Search
Generic filters
Exact matches only

Parisa, enkel råbiff med ost och jalapeno

2
Delningar
MAT

Parisa, enkel råbiff med ost och jalapeno

Vågar jag kalla det här parisa? Parisa är en sorts råbiff som är vanlig och älskad i Medina County i Texas men rätt okänd i övrigt. Där finns många tyskättlingar som tagit med sig traditionen som sen vidareutvecklats till genuint amerikansk. Och som med alla traditioner finns åsikter om vad som är äkta och hur det egentligen ska vara.

Parisa äts lite som en dipp, en skål med lent kryddigt ostigt köttgegg som man har på saltiner eller chips. Social mat. Min variant är grövre i strukturen och jag använder cheddar, inte den orange amerikanska varianten som vi känner som hamburgerost utan vanlig lagrad hårdost. Dessutom klämmer jag hellre på ett generöst lager köttmassa på en smörstekt brödbit än småkluttar på kex. Även om jag så klart glatt mumsar i mig båda varianter!

Gott kött och egen smak

Råbiff, oavsett variant, handlar ändå främst om köttet så se till att använda riktigt fint kött till det här. Eftersom jag ofta gillar att skära min råbiff i små bitar snarare än att mala eller skrapa väljer jag gärna en mör och mager bit. Igår valde jag en riktigt fin bit ryggbiff bekvämvägen – gick till en bra köttbutik och frågade vad de hade som kunde passa till det jag tänkte laga.

Parisa på kex

Köttet smaksätts och förhöjs med riven ost, finhackad lök, färsk chili och lime, salt och peppar. Det är så klart fritt fram att tweaka smaksättningen lite som man själv vill. Fritt fram är nog fel uttrtyckt förresten, rekommenderat är bättre. Jag förutsätter att man hanterar mitt recept som ett utgångsläge och sen ändrar lite som man känner för i både proportioner och smaker.

Gillar man hetta dundrar man i med en massa jalapeno eller tom habanero och kanske en skvätt tabasco eller flera. Varför inte rökig chipotle? Lime eller citron? Samma med osten, ta nån du gillar bara. Sardeller, vitlök och parmesan? Nån kryddört? Ok, jag ska lugna mig nu. Här har vi iaf definitivt passerat gränsen för vad som kan rymmas inom konceptet parisa. Å andra sidan bryr sig, bara det är gott!

Men alldeles oavsett hur detta varieras – en god öl är himla fint till. Jag och min tolvåring åt detta till mellanmål i höstsolen. Jag valde en tibetansk lager från Lu Spirits till, dottern fick nöja sig med en kopp te.

Ingredienser

4 portioner

400 g magert riktigt fint nötkött
1 lök
1-2 jalapeno
100 g cheddarost
Juice från en lime
Salt och nymald svartpeppar

Smörstekta skivor av gott bröd, kex som saltiner, tortillachips eller annat gott att äta köttet med

Gör så här

  1. Skär bort synligt fett och eventuella senor från köttet. Stek dem och mumsa i dig på stående fot.
  2. Hacka köttet fint och se till att hålla det kallt under tiden. Hacka även löken och chilin fint, och riv osten grovt. Blanda ihop köttet med kanske hälften av löken och chilin och så mycket ost du känner för. Salta, peppra och kläm över en halva lime. Rör om ordentligt och provsmaka sen. Vill du ha i mer av nånting? Justera efter egen smak med samtliga smaksättare, och så klart även andra om du känner för det.
  3. Låt sen din parisa stå i kylskåp en timme så smaken mognar innan det är dags att sleva upp på bröd eller kex.

Visst blir du sugen på mer? Feeders har gott om recept både råbiff, amerikansk mat och allt möjligt som passar när man har the munchies.

Parisa på rätt sätt