Search
Generic filters
Exact matches only

Kycklingburritos

2
Delningar
MAT

Kycklingburritos

kycklingburritos

Kycklingburritos äter man i USA och blir dålig i magen av. Det har jag lärt mig från massor av filmer så jag tänkte att det måste vara rätt. Jag är inte dålig i magen idag så jag är lite besviken.

Jag bestämde mig för att dra det här med burritos lite extra långt så det blir en alldeles fantastisk måltid och jag tycker nog att jag lyckades. Det jag nog inte lyckas med är att skriva långa haranger om kycklingburritos för jag har precis bloggat om hundspya och tappade styrfarten lite där. Dessutom måste jag snart laga middag igen. En god make ska studsa mellan knytnäven och spisen säger min elaka fru.

Kycklingburritos

När det ska användas kyckling i mat i form av grytor, soppor och fyllningar så tycker jag att det är oändligt mycket bättre att plocka av köttet från en ugnsstekt kyckling än att steka kycklingfiléer och tärna dem. Mycket mer smak och saftigt och trådigt på ett bra sätt, i synnerhet om man köper bra pippi.

Receptet är skrivet för rätt många burritos och det är medvetet, det här är nämligen utmärkt matlådemat. Du kan montera ihop dem och sen frysa in dem och sen ha som lunch på jobbet. Det är bara att kasta in dem och värma dem ordentligt i micron så osten smälter och sen sopa i dig medan kollegorna avundsjukt tittar på. Deras mat är garanterat sämre.

Mer texmex på Feeders

HÄR hittar du alla våra texmex-recept

Ingredienser

8 kycklingburritos

Salsa Roja

1 burk plommontomater
2 msk tomatpuré
1 gul lök, skalad och klyftad
0,5 jalapeno, skivad
2 dl kycklingbuljong, relativt koncentrerad
halv kruka färsk koriander, hackad
salt och peppar

Fyllningen

kött från två ugnsstekta kycklingar
1,5 msk mortlad spiskummin (köp hel spiskummin HÄRIFRÅN, den är otrolig)
1 msk mortlad koriander
1 tsk mortlade fänkålsfrön (även den ska du köpa från Pepper Quest)
2 msk paprikapulver
1 msk lökpulver
1 msk torkad oregano
3 msk tomatpuré
3 msk olja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 jalapenos, finhackade
33 cl lageröl
2 dl kokt rundkornigt ris
en liten burk konserverad majs
en sats refried beans
salt, svartpeppar och limesaft för avsmakning

Övrigt

8 stora tortillabröd
förbannat mycket riven cheddar (jag vet inte hur mycket jag använde men säkert 300 g)
färsk koriander
limeklyftor
mangosalsa

Gör så här

Salsa roja

  1. Placera allt till salsan utom koriandern i en kastrull. Koka upp och låt puttra utan lock i 20 minuter.
  2. Tillsätt koriander, mixa allt ordentligt med en stavmixer och smaka av med salt och svartpeppar.

Fyllningen

  1. Riv sönder kycklingköttet i lagom stora bitar (lagom var en exakt beskrivning va?). Blanda kött, kryddor och tomatpuré och låt stå ett litet tag.
  2. Hetta upp olja i en stor jäkla stekpanna eller gryta och fräs sedan lök, vitlök och jalapeno till löken är mjuk.
  3. Blanda ner kycklingköttet i lökfräset, häll på öl och låt reducera ner lite.
  4. Tillsätt ris, majs och refried beans och smaka sedan av med salt, svartpeppar och limesaft.

Montering och servering

  1. Googla på ”tutorial burrito folding” så hittar du nog någon video om hur man viker burritos.
  2. Vik ihop burritos med fyllningen och en massa riven cheddar. Slå in dem hårt i aluminiumfolie och grädda i ugnen på 200°C i 10 minuter.
  3. Dela varje burrito i två delar (skär genom folien och allt). Servera med salsa roja, mangosalsa och minst tre öl var.

PS. Blir det fyllning över så gör det ingenting, den kan du ta på mackan i morgon bitti. DS.