Search
Generic filters
Exact matches only

Bläckfisk och chorizo med stora vita bönor

0
Delningar
MAT

Bläckfisk och chorizo med stora vita bönor

Grunden i den här rätten är enkel: Fyllig fläskbuljong kryddad med vitlök och rökt paprikapulver, kokt åttaarmad bläckfisk och chorizo och stora vita bönor som serveras ihop som en soppgryta. En så himla fin kombination! Gott bröd till. Sen kan man så klart krångla till det mer eller mindre.

Det är egentligen inte så kinkigt exakt vilket kött man använder till buljongen. Man kan byta ut eller lägga till annat kul smakrikt i fläskväg som råkar finnas hemma. Eller så skippar man böket med köttet och använder en färdig god fläskbuljong att koka bönorna i istället. Eller så kokar man inte ens bönorna utan använder färdiga från burk. Även latmaskvarianten blir jättegod.

Ta i lite när du väl håller på

Det här receptet är inte så exakt. Jag har lagat det några gånger och jag har aldrig gjort på samma vis. Det blir mat över till fler mål och vill man så kan man gott öka på ännu mer med kött och torra bönor när man väl håller på. För det blir liksom löjligt slös att koka bara just den näve bönor som behövs för den här grytan i alla dessa timmar. Och sen använder man bara den buljong och de bönor man behöver till den här grytan. Resten får bli basen i en annan gryta som då är så gott som klar.

Likaså kokar man sällan bara 300 gram bläckfisk. Man kokar en hel stor rackare och sen delar man upp den på flera mål och fryser in det som inte äts upp inom de närmaste dagarna. Jag har utgått ifrån bläckfisken i receptet på svart risotto på bläckfisk men det finns ju flera sätt att förkoka. Sous vide t ex, det blir i regel vansinnigt bra.

Ingredienser

4 portioner plus överflöd

3 dl torkade stora vita bönor alternativt 300 g burkbönor
1 färsk fläsklägg med ben
1 halv grisfot
1 bit rökt sidfläsk
1 gul lök
2 lagerblad
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 krm gott rökt paprikapulver
300 g färsk chorizo
300 g förkokt åttaarmad bläckfisk, se detta recept

Gör så här

  1. Skölj och blötlägg bönorna i kallt vatten över natten.
  2. Lägg kött, grisfot och ben i en stor gryta. Slå på vatten så att det täcker och låt koka upp långsamt. Låt småkoka några minuter och skumma under tiden. Låt sjuda under lock i en timme.
  3. Tillsätt sen bönorna och varmt vatten nog att täcka även dem, lök i bitar och lagerblad och koka upp igen. Låt sjuda under lock i en och en halv timme. Titta efter då och då så att vattnet fortfarande står över kött och bönor och häll på mer varmt vatten vid behov.
  4. Skiva vitlök och stek den lätt i olivolja. Rör i vitlök och paprikapulver i grytan. Stick små hål i chorizon med en sticka eller vass kniv och lägg den överst i grytan. Sätt på locket och låt sjuda runt en timme till.
  5. Ta upp köttet och grisfoten och lägg undan till annat. Häll av eventuell överflödig buljong om det verkar bli för soppigt. Fiska också upp eventuellt överflöd av bönor, för det är lite svårt att veta hur mycket de torra kommer att svälla och jag kokar alltid hellre för mycket när jag väl är igång.
  6. Det bör finnas ungefär en liter smakrik buljong till grytan och runt 300 g kokta bönor, alltså lika mycket av vardera bönor, korv och bläckfisk. Skär korven i bitar och lägg tillbaka den i grytan. Skär förkokt bläckfisk i bitar ungefär lika stora som chorizoskivorna och lägg i även dem. Koka upp en gång och sen är det hela klart. Servera med gott bröd och kanske en bladig sallad till.
  7. Det finns sannolikt mer buljong och även bönor än vad som behövs för denna gryta. Hurra! Då räcker buljongen även till att serveras som en separat gryta med köttet och grisfoten.

Mer bläckfisk hittar du på denna samlingssida.