Search
Generic filters
Exact matches only

Krämig pasta med rådjursrygg och trattkantareller

0
Delningar
MAT

Krämig pasta med rådjursrygg och trattkantareller

pasta med rådjur

Vi är lite dåliga på att skriva om pasta på Feeders. För min del handlar det lite (mycket) om att jag är glutenintolerant och glutenfri pasta är helt enkelt inte så bra. Minst dålig är Barillas och den funkar helt okej om man äter den direkt efter att man kokat den. Den är däremot helt värdelös i matlåda – faller sönder i småbitar och liknar risoni (världens sämsta form av pasta). Därmed inte sagt att jag inte lagar pasta, för det gör jag ju, och i framtiden ska det bli fler pastarecept. Jag börjar mitt nya pastaliv med en krämig pasta med rådjur och trattkantareller.

Rådjurstider

Det är rådjurstider nu. I skrivande stund är det en dag sedan bockjakten drog igång och mina flöden är fulla med skjutna rådjur. Jag följer många jägare. Huruvida man ska posta bilder på döda djur på sociala medier är så klart en annan fråga. Jag ser inte problemet överhuvudtaget om bilderna är smakfullt tagna. Det viktigaste för mig är att inte jaktmotståndarna ska få sätta reglerna. Hur som helst så har folk rödjurskött hemma nu och då kan det vara bra att sprida lite inspiration kring vad man kan göra med köttet.

Rådjurskött

Rådjursköttet är lite av en vattendelare och folk verkar endera älska det eller hata det. Varför är det så? Jag tror svaret är enkelt, det smakar mycket vilt. Viltsmaken kan beskrivas på många sätt och egentligen är det ett ruggigt verktyg. Jag tycker t ex att björn smakar väldigt mycket vilt, men inte als på samma sätt som rådjur. Rådjur har en hel del leversmak i sig och avskyr man lever så är det väl skapligt stor risk att man inte gillar rådjurskött heller. Allt rådjurskött är mört men vissa bitar är på gränsen till alltför möra och det kan också vara lite trassligt. Rådjursrygg är en sån detalj och man ska tänka på det när man tillagar det. Riktigt mört kött ska absolut inte kokas länge, då blir det mjöligt eller degigt och det är ett sabla snusk. Snabbt stekt och lite rosa i mitten så är det däremot suveränt.

Idag gör jag något som folk kan tycka är lite knepigt. Jag kombinerar vitt vin och en pasta med rådjur. Jag tror att de allra flesta tänker att man ska ha kraftigt rött vin till rådjur och det är givetvis rätt när det gäller klassiska grytor osv. Till den här rätten är det utmärkt med ett kraftigt vitt vin.

Mer än pasta med rådjur

Vi har en del rådjursrecept på Feeders och fler kommer det bli. Jag har lite rådjurskött kvar sedan förra året och planerar att försöka fälla en del rådjur nu i höst också. Hela vårt rådjursarkiv hittar du här. Jag skulle speciellt vilja peka på ett par recept som faktiskt utnyttjar att rådjursköttet har en tydlig leversmak.

Rådjur Anglais är lagat bra precis som klassikern kalvlever anglais och levern är helt enkelt ersatt med rådjursrygg. Tillsammans med kaprismajonnäs är det en alldeles fantastisk maträtt.

Jag lagade även en moussaka med rådjursfärs och rådjurssmaken passade utmärkt till de klassiska smakerna från den grekiska gratängen.

Ingredienser

4 portioner

300-400 g rådjursrygg (funkar så klart med annat kört också)
1 tsk salt
2 msk smör
0,5 liter färska trattkantareller, en stor näve torkade trattkantareller eller annan svamp
1 schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk torkad dragon
1 dl vitt vin
3 dl grädde
1 mozzarellaboll, sönderriven
20 g parmesan, riven
1-2 msk färskpressad citronsaft
500 g tagliatelle
salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Skär köttet i tunna skivor, tänk skav. Salta köttet och blanda om och låt sedan stå i en kvart.
  2. Stek köttet på hög temperatur i smöret tills du har fin yta på köttskivorna. Det ska gå fort. Ta sedan upp köttet och lägg undan.
  3. Lägg eventuellt i lite mer smör och stek sedan svamp, schalottenlök och vitlök på medelhög temperatur till löken blir lite brynt och svampen lite krispig.
  4. Slå på vinet och reducera ner tills det nästan är torrt. Tillsätt då grädden och koka ihop tills det blir krämig.
  5. Lägg ner mozzarella och parmesan och rör om tills det blir en lite trådig krämig sås. Lägg ner köttet och koka upp. Smaka av med citron, salt och mycket svartpeppar.
  6. Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen. Häll av vattnet och rör sedan direkt ner såsen i pastan. Rör om ordentligt.
  7. Servera direkt i djupa tallrikar. Toppa med mer svartpeppar och en citronklyfta om någon vill pressa på mer citron. Drick ett lite kraftigare chardonnay till maten.