Search
Generic filters
Exact matches only

Tips på spännande matäventyr

0
Delningar
PRAT

Tips på spännande matäventyr

hjarta

Jag startar dagen med ”vad var det jag skrev egentligen?”. Den text jag publicerade igår om gäspig lyxmat skrev jag ihop under lunchen för ett bra tag sen, och glömde sen helt enkelt bort att publicera då. Det var en känsla som snabbt rann ur mig genom tangentbordet, och sen fortsatte jag med annat. När jag påmindes om inlägget igår lade jag ut det bums utan genomläsning.

Nu startar jag dagen framför datorn med chokladpraliner och en kopp kaffe för att läsa vad jag egentligen tyckte då. Jag håller fortfarande med mig själv om det jag skrev och tänker inte redigera texten, men vill göra ett tillägg. Om nu lyxmat ibland kan vara lite upprepande booooriiing, vad är då kul och intressant?

Så är kommer ett par tips på sånt som just jag är nyfiken på. Och som jag tror kan vara intressant även för andra som längtar ut från den tryggaste delen av köket.

Ludvig förmedlar kinesisk matkultur

Kinesisk mat och matkultur vet jag så oerhört lite om. Ludvid Sääf förmedlar den på det mest fantastiska vis, just nu på resa bland släktingars matbord, destillerier, gatukök och marknader. Wow! Jag vill gärna tipsa om att följa Ludvig på insta.

Äventyr på Grönland

Mike Keen är kock och en alldeles riktig äventyrare. Han åker till spännande ställen och lagar och äter hyperlokal mat. Alltså verkligen inte en sån där jetsettråkis som flänger runt för att luncha i Rio ena dan och Hong Kong nästa, utan längre resor. Just nu bor han på Grönland några månader, för andra gången, och paddlar runt på egen hand och lever av den traditionella maten där. En massa rå och fermenterad mat från havet, kråkbär, måsägg och sånt alltså. Plus han ingår i ett forskningsprojekt för att studera vad som händer i kroppen när han äter så. Han finns också på instagram och går att följa på @eatyourenvironment.

TisselTassel av Lisa Förare Winbladh

Lisa skriver sen hur många år som helst om allt möjligt smak- och matrelaterat, just nu i form av TisselTassel med långa matiga texter och små enkla tips ihopbakat i ett nyhetsbrev som man kan prenumerera på. Rätt nördigt men inte på det snobbiga exkluderande viset. Nu senast om krogkritik, det enda riktigt läsvärda som skrivits om den frågan på senare tid. Här finns en länk till TisselTassel. Jag läser det med stor behållning.

På fest med jättedöd fisk

Egentligen är det sånt där jag själv hoppas kunna förmedla en del av genom Feeders, nya upplevelser och äventyr och tankar kring mat. Det finns så mycket gott att äta, titta titta! Men medan en del far runt i världen så plöjer jag runt mellan små matbutiker, i skogen, trädgårdslandet och vattnet på västkusten, och testar loss i mitt eget kök. Det är rätt kul det med, tycker jag. Så jag läggar med ett tips på ett eget äventyr också.

I det här inlägget skriver jag om min upplevelse på fest med jättedöd fisk. Jag och några vänner tuggar i oss norsk rakfisk och isländsk haj och en rocka som tom behövde tillagas utomhus pga den frikostiga parfym den utvecklat.

Jamen det var väl det för den här gången. Det kommer alldeles säkert mer framöver.

/Mia