Search
Generic filters
Exact matches only

Risotto radicchio med gorgonzola och valnötter

0
Delningar
MAT

Risotto radicchio med gorgonzola och valnötter

risotto radicchio

När man har en italiensk grönsak man inte vet vad fasen man ska ha den till gör man en risotto. I den här risotton går det bra att använda vanlig rund radicchio som ofta finns i Sverige under namnet rosensallat. Men det blir ännu lite roligare och faktiskt godare med bläckfisklik tardivo som används här.

radicchio tardivo

Kolla så snygg! Rätt ur fiskarhustruns grönsaksland

Radicchio är en sorts cikoria (receptarkiv), alltså en sallat som ofta är ganska kraftig och med en mer eller mindre uttalad beska. Cikoria finns i en massa spännande varianter och det som utmärker just radicchio är att den är mer eller mindre rödskiftande. Raddichio är inte heller en enda variant utan flera olika.

Dessa beska blad är fina att använda råa men kanske ännu lite roligare tillagade. Sälta och fett hjälper till att tämja beskan, men varning för chili som gör det motsatta.

risotto radicchio

Det går att fjanta till dekorationen mer än så här, men alla min ambitiösa försök med snygga hela blad blev skitfula. Så jag nöjde mig så här

Det här risotton (receptarkiv) är nog min favorit bland tillagade cikoriarecept. Radiccion ger en viss sötma medan gorgozola står för en fetmjuk sälta och karaktär, och rostade valnötter kompletterar med både smak och trevlig konsistens. Jag använder radicchion på tre vis i risotton – stekt och lätt brynt med löken, lättkokt mot slutet, och rå ovanpå. Verkligen ett sätt att göra det mesta av radicchion.

Ingredienser

2 portioner

1 radicchio, jag använde tardivo
2 dl risottoris
2 msk olivolja
1 finhackad rödlök
1 dl rött vin
7 dl varm kyckling- eller grönsaksbuljong
20 g smör
50 g gorgonzola
20 g finriven parmesanost
Nymald svartpeppar
0,5 dl valnötter

Inspiration hittade jag i bl a detta recept.

Gör så här

 1. Koka upp buljongen i en kastrull. Ställ fram smör och gorgonzola i klickar att bli rumsvarmt.
 2. gorgonzola

  Gorgonzola och lite smör som står framme för att bli rumsvarma.

 3. Rosta de grovt hackade valnötterna under omrörning i en torr medelhet panna. Ställ åt sidan.
 4. Valnötter rostas

  Torrostning

 5. Skölj raddichion noga. Skär av den lilla rotbiten och förlängningen av den som går upp en bit i radicchion. Skär den undre blekare halvan av radicchion i strimlor. Strimla löken.
 6. radicchio

  En radicchio uppskuren längsmed

 7. I en liten stekpanna, stek den finhackade löken i smör på medellåg temperatur tills den blir lätt transparent. Tillsätt den strimlade radicchion och fortsätt steka tills de drar åt gyllene.
 8. steker radicchio och lök

  Strimlad radicchio och lök steks gyllene

 9. Skölj riset ordentligt för att få bort allt mjölsmul. Låt rinna av ordentligt. Hetta upp en matsked olja i en tjockbottnad kastrull till ganska hög temperatur. Tillsätt riset till pannan. Rör hela tiden så att inget bränns eller ens får färg. Stek några minuter tills riset blir torrt och lättare att röra och går mot ogenomskinligt vitt i färgen.
 10. Tillsätt den stekta löken och radicchion till riset. Häll i vinet och låt det koka några minuter tills det nästan helt sugits upp i riset. Sänk värmen lite, sen kan du börja hälla av buljongen så det precis täcker riset, en skopa i taget. Det gäller att röra hela tiden samtidigt som du då och då fyller på med lite av den varma buljongen för att hålla det hela blött.
 11. Risottoris steks med vin

  Vinet är tillsatt och har nästan sugits in och ångat av

 12. Efter en kvart börjar du provsmaka och fortsätter att röra, tillsätta buljong och provsmaka tills riskornen känns lagom tuggiga. Tar buljongen slut och du behöver mer vätska, använd varmt vatten eller mer buljong. Det ska vara lite stuns kvar i kornen när de är klara men de ska inte kännas smuliga.
 13. radicchio i risotto

  Mer radicchio tillsätts när risotton nästan är klar

 14. Strimla resten av radicchion, den rödare delen. När risotton är så gott som klar, vänd i huvuddelen av radicchion men ta undan en del av det rödare till dekoration ovanpå. Fortsätt röra några minuter tills risotton är klar, och tillsätt buljong om det behövs. Mal över ganska ordentligt med svartpeppar.
 15. Rör i det rumsvarma smöret och gorgonzolan i klickar i risotton. Rör sen ner den finrivna parmesanen. Ta av plattan. Häll sen upp risotton i förvärmda djupa tallrikar och dekorera med lite finstrimlad radicchio och grovhackade rostade valnötter. Gör det inte lika fult som jag gjorde vid de två tillfällen jag fotade utan strö över bara utan att försöka fjanta till det för mycket.

Sugen på mer?

radicchio

Vacker radicchio tardivo