Search
Generic filters
Exact matches only

Bra skriv och matprat – tips till en matnörd

0
Delningar
PRAT

Bra skriv och matprat – tips till en matnörd

hjarta

Matvärlden känns så visuellt fokuserad numer. J’accuse instagram. Snygga livsstilsbilder på mat utan vidare beskrivning ger like på like på like. Och det är läckert och kul! Men det finns ju mer. Som matnörd vill jag veta vad det är som serveras och hur det är tillagat och smakar, inte bara att burratan är krämig, hummern lyxig och faten kommer från [nåt dyrt inredningsmärke].

Alla som är intresserade av mat är det inte på samma vis. Snyggmatinstagrammare och överintresserad matnörd t ex kan självklart vara överlappande, men är inte riktigt samma sak. Det känns lite som skillnaden mellan florister som sprider skönhet med vackra buketter av blommor i olika färger, och botanikern som går med näsan i backen och skriver på smala bristfälligt layoutade nätforum att de hittat myrrhis odorata med bifogat fulfoto och detaljer om biotopen.

yokan

Vill du veta vad det här är och hur det smakar? Kanske tom hur man kan göra egen?

Matens glassiga trendmagasin liksom porren finns på insta: #finedining #foodie #[senastelivsstilsdieten] osv ger överdådiga snyggflöden. Och så alla bildsköna storkonton som gör reels med leende tummen upp medan de tar en tugga av sin magiskt goda anrättning och nickar förtjust.

Och det ena behöver verkligen inte utesluta det andra! Men vart ska vi hopplösa pluggisar och nördar bege oss för att frossa i matdetaljer som i normala sociala sammanhang är totala konversationsdödare? Eller för den delen bara läsa om och diskutera recept, råvaror, tekniker och smaker både djupare och bredare. Var hittar vi våra likasinnade?

Jo men där har jag faktiskt några tips! Och du kanske har fler?

alfonsino

En vacker alfonsino. Men hur smakar den? Och hur ska den tillagas?

Tips på bra skriv och prat om mat

  • Tissel Tassel är Lisa Förare Winbladhs substack och den är så klart svinbra! Precis det detaljpet i intressanta ämnen som får igång både hjärna, hjärta och salivproduktion och som jag själv längtat efter. Jag har inte riktigt fått grepp om vad fasen substack är egentligen. Nån sorts textblogg man kan prenumerera på med olika betalningsnivåer typ? Men det är enkelt och funkar bra i vilket fall. Gratis eller en billig peng för premium. Jag är självklart prenumerant på Tissel Tassel och suger i mig en massa kul tips och lär mig saker.
  • Gastronaut Äntligen ett ambitiöst matmagasin! Med kunniga skribenter och intressanta ämnen bortom mittfåran, kvalitetstexter som tillåtits ta tid. ”Gastronaut är ett bookazine för dig som brinner extra för mat och dryck och vill göra smakliga upptäcktsfärder i tid, rum och tanke. (…) Gastronaut kommer att vara både oväntad och tillgänglig, seriös och rolig, passionerad och klyftig. Gastronaut är en tidning för den vetgirige”
  • Feeders matprat är vår facebookgrupp där en drös matintresserade personer pratar om stort och smått kring mat i vid bemärkelse. Gruppen är inte öppen, mest för att det riskerar bli kaoz om gruppen blir för stor, så vi vill ha en liten tröskel för att gå med. Men är du matintresserad nog att ha läst ända hit är du varmt välkommen! 🙂 Matintresset är i fokus, inte kunskapsnivån. Och vi vill hålla det opretentiöst och osnobbigt.

Vad mer finns?

Snälla tipsa om era bästa matnördiga skribenter och mötesplatser för matprat via insta eller nån av alla våra kontaktvägar. Riktigt intressanta tips sprider vi hemskt gärna vidare.

/Mia