Search
Generic filters
Exact matches only

Krämig risotto med ärtor, bra tröstmat efter bilolycka

3
Delningar
MAT

Krämig risotto med ärtor, bra tröstmat efter bilolycka

Igår blev jag påkörd av en bil. En hård smäll av bilen och sen duns ner i asfalten.

Jag vaknade tidigt idag. Mörbultad. Sidan där bilen träffade värker, både arm och lår. De delar som träffade asfalten känns också men inte lika illa (hurra för att jag tränat jiujitsu och lärt mig fallteknik!) bortsett från en blodig armbåge som ömmar och svider. Men jag är ok, ingen fara alls jämfört med hur illa det verkligen kunde ha gått.

De färska kräftstjärtar jag tänkte laga och blogga igår ligger i frysen. Hjärnan loopar olyckan. Hur fasen lyckades han backa på mig i så pass hög fart, där jag promenerade vägen fram mitt i stan med mitt paket kräftor som jag precis köpt på Saluhallen?

Tröstätning

Hur som helst blev det inga kräftor igår. Jag hade fullt upp med att sitta under en filt och känna mig ynklig, anmäla till försäkringsbolag och hej och hå. Så vad gör man idag då? Plockar svamp och skördar grönsaker i solen så klart! Spritar de sista ärtorna. Och tröstäter.

Skörd från skogen och trädgården

Risotto är väldigt bra tröstätning. Lätt att laga, lätt att äta. Och gott som fasen! Det lägger sig som en snäll ostig filt runt hjärtat, och det är precis vad jag behöver idag.

Rogivande med småpyssel som att sprita ärtor i solen

Ska förresten sägas att den unga killen som körde på mig var noga att se till så att jag fotade av hans körkort och bil och tog alla uppgifter. Absolut inga försök att ”komma undan”. Skit händer ibland, särskilt när man är ung. Ett ögonblick av bristande uppmärksamhet eller vad det nu må vara. Och jag är ok ändå, så det här är liksom inget att älta framöver. Men idag snurrar ändå tankarna, och jag gissar att även han satte hjärtat i halsgropen rätt ordentligt.

Jag ältar färdigt över en risotto. Sen är det bra igen. Och nu till receptet.

Risotto med ärtor, perfekt tröstätning

Det här är alltså en rakt på sak risotto med ärtor med några små knorrar som gör den alldeles extra god. Jag tar tillvara själva skidorna som ärtorna legat i och kokar en god buljong. Sen har jag i en klutt mascarpone för extra krämighet. Crème Ninon ni vet, den ljuvliga franska soppan på gröna ärtor med grädde och en skvätt champagne mot slutet? Det blev ju ingen champagne igår så… Prosecco är så klart mer italienskt, men nu hade jag ingen sån hemma.

Ingredienser

4 portioner

1 kg färska ärtskidor med gröna ärtor i
3 l mild inte för salt kyckling- eller grönsaksbuljong
2 schalottenlökar
1 morot
3 msk olivolja
2 schalottenlökar
3 dl risottoris, jag använde carnaroli
2 dl champagne eller prosecco
30 g smör, rumsvarmt
1/2 dl pecorino eller parmesan
100 g mascarpone
1 msk hackad mynta eller persilja, valfritt

Gör så här

  1. Sprita ärtorna. Sprita är helt enkelt ordet för att pilla ärtorna ur skidorna. Det är ingen idé att beskriva hur, men när man gjort det några gånger får man till snitsen och och gör det snabbt och effektivt. En trivsam syssla. Ett litet glas egengjord limoncello behövs medan man håller på, eller så kanske man tvingas provsmaka champagnen.
  2. Koka upp buljongen. Häll i hackad morot, klyftad lök och de tomma skidorna. Låt småkoka tre kvart så smaken från skidorna övergår i buljongen. Provsmaka gärna och lägg till lite längre koktid om du inte är nöjd med smaken. Sila sen av grönsakerna och spar vätskan, som nu reducerats av kokningen, till risotton.
  3. I en liten stekpanna, stek den finhackade löken i en matsked olja på mellanlåg temperatur tills den blir gyllene men absolut inte bränd.
  4. Skölj riset ordentligt för att få bort allt mjölsmul. Låt rinna av ordentligt. Hetta upp en matsked olja i en tjockbottnad kastrull till ganska hög temperatur. Tillsätt riset. Rör hela tiden så att inget bränns eller ens får färg. Stek några minuter tills riset blir torrt och lättare att röra och går mot ogenomskinligt vitt i färgen.
  5. Tillsätt den stekta löken. Häll i champagne eller prosecco under omrörning och låt det koka några minuter. Sänk värmen en smula, sen kan du börja hälla i lite i taget av den varma ärtbuljongen (som hålls varm på en platta bredvid) så det precis täcker riset. Rör hela tiden samtidigt som du då och då fyller på med den varma buljongen för att hålla det hela blött.
  6. Efter drygt tio minuter tillsätter du ärtorna och drar upp temperaturen en aning eftersom de kyler ner riset. Justera värmen neråt när risotton puttrar på som innan igen. Samtidig är det dags att börja provsmaka. Fortsätt röra, tillsätta buljong och provsmaka tills riskornen känns lagom tuggiga och ärtorna är kokta. Det ska vara tuggmotstånd kvar i riskornen, men de ska varken kännas smuliga eller överkokta. Tar buljongen slut och du behöver mer vätska, använd varmt vatten eller mer buljong. Men det troliga är att du får en skvätt över som du kan använda till annat.
  7. När risotton är färdigkokt, rör i det rumsvarma smöret i risotton. Rör sen ner den finrivna pecorinon och sist mascarponen. Vill du ha risotton extra gräddigt krämig, rör i mer mascarpone. Vill du ha den ostigare, rör i mer pecorino eller parmesan. Men rör inte för mycket hur du än gör, utan servera risotton så snart du kan i varma djupa tallrikar. Kanske lite extra ost riven över, lite strimlad mynta eller persilja, några extra ätor eller ärtskott. Och, så klart, ett glas av den champagne eller prosecco du hade i risotton till.

Sugen på mer?