Search
Generic filters
Exact matches only

Curry på marulk

0
Delningar
MAT

Curry på marulk

curry på marulk

Nej vi är inget vidare nu på att uppdatera bloggen. Det är för mycket förpliktelser och för lite fritid i största allmänhet som ligger bakom bloggtystnaden för både mig och Mia. Det får vara så helt enkelt och vi kan kanske leva lite på vårt stora arkiv och göra snabba poster på Instagram istället. Nu är det i alla fall dags igen för mig och den här gången med ett recept på curry på marulk.

Det här är faktiskt enkel mat att laga men det handlar om att man har en fin fast fisk. Marulk är så klart utmärkt men det funkar även med havskatt och kanske t o m den där häftiga malen Clarias som man kan köpa ibland i butikerna. City Gross tar hem den om man ber om det.

Asiatisk mat

Asiatisk mat är ett utryck jag är rejält allergisk mot och det beror ingalunda på att jag har lust att gaffla om kulturell appropriering (den diskussionen som uppstod för några år sedan var och är hjärndöd) utan för att det helt enkelt är ett för brett uttryck.

Samtidigt vet vi i Sverige vad som menas och i regel är det något generiskt ostasiatiskt som kanske innehåller fisksås och chili och folk förstår det. Jag brukar undvika uttrycket i alla fall trots att det nog faktiskt hade varit bättre att ge den här rätten en titel i stil med ”asiatisk marulksgryta”. Men vem sjutton bryr sig om sökmotorsoptimering? Det kan matskribenter med svajigt material ägna sig åt :-).

Curry däremot… också ett förbannat brett utryck och i grunden menar man nog en gryta med massor av kryddor. Den korrekta översättningen är ”sås” och uttrycket  kommer från tamil och avser nog egentligen ”kryddad sås”. Vi har currys från massor av länder och det är fint :-).

Curry på marulk

Den här rätten blir lite vad man gör den till och det mesta hänger på dina kryddor. Det går så klart att kasta i svennecurry från Santa Maria om man vill. Det kommer bli gott och folk kommer bli glada. Kanske har du någon annan kryddblandning du vill testa? Gör det! Själv använde jag den här Sri Lankesiska kryddblandningen och det blev helt fantastiskt gott.

Mer curry på Feeders

Japp, vi kan curry och här hittar du våra curryrecept.

Ingredienser

4 portioner

600 g marulk eller annan riktigt fast fisk (kanske havskatt eller Clarias)
1 msk salt
25 g smör
en halv gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk superfint hackad ingefära
1 msk chiliflakes (anpassa efter egen smak)
1 msk valfri curry (går utmärkt med tråkig från Santa Maria)
0,5 dl creme fraiche
2 dl kycklingbuljong
salladslök

Gör så här

  1. Dela upp fisken i lite mindre bitar och salta den ordentligt. Ställ in i kylen i 30 minuter.
  2. Smält smöret i en stekpanna med hög kant eller en gryta. Stek sedan lök, vitlök och ingefära i smöret tills det börjar få lite färg. Sänk temperaturen lite lägg ner kryddorna. Stek tills det börjar dofta massor.
  3. Lägg ner fisken försiktigt och låt den stekas med övrigt i några minuter.
  4. Lägg ner creme fraiche och häll på kycklingbuljong. Koka upp försiktigt och kör så bara några minuter. Fisken blir klar fort och vill du kolla med en termometer så är 50°C mitt i en ganska bra målbild för marulk.
  5. Servera med ris och strö ut lite hackad salladslök över curryn.