närmaste dagarna. Dessa dumplings med tryffel och fläsk är ett av resultaten av den senaste orgien.

Tryffel kommer bäst till sin rätt om man inte krånglar till saker för mycket. Enkla milda smaker. Potatis, ägg, jordärtskocka, olika former av pasta, ost, grädde och smör. Men man behöver inte stå och stampa i Italien och Frankrike. T ex kinesiska wokade potatisstavar, chawan mushi (japansk ångad äggkräm) och dumplings med tryffel i len fyllig buljong smakar underbart.

Tryffel med rivjärn

Själva tryffeln gör jag i regel inte så värst mycket med. Den är känslig för upphettning så jag brukar bara riva eller hyvla den över rätten i slutet. Eller kanske blanda med mjukljummet smör eller annat gott fett och röra i sist när maten är färdigkokt.

Fortsatt tryffelorgie

Ingredienser

4 portioner

1 förpackning om 24-30 frysta blad gyoza- eller wonton-deg, helst runda

200 g fläskfärs
50 g späck, tillagat och kallnat. Valfritt
1 dl vattenkastanjer, fint hackade
2 tsk sake
1 tsk sesamolja
1 salladslök, hackad
1,5 tsk majsstärkelse (maizena) eller potatismjöl
1/2 tsk salt

Soppa

12 dl fin kyckling- eller fläskbuljong
3 stjärnanis
1 vitlöksklyfta, tunnskivad
1 msk japansk soja
2 msk sake
Några droppar riktigt fin sesamolja
2 msk fläskfett från stekning alternativt neutral matolja
Färsk tryffel i önskad mängd
1 salladslök
Salt efter smak

Gör så här

  1. Lägg fläskfärsen i en bunke och tillsätt eventuellt finhackat späck, finhackad salladslök och vattenkastanjer, sake, sesamolja, salt och majsstärkelse. Rör ihop så det blandas ordentligt.
  2. Lägg ungefär en och en halv tsk fyllning mitt på varje degplatta, några stycken i taget. Fukta kanten på degplattan och vik sen degen över fyllningen. Från ena sidan till den andra, nyp försiktigt ihop kanterna på de små degknytena. Man får liksom vecka degen lite efter hand, lättare än det låter. Var noga med att så lite luft som möjligt innesluts.
  3. Placera degknytena, så många som ryms åt gången, på ett oljat fat eller en bit smörpapper i botten av ånginsatsen så att de inte fastnar. Eller lägg några gröna milt smakande blad i botten. De passar dessutom fint att äta till.
  4. Lägg på locket och ånga degknytena. Vattnet ska koka ordentligt om än inte stormkoka. Det tar kanske 7 minuter för dem att bli färdiga. Ta upp en och provsmaka om du är osäker ifall de är klara. Alterativt, låt dem sjuda i vatten på medelhög värme i två, tre minuter, men då måste du vara säker på att de är ordentligt förslutna. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av innan de får glida ner i buljongen.
  5. Eventuell överbliven fyllning kan stekas som små biffar. Vill man inte använda alla dumplings vid ett tillfälle går de bra att frysa in dem råa.

Soppa

  1. Koka upp buljongen med vitlök, stjärnanis, sake och soja. Låt sjuda tio minuter.
  2. Värm stekfettet eller oljan, låt svalna en aning och riv sen över önskad mängd tryffel och vänd i fettet. Droppa några droppar sesamolja direkt i serveringsskålar och lägg i en liten sked tryffelfett.
  3. Häll över het buljong och lägg i dumplings. Strö över lite hackad salladslök. Hyvla över tryffel.

Fler dumplings

Som variation kan dessa dumplings friteras eller serveras med kryddig sås med smak av Sichuan.