Search
Generic filters
Exact matches only

Kambodjansk fisksoppa med ananas

0
Delningar
MAT

Kambodjansk fisksoppa med ananas

kambodjansk fisksoppa

Vad sägs om att köpa sig sol i den här kalla gråblötan som just nu attackerar själen? Sol i form av en kambodjansk fisksoppa som smakar som man önskar vädret vore.

Somlor machu eller samlar machu heter den här soppan som har stora likheter med den vietnamesiska soppan canh chua och den thailändska tom yum. Den är inte särskilt het, fruktigt syrlig och serveras med färska kryddörter. Denna gjord med fisk och skaldjur heter somlor machu yuon. Jag använde jag hel havsabborre och räkor men det där kan man göra lite som man vill. Fast en fisk som inte faller isär så lätt blir ju bäst.

havsabborre

En havsabborre redo för sitt sista bad

Skaldjur ja. Det enklaste är att ha i lite räkor från frysen eller kanske en handfull bläckfiskbollar, men som vanligt med skaldjur är det en rejäl spännvid i lyxnivå och krångel. Jag skulle inte tacka nej till den här soppan med både färsk hummer och musslor. Och fisk med både skinn och ben vet jag att många tvekar inför. Själv tycker jag det tillför smak plus ser trevligt ut, men den som vill byter självklart mot fiskfiléer.

ananas

De hade fin ananas i min butik, så då fick det bli både fruktsallad och fisksoppa.

Frukt i mat orkar jag nog inte skriva så mycket om, det har redan gjorts till leda. Om du tycker att ananas är jätteäckligt i mat så vad gör du då här? 🙂 Själv tycker jag det ger en fin fruktighet åt den syrliga buljongen. Ifall du är här för ananasen kan jag glädja dig med även detta fruktiga recept, Biff dhansak.

Ett grönskande sommarregn

Jag har äntligen fått tag på khayang igen! Det var det som inspirerade till den här soppan, tillsammans med en allmän känsla av att jag vill äta mat som är tvärtom julmaten. Lätt och fräscht och grönt! Är det längtan efter vår som vågar sig på att spira så smått?

khayang

Ett knippe sommarregn

Khayang är en väldigt trevlig kryddört med en säregen frisk smak av sommarregn. Ska säga redan nu att soppan blir god även utan den, men den som hittar kan kosta på sig ett glädjetjut. Den finns då och då i butiker med sydostasiatiskt sortiment, ibland under namnet rice paddy herb. Den är god med syrliga smaker och med fisk och skaldjur. Vi har två rätter med khayang på Feeders sen tidigare,
musslor med sommarregn och en hetsyrlig soppa med myrägg.

Ifall man vill provsmaka örten innan man lagar mat med den så kan man göra som jag – strö den över snabbnudlar med tom yum-smak. Då får man en känsla för hur den kan smaka i ett liknande sammanhang. Annars bara kör på med det här receptet!

Ingredienser

4 portioner

1,5 l kyckling- eller fiskbuljong, inte för salt
700 g hel vit fisk alt 500 g fiskfilé
300 g valfritt rensat skaldjur

2 msk neutral matolja
5 vitlöksklyftor

2 stjälkar citrongräs
3 limeblad
1 matsked tunnskivad galangal eller ingefära
1 msk långkoriander eller vanlig koriander
3 salladslökar, den vita delen
2 msk tamarind (paste)

5 dl färsk ananas i kuber
8 småtomater
1 färsk röd chili
2 msk fisksås
2 tsk socker

2 msk neutral matolja
3 vitlöksklyftor
3 dl färska böngroddar
3 salladslökar, den gröna delen
16 blad av valfri thaibasilika
2 msk långkoriander eller vanlig koriander
12 stjälkar khayang

Eventuell ytterligare grönsak efter smak kan gärna tillsättas. Strimlad kål av nån sort, gröna bönor eller vad man nu är sugen på. Tillsätt dem efter vad som är lämpligt med tanke på koktid.

Se kommentarer till ingredienserna i inledningstexten.

Gör så här

  1. Hetta upp oljan i en gryta och stek den hackade vitlöken tills den doftar och blivit lätt gyllene. Den får inte brännas.
  2. Koka upp buljongen. Det går fint med buljongtärning och vatten, men om man har så blir hemgjord buljong ännu lite godare. Tillsätt citrongräset som först ansats från grövre blad och krossats lätt med baksidan av en kniv. Tillsätt även limeblad, tunnskivad galangal, Grovhackad koriander av valfri sort och vita delarna av salladslökarna som hackats. Häll upp lite av buljongen i en skål och mosa i tamarinden så den löses upp i den varma vätskan. Häll sen över den i grytan. Låt sjuda i en kvart.
  3. Ifall fiskfilé används, tillsätt den senare. Ifall hel fisk används, dela den i några större bitar. Huvudet ska användas så se till att klippa bort gälarna om de har minsta antydan till ofräsch lukt. Lägg fisk bitarna inklusive huvudet i soppan och sjud försiktigt under lock i kanske fem minuter. Exakt tid beror lite på hur grova fiskbitarna är men man kan peta försiktigt med en kniv för att känna efter så de inte är råa. När de är alldeles precis genomkokta, ta upp dem med en hålslev och håll dem varma tills soppan är klar.
  4. Fisksoppa lagas

    I med fiskbitarna i den smakrika soppbasen.

  5. Tillsätt ananas och tomater i munsbitar. Tillsätt även en färsk het chili som halverats på längden, fisksås och socker. Koka fem minuter och smaka sen av med mer av vad som nu behövs.
  6. Hetta upp oljan i en liten panna och stek den hackade vitlöken tills den doftar och blivit lätt gyllene. Den får inte brännas.
  7. Tillsätt den kokta fisken och räkorna, eller vilket protein som nu valts, till soppan. Hetta upp och servera sen direkt i individuella skålar garnerat med färska böngroddar, det hackade gröna av salladslöken och kryddörterna. Lite stekt hackad vitlök är också gott att strö över.