Search
Generic filters
Exact matches only

Skuren råbiff med dragon och persilja

0
Delningar
MAT

Skuren råbiff med dragon och persilja

Oops I did it again! Råbiff även den här helgen. Britney är äntligen fri och detsamma gäller mig, en heldag underbar frigång i skogen. Jäklar så humöret blommar efter jag fått pinna runt bland dalande löv och svampseniorer! Och hungern, även den blommar.

Jag känner mig verkligen helt och fullt ledig den här helgen. Det är verkligen inte alltid jag gör det, utan det finns ofta ett litet moln av saker jag borde ha gjort som hänger över mig. Men inför den här helgen tog jag ett ordentlig krafttag, både på jobbet och hemma, och betade av en massa skit som jag inte vill mötas av på måndag. Så himla skönt! Och så påtagligt just nu med känslan av frihet.

Här ska dottern springa runt och hitta kontroller

Mina ungar orienterar i skolan nu på hösten och båda är ganska förtjusta i det. De kan läsa karta och är vana att röra sig i skogen. Kommande vecka ska tolvåringen orientera i en skog hon aldrig varit i och hon är hemskt sugen på att göra bra ifrån sig. Så idag åkte vi en sväng till den skogen för att hon ska få bekanta sig med den, och imorgon tänkte hon springa en provrunda där. Jag hänger med så klart, springer med och kollar in kryp och svamp medan vi ändå är där.

Eldlus

Det är en bra grej att de har orientering på idrotten. Det kunde de gott ha mer av istället för all aptråkig friidrott där man mest står och fryser och väntar på att göra en halvdassig insats inom nåt man aldrig gör igen efter man gått ur skolan. Men orientering är vettigt på allvar, allmänbildning i att röra sig i naturen. Ungarna har haft flera kompisar med närmast noll erfarenhet av skog och natur hemifrån.

En trött kropp behöver en nöjd mage

Hur som helst blir man hungrig av att vara ute. Man behöver nått enkelt och gott att peta i sig när man kommer hem. Tre veckor i rad nu har detta något efter skogen varit råbiff. Förra veckan blev det parisa, en enkel skuren råbiff med ost och jalapeno, dessförinnan en variant på vild råbiff med friterad surkål och confiterad äggula.

Idag hackade jag ihop en skuren råbiff på nötkött, mjölksyrade smågurkor, kapris, färsk dragon och persilja och lassade upp på smörstekt surdegsbröd med lite majonnäs. Receptet finns nedan.

Ingredienser

2 portioner

200 g magert riktigt fint nötkött
1 liten schalottenlök
2-3 msk mjölksyrad smågurka eller cornichons
1-2 msk kapris
3 msk persilja
1-2 msk färsk dragon
2 äggulor
Salt och ganska mycket nymald svartpeppar

2 stora skivor surdegsbröd gyllenstekta i smör
2-3 msk majonnäs, valfritt

Gör så här

  1. Skär köttet i små bitar och lägg i en bunke. Hacka schalottenlöken, gurka, kapris och persilja i ungefär lika stora bitar som köttet. Hacka persilja och dragon. Se till att justera mängden av smaksättarna efter egen smak när du blandar. T ex smakar min dragon kraftigt eftersom den växt utomhus, så då lugnar jag mig med den och har lite extra persilja istället. Blanda kött och smaksättare, salta lätt och mal över ganska mycket svartpeppar. Rör om ordentligt så det blandas och ställ i kylskåp i kanske en halvtimme. Provsmaka och ha eventuellt i lite mer av smaksättarna efter smak.
  2. Stek brödskivor i smör på båda sidor, över medelvärme men inte tokhett. Lägg brödet på serveringsfat och bre på lite majonnäs och du känner för det. Det gjorde jag, för även om det inte märks så mycket så binder det liksom ihop mackan.
  3. Skeda ordentligt med råbiff på mackorna och gör en liten fördjupning nånstans i köttet. Placera försiktigt en rå äggula i fördjupningen. Servera direkt, gärna med nån snygg krasseblomma eller -blad. Det går så klart bra med några gröna blad istället, men krassesmaken går så fint i hand med kaprisen. Behöver jag ens skriva att en kall öl passar fint till?
  4. Det finns mer råbiff på bloggen så klart, kolla gärna vårt receptarkiv för råbiff!

Enkelt ihophackad macka