Search
Generic filters
Exact matches only

Kamelkebab (tirit på kamel)

1
Delningar
MAT

Kamelkebab (tirit på kamel)

Tirit

Kamelkebab, så enormt bra mat!! Som ett turkiskt eller uzbekiskt fläskberg. Smörrostat bröd, buljong (herregud så god!), yoghurt med lite vitlök, smakrikt kokt kött, tomatsås, grillad grön paprika, smält smör med paprikapulver, och överst en massa persilja och ringar av rödlök. Rejält, värmande, mättande men ändå friskt, örtigt och lätt i känslan. Det här kan vara det godaste jag nånsin ätit!

Egentligen heter rätten tirit och har vad jag förstår turkiskt ursprung, men liknande rätter äts även i Uzbekistan och övriga Centralasien. Det är helt enkelt en väldigt god allt i ett-rätt på kamel (eller annat kött) som vi här hemma kallar kamelkebab. Eller en rätt förresten. Det finns en väldig massa variationer på temat, och det här är en av alla.

Hemlagat utan onödigt krångel

Kamel påminner om älg och ger en otroligt fin buljong. Vi borde plantera in kamel i Sverige! Och jag kanske ska säga redan här att kött av älg eller nöt funkar jättebra som ersättning ifall du råkar ha slut på kamel i frysen. Men om du har en orientbutik i närheten, pinna dit och köp kamelkött med ben. Det är inte omöjligt att det finns i frysdisken. Och om du här börjar muttra nåt surt om muslimer och migration och hej och hå så kan jag inte annat än känna en smula medlidande. Slappna av, det här är väldigt god mat!

Smör hälls över

Smör är viktigt!

Receptet är rätt ungefärligt för det behövs inget finlir. Det här är typisk hemlagad familjemat. Det går jättebra att höfta och göra efter smak, och att ersätta ingredienser med sånt man gillar och kan få tag på. Det är ett koncept mer än ett absolut recept. Gör ungefär som det beskrivs och justera efter egen smak så kommer det bli ett fantastiskt resultat. Och mina foton i receptet är i samma anda – det är inte så jäkla noga! Det blir gott ändå.

Välj det du gillar och får tag på!

Brödet kan vara pidebröd, pitabröd som jag använde här, lavash, vanligt svenskt tunnbröd eller tom lite torrt surdegsbröd. Däremot rekommenderar jag inte formfranska eller liknande industribröd som riskerar lösas upp alldeles av buljongen, så det i värsta fall blir geggigt. Ett lite torkat dagsgammalt bröd av segare sort blir bäst.

Stekt bröd

Bröd efter smak. Bara det är gott så blir det nog bra!

Den paprika jag använder är helst avlång sivri biber eller liknande, men vilken grön paprika som helst funkar fint. Eller röd om man gillar det bättre, men jag tycker just den gröna smaken passar bäst till köttet. Tomat ska det också vara i tirit men man väljer själv om man vill grilla tomathalvor eller använda nån tomatsås.

Ingredienser

6 portioner

1 kg kamelkött med ben. Lägg till mer ifall benandelen är hög. Kokkött av älg eller nöt går också jättebra!
2 gula lökar
10 svartpepparkorn
3 lagerblad
Vatten så det täcker kamelen
Salt efter smak

Bröd, t ex pitabröd, pide, lavash eller vanligt svenskt tunnbröd, gärna gårdagsbröd. Försök beräkna utifrån antal ätare, men kanske 300 g till ett kilo kött.
1 dl olivolja
1 msk smör

Grön paprika efter smak. Jag använde åtta långsmala gröna paprikor.
3 dl vitlökskryddad tomatsås eller 3-4 hela tomater

3 dl turkisk yoghurt eller labneh
1 klyfta färsk vitlök
Salt efter smak

50 g smör eller mer
1 tsk urfapeppar eller annat paprikapulver
1 krm rökt paprikapulver, valfritt

1 rejäl näve hackad slätbladig persilja
Färsk eller torkad oregano efter smak
1 rödlök

Gör så här

 1. Lägg kamelbitarna i kallt vatten i en stor gryta. Koka upp och låt koka fem minuter. Häll av vattnet och skölj köttbitarna. Diska gärna bort eventuell proteinbeläggning på grytans kanter.
 2. Bitar av kamel som ska kokas

  Bitar av kamel som ska kokas

 3. Lägg tillbaka kamelbitarna och fyll på nytt vatten så det står strax över köttet. Salta efter smak. Saltmängden är inte superlätt att bedöma här om man inte är van att koka buljong, men tänk mindre salt än pastavatten och börja i underkant. När köttet kokat nån timme smakar du av och saltar mer vid behov. Koka kamel med lagerblad, peppar och klyftad lök i kanske tre timmar tills köttet är gaffelmjukt och buljongen smakrik. Skumma vid behov. Tiden är inte det viktiga här utan att köttet är gott att äta. Det ska gå lätt att dra isär i bitar. Det här går utmärkt att förbereda och även frysa in om man så önskar.
 4. Kokt kamel

  Kamelen är kokt

 5. Plocka köttet till mindre munsbitar. Se till att det inte kommer med ben, senor eller annat som kan upplevas oaptitligt. Häll en skopa buljong över köttet och håll det varmt genom att täcka över formen med lock eller liknande.
 6. Plockat kokt kött

  Plockat kokt kamelkött

 7. Brödet rostas gyllene i olja och smör i stekpanna på medeltemperatur. Mängden olja beror på typ av bröd och hur mycket så använd eget omdöme. Vänd på brödet så att det rostas runtom. Jag tycker det är enklast att rosta pitabröd och annat tunnbröd helt och dela det i mindre bitar efter rostning. Tjockare brödsorter kan delas innan rostning. Det ska gå lätt att äta sen så ungefär munsbitar blir bra. Lägg brödet i en fin serveringsform som ska rymma hela rätten.
 8. Smörrostat pitabröd

  Pitabröd stekt i smör och olja

 9. Sila buljongen. Häll silad buljong över det rostade brödet för att blöta upp det. Jag vet inte hur många skopor men brödet ska mjukna utan att det blir en soppa av alltihop. Kanske en skopa per person, kanske mer? Rätten ska bli saftig men inte blöt. Det kommer bli buljong över. Frys in den till senare. Om du även får kött över så frys in det i buljongen.
 10. Stekt bröd och buljong

  Häll över den goda buljongen

 11. Rosta hela paprikor utan fett på högsta temperatur i ugnen, alternativt grilla dem över glödande kol för ännu godare smak. Vänd en gång. Skalet ska svartna fläckvis. Skala paprikorna hjälpligt och skär i större bitar. Det kan underlätta skalningen att täcka över paprikan och låta den stå ett tag. Det är verkligen inte så noga med skalet, men om det är lite grövre och går att dra av bitar som lossat så gör det bara.
 12. Paprika ska rostas

  Dags att rosta paprika

 13. Ifall man vill gör man på samma vis med tomathalvor. Grillar på hög värme, hackar dem grovt, saltar lätt och använder istället för tomatsås.
 14. Rör ihop turkisk yoghurt eller labneh med en liten riven vitlöksklyfta och en aning salt. På med yoghurten i klickar på brödet, och strö sen det plockade köttet över.
 15. Bröd yoghurt kött

  Monteringen är igång

 16. Värm tomatsåsen eller använd hackade ugnsrostade tomater här. Det funkar fint med vilken sorts tomatsås man nu gillar. Jag använde hemgjord som jag hade i frysen. På med paprika och hackad tomat eller tomatsås. Salta lätt.
 17. Tirit

  Min tirit börjar ta form

 18. Smält smör med paprikapulver tills det bubblar. Häll generöst med smör över hela härligheten. Smör är gott!
 19. Smör hälls över

  På med smör. Mycket smör

 20. Strö över en massa hackad persilja och gärna även färsk eller torkad oregano. Dekorera med lökringar. Den som älskar hetta strör över färsk eller inlagd chili i bitar. Det behövs ingenting mer till servering men klart man kan göra nån god sallad eller sidorätter ifall man vill.

Sugen på mer?

Tirit

Färdig tirit!