Search
Generic filters
Exact matches only

Thailändskt friterat sidfläsk

1
Delningar
MAT

Thailändskt friterat sidfläsk

friterat sidfläsk

Jag har lagat en massa mat senaste månaderna men jag har varit extremt dålig på att blogga. Tur att Mia håller fanan högt och bloggar som en idiot. Nåja, den här maten är alldeles för bra för att inte bloggas så nu är det dags. Thailändskt friterat sidfläsk med några ingredienser som nästan kräver en thaibutik, men det är värt det.

Ingredienser

Jag plockade upp receptet från en facebookvideo men den verkar borttagen nu. Som tur var så skrev jag ner allt och fotade ingredienser så det ska gå att få ihop ändå Det är främst två ingredienser som är lite knepiga, en kryddmix och en kryddsås som ser ut så här. Gå med bilderna till en thaibutik så får du hjälp, de har det alltid inne.

Rostat rispulver kan gå att hitta i thaibutikerna. Annars rostar du bara ris (helst thailändskt sticky rice) på medeltemperatur i en torr panna under ganska lång tid och röra ofta. Ha koll hela tiden så det inte bränner. Det ska börja dofta och bli gyllene. Mortla sedan och spara det du inte använder. Det håller otroligt länge.

MSG eller natriumglutamat (monosodium glutamat på engelska) är en alldeles perfekt kemikalie och basen i vår gamla hederliga Aromat. Ren MSG går ofta att köpa i asiatiska butiker och är ett vitt pulver. Man älskar ju att äta kemikalier!

I övrigt hittar man det mest på vanliga sätt men det är också snyggt att använda korianderrötter och även det kan man köpa i thaibutiker där rötterna ofta sitter kvar på korianderstjälkarna. Rötterna från den skitdåliga krukkoriandern i din vanliga butik duger inte men du kan i värsta fall använda stjälkarna.

Thailändskt friterat sidfläsk

Det här är nog lite mer avancerad mat att laga men man måste sluta vara rädd för sånt. Sån här mat är liksom perfekt tycker jag. Svinbra kött och en fantastisk dippsås. Fyra Singha till det så har man ordentlig lycka. Dessutom kan man mota det gråa helvetet som pågår i vädrat. Dra för gardinerna, laga mat, bli full och låtsas som att det är sommar.

Mer thailändskt på Feeders

Vi har mycket thai på Feeders. Kolla in här.

Ingredienser

Köttet

1 msk mortlad svartpeppar (ska egentligen vara vitpeppar men jag gillar inte det)
2 msk hackad korianderrot (eller hackade korianderstjälkar)
2 stora vitlöksklyftor
2 msk hackat citrongräs
500 g sidfläsk, skuret i skivor med svålen kvar
1 msk kryddblandning (se ovan)
1 msk socker
2 msk fisksås
2 msk kryddsås/seasoning sauce (se ovan)
2 msk rismjöl (se ovan)
1 tsk MSG (se ovan)
olja för fritering

Dippsås

1 msk socker
0,5 dl fisksås
0,5 msk tamarindpasta/-sås
1 msk hett vatten
1 msk rostat rispulver
1 msk chiliflakes (här kan du gärna välja bird eye)
0,5 dl tunt skuren salladslök
1 msk finhackad koriander

Gör så här

Dippsås

  1. Det är vettigt att börja med dippsåser men spelar egentligen ingen roll för köttet ska också marinera ett tag. Det känns bara mer logiskt för mig som skriver :-).
  2. Blanda ihop socker, fisksås och tamarind ordentligt. Häll sedan på det heta vattnet och rör omkring ordentligt. Att det är hett har betydelse för det släpper loss en del smaker i det övriga.
  3. Blanda ner resten och ställ undan såsen.

Köttet

  1. Mortla ihop svartpeppar, korianderrot, vitlök och citrongräs ordentligt. Det ska verkligen bli ett grynigt lite blött pulver. När du tror att du är klar så mortlar du lika länge till.
  2. Massera in kryddblandningen, sockret, fisksåsen, kryddsåsen, rismjöl och MSG i köttet ordentligt. Dina händer kommer lukta tveksamt men du kan ju tvätta dig.
  3. Massera sen in det du mortlade och ställ köttet i kylen i minst en timma. Det skadar inte att ha den där över en arbetsdag.
  4. När köttet marinerat klart så plockar du upp det ur marinaden. Fritera sen i 3 cm olja i en panna. Är du nervöst lagd så kan du kolla så att temperaturen är runt 160-180°C i oljan innan du kastar ner köttet. Har du läst såhär långt och är intresserad av att laga den här maten så har du förmodligen friterat en del innan så det där fixar du.
  5. Fritera tills köttet är snyggt och krispigt på ytan. Låt det rinna av på hushållspapper och servera sen direkt med dippsåsen och obegränsat många Singha.