Search
Generic filters
Exact matches only

Mandelkaka med apelsin

0
Delningar
MAT

Mandelkaka med apelsin

Mandelkaka med apelsin

Mandelkaka med apelsin är en väldigt god kaka, varken mer eller mindre. Den är hemskt enkel att baka även om man inte är så värst bra på sånt. Man är alltså jag. Man rör ihop det hela och gräddar bara, verkligen plättlätt och ingen risk att misslyckas. Och för mig som varken är så duktig på eller road av bakning är det bra, för det är liksom mest resultatet jag vill åt.

Det krävs egentligen inga vidare förklaringar så vi går rakt på receptet!

Ingredienser

10 portioner

200 g smör
200 g strösocker
Finrivet skal av 2-3 apelsiner
4 ägg
200 g mandelmjöl

Till servering

Florsocker
Lättvispad grädde
Skivad färsk apelsin eller syltat eller kanderat apelsinskal om man vill.

Apelsin kan ersättas med annan citrus. Eller vilken annan smaksättning man nu känner för.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Låt smöret stå framme för att bli rumsvarmt. Vispa sen smör, socker och finrivet skal från två apelsiner tills det blir poröst och liksom vitnar. Ifall apelsinerna är små, eller om man verkligen älskar apelsinsmak, så kan man ta tre apelsiner.
  2. Vispa i ett ägg i taget. Se till att äggen är ordentligt ihopvispade med smeten innan nästa tillsätts.
  3. Vänd i mandelmjölet och blanda ihop smeten.
  4. Använd en form om ca 24 cm och klä botten med bakplåtspapper. Jag använder en form med löstagbar kant vilket underlättar, men har man en form med fast kant kanske man vill klä även den. Bred ut smeten i formen. Det behöver inte vara helt slätt eller nå ända ut i kanten.
  5. Ställ in kakan mitt i ugnen och grädda den i 30-35 minuter eller tills en provsticka som sticks i mitten av kakan kommer ut utan kladd. Det är inte superkinkigt om kakan över- eller undergräddas. Den är smörstinn nog att vara saftig och god oavsett.
  6. Ät kakan avsvalnad eller kall, bara som den är eller med en klick lättvispad grädde och kanske färsk, syltad eller kanderad apelsin till. Sikta gärna lite florsocker över kakan precis innan servering.

Sugen på mer gott?

mandelkaka apelsin

Lättbakat och gott!