Search
Generic filters
Exact matches only

Bengalisk småfisk med citrus

1
Delningar
MAT

Bengalisk småfisk med citrus

Småfisk med citrus

Man kan ju undra varför det inte äts mer banglamat i Sverige. Särskilt som vi är så förtjusta i indisk mat som har en hel del liknande drag. En gissning är att det hänger samman med turism och restaurangutbud, alltså helt enkelt att vi inte exponeras så mycket för den matkulturen. Och det är synd för det är väldigt mycket god mat vi missar, inte minst en massa intressanta aromatiska fiskrätter. Som bengalisk småfisk med citrus.

Småfisk

Det här är alltså en väldig massa keski

I en butik med bengalisk mat här Uppsala brukar det finnas block av fryst småfisk, keski, eller river anchovy som de heter på engelska. De verkar även säljas under namnet Ganges river sprat, men nåt svenskt namn har jag inte hittat. Lite för ofta i småbutiker hittar jag trist frysskadad fisk som inte gör nån glad. Men i den här butiken verkar favoriterna från Bangladesh inte bli liggande direkt.

Jag vet inte riktigt vad som är bäst att ersätta den här småfisken med, men antingen nån annan fin småfisk som går att äta hel eller bitar av nån helt annan fisk som håller ihop hjälpligt. Eller kanske räkor.

Bifångst

Bifångst och tre keski (längst ner). Katten Spindel är nyfiken

Smaksättningen är citrus. Det traditionella är vad jag förstår skal från clementin eller liknande citrus, eller citrusfrukten shatkora eller jara lebu som smakar kraftigt aromatiskt liknanade limeblad. Ifall man använder clementinskal skrapar man bort så mycket av det vita man rimligt kan, men om man använder shatkora så ska det vita vara kvar. Det är mycket vitt på shatkora… Jag har förresten lagat en väldigt god bengalisk köttgryta med shatkora förut, väl värd att laga om man har turen att få tag på rätt citrus.

Shatkora

Tre bengaliska citrusfrukter som heter shatkora eller jara lebu

I den här rätten ska chilihettan kännas ordentligt. Men samtidigt är det bara fånigt om det blir hetare än den som ska äta gillar eller ens kan få i sig. Så gör som jag, välj chilihetta efter egen smak. Alltså fega inte, men anpassa hettan, välj chilipulver och chilifrukter som du är bekväm med. Själv använde jag rött chilipulver från Kashmir, hett och gott men inte alls mördarhett. Samma med chilifrukterna, hellre lagom heta och lite fler frukter än att använda pyttelite av en bit grön lava. Eller ännu värre, att stå där med en fantastisk rätt som är oätligt het.

Småfisk med citrus

Man kan välja om man vill ha rätten torrare eller såsigare

Den som är nyfiken på att lära sig mer om mat från Bangldesh kan ta hjälp av den utmärkta kokboken Masala Mama som Rizwan Qadery har skrivit. Köptips!

Ingredienser

2-4 portioner

250 g småfisk, gärna keski/river anchovy
1 tsk salt
Skal av en aromatisk clemetin, shatkora eller annan citrus
1/2 dl olja
1 stor silverlök
1,5 tsk chilipulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald koriander
3 gröna chilifrukter
1 dl vatten
En näve färsk koriander
Salt efter smak

Gör så här

 1. Tina fisken och skölj den. Rensa bort eventuellt skräp och grejs bland fisken och låt den rinna av. Några små räkor och annan fisk brukar finnas med, men dem kan man låta vara kvar. Däremot rensar jag gärna bort fisk som ser mosad ur. Salta fisken och rör om försiktigt. Häll på kallt vatten så det precis täcker och låt stå i kylskåpet.
 2. Skala en väl tvättad clementin, mandarin eller liknande och skrapa bort så mycket av det vita som det går. Dela skalet i fem sex bitar. Eller så kan man använda shatkora och då skär man inte bort det vita.
 3. Skala och skiva löken tunt. Hetta upp oljan i en mindre panna. I med löken och en halv tsk salt och stek på medelvärme under omrörning i runt tio minuter.
 4. När löken mjuknat ska de malda kryddorna tillsättas. Fortsätt steka i fem minuter under omrörning.
 5. kryddor

  Jag förbereder kryddorna i en skål innan

 6. Tillsätt sen clementinskalet och en deciliter vatten. Täck och låt koka under lock i runt tio minuter. Skalet ska kännas tillagat, det ska bubbla ordentligt och ligga lite olja ovanpå. Behövs längre tillagningstid så ta det. Blaska på lite mer vatten också ifall det riskerar att koka torrt, annars inte.
 7. Sås i pannan med olja ovanpå

  Här ser man hur oljan lagt sig ovanpå

 8. Under tiden, häll av vattnet från fisken, skölj fisken, och låt den sen rinna av. Vänd i fisken i den kryddade lökblandningen. Lägg på skivad grön chili och lägg på ett lock. Låt koka på medelhög värme knappa fem minuter. Vänd fisken försiktigt nån gång under tiden.
 9. Fisk med mandarin

  Färdig småfisk med citrus

 10. När fisken ser tillagad ut kan man hälla på en deciliter vatten till om man vill göra det såsigare. Fast inte för mycket, för det ska vara en smakintensiv rätt. Man kan alltså göra rätten såsig eller torrare mer stekt. Båda varianterna är jättegoda. Koka kanske fem minuter till och vänd fisken försiktigt. Men håll inte på och rör om för mycket för då riskerar fisken att mosas sönder. Sen är det bara att smaka av med salt, strö över hackad koriander och servera med ris eller naanliknande bröd och gärna nån grönsaksrätt.
Småfisk med citrus och bröd

Ris och bröd passar bra till.