Search
Generic filters
Exact matches only

Vintergin

1
Delningar
MAT

Vintergin

Juligt kryddig smak men utan att det blir för slibbigt. Enkel, ingen jäkla smak- och färgfestival. Så vill jag ha min vintergin.

Ungarna spelar Billie Eilish på behaglig volym, det börjar precis mörkna. Snöigt och vackert . Jag sitter här och ser tillbaka lite på året. Det blir väl lätt så när det gamla är på utgående.

Året inleddes med isolering på barnsjukhuset, 42 grader, mat som hade knäckt ASAP Rocky och bokläsning med ficklampa nätterna igenom. Men vi gnodde på, återfick ork och trygghet så sakteliga. Sen sköts grannen ihjäl. Alltså inte nån avlägsen granne, en jag hejade på dagligen. Precis här utanför. Jag såg grannbarnen förlora sin pappa och sen på morgonen fick jag försöka förklara för mina barn.

Det har ändå inte varit ett dåligt år. Faktiskt. Det är väl så här livet är. Det händer saker, de går verkligen inte spårlöst förbi men sen fortsätter man med sin vardag bäst man förmår. För livet rullar ju på ändå.

Och livet glittrar till också. Mycket mer än det omvända. Vi hade en fantastisk vistelse på Yasuragi som tioåringen vann i en teckningstävling. Vi var i stugan på Västkusten, ute med båten, håvade mat och paddlade kajak. Jag följde med Anders på vildsvinsjakt. En massa mat, alltid. Och vi fick två katter, Figgehn och Spindel! Lite annat också. Väldigt bra saker.

Jag har alltid haft svårt för vardag annars, det tråkiga, att hasa fram i en jämn smet, känna lite lagom. Jag är en glitterjunkie. Men i år har jag verkligen uppskattat det vardagliga, nästan mer än glittret tror jag.
– Vad hände i skolan idag?
– Inget särskilt. Vi hade rätt kul på rasten och så skrev jag vidare på min saga.

Min vintergin glittrar lite men håller sig inom vardagsramarna. Skål för en massa bra vardag 2020!

Ingredienser

6 cl gin
1 cl sockerlag med julsmak
Tonic
Isbitar
1 färskt lagerblad, kanske en bit citron

Sockerlag med julsmak

1/2 dl socker
2 dl vatten
4 lagerblad, helst färska
1 kanelstång
2 kryddnejlikor
Skalrasp från en apelsin och en citron

Gör så här

Koka ingredienserna till sockerlagen under en kvart. Inte stormkoka utan bubbla lite bara, småsjuda. Låt svalna med kryddorna i och sila av sockerlagen från kryddorna först när lagen svalnat.

Häll en massa is i ett glas, gin, sockerlag och tonic. Rör runt lite så det blandas. Dekorera med ett lagerblad eller nåt juligt.