Search
Generic filters
Exact matches only

Zucchini och trattisar i en italiensk smårätt

0
Delningar
MAT

Zucchini och trattisar i en italiensk smårätt

italiensk smårätt med zucchini och trattisar

Jag är definitivt en mathoarder, på gränsen till prepper. Alltså skapligt skitdålig prepper eftersom jag förlitar mig på fungerande kyl och frys (alla seriösa preppers vet att strömmen är det första som försvinner när zombierna kommer).

Jag har i alla fall seriöst mycket mat hemma, allt ifrån spontanköpta fina zucchini via lammhuvud i frysen till små påsar med fermenterade konstigheter från Kina. Jag avskyr också att slänga mat och det brukar resultera i ganska många experiment i köket med saker som måste ätas upp tämligen snart. För en tid sedan hade jag ett par små fina zucchinis som sjöng på sista versen och något behövde göras med dem. Till huvudrätt skulle det bjudas Osso Buco med Risotto Milanese, så det italienska temat var spikat. Nu skulle jag bara dra ihop något enkelt till förrätt. I kylen fanns också lite vaktelägg som behövde ätas upp så de skulle så klart också få vara med.

Det här är busenkel mat att laga, och förvånande god. Zucchini kan vara en fantastisk grönsak och tillsammans med svamp höjs den lite extra. Självklart går det att göra med vanliga hönsägg också men då rekommenderar jag lite större serveringskärl, de här blinipannorna jag använder är riktigt små och ett hönsägg skulle dränka allt det andra.

Jag använder också torkad dill och sånt brukar folk haja till över. ”Men använd färsk dill, det är mycket godare!”. Nej det är inte godare jämt, det är liksom två helt olika smaker. Det är samma sak med vitlökspulver och lökpulver i relation till deras färska motsvarigheter, det är andra smaker. Lök och vitlök får rätt annorlunda smak genom frystorkning och samma gäller för dillen. Har ni ingen sån burk stående kan ni så klart använda färsk eller fryst dill, men smaken kommer ändras.

Det här med smårätter har vi en egen kategori för på Feeders. Vi kallar den munchies och där samlar vi allt från mysigt tv-snacks med larver till snabbfrästa heta räkor, Kimchichangas och mycket mer.

Ingredienser

4 portioner

2 små zucchinis, skurna i halvmånar
1 tsk salt
en näve torkade trattkantareller (eller 5 stora champinjoner i skurna i skivor)
2 msk olivolja
1 tsk rödvinsvinäger
0,5 tsk torkad dill (eller 1 tsk färsk/fryst dill)
salt och svartpeppar
1 dl finriven parmesan
4 vaktelägg (eller 2 vanliga hönsägg)

Gör så här

  1. Blanda zucchinibitarna med salt i ett durkslag. Låt stå så i en halvtimma.
  2. Lägg också de torkade trattisarna i blöt under tiden. Använder du champinjoner så ska du inte blötlägga.
  3. Fräs zucchini på rätt så hög temperatur i olivolja tills den fått ganska mycket färg, lägg sedan i svampen och dillen och fräs i ytterligare fem minuter.
  4. Tillsätt rödvinsvinäger och låt fräsa in så det blir nästan torrt. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lassa upp i portionsformar, strö över parmesan. Hit går utmärkt att förbereda.
  6. Knäck ner äggen i formarna och grädda i ugnen på 200°C tills äggvitan precis stelnat och gulan fortfarande ser lös ut. Servera direkt.