Search
Generic filters
Exact matches only

Fira tjejnyår med äppelbourbon!

0
Delningar
MAT

Fira tjejnyår med äppelbourbon!

Äppelbourbon

Höst! Blanka kastanjer, halsduk, tidig kväll med tända ljus, långkok och djuprött vin, doften av äpple på promenaden. Äntligen? Nej kanske inte, men samtidigt är det en skön känsla av nystart och klar höstluft. ”Tjejnyår” hörde jag det kallas och jag säger inte emot. Allt drar igång igen, nu minsann! Frukter skördas men gammal skit lämnas i det år som var.

Hösten smakar äpple

Igår fick jag alldeles färskpressad äppelmust av mamma. Höstlyx. Så igår skålade jag in tjejnyåret med en höstdimmig äppelbourbon, en drink gjord på äppelmust, bourbon och några droppar av den ingefära som växt sig stor och frisk i min trädgård under sommaren.

Ingefära

Ingefära som vuxit rejält under sommaren

Ok det kanske var lite för att lugna nerverna också, efter att min trettonåring skar av sig fingertoppen medan hon bakade äppelpaj. Själv blev hon inte särskilt stressad utan fortsatte lugnt med pajbaket efter en kompress och lite muttrande över hur det nu ska gå att spela G på gitarren. Och pajen blev jättegod!

Äppelpaj

Pajbakning med paus för blodvite

Några droppar, en skvätt. Jag vet att folk tycker sånt är trassligt i recept. Men man kan inte tvinga in hemodlade frukter i stelbenta mallar. De har sina smaknyanser och skillnader i balans och intensitet beroende på sort, hur odlingssäsongen varit, mognad vid skörd, terroir. Smaka på dem! Justera receptet nedan efter äpplenas smak – och din. Det ska smaka gott för dig, inte göras ”rätt”.

Och det kan du förresten ta med dig in i det nya året som ett allmänt (oombett) råd, eller kanske tom nyårslöfte. Du ska inte bara göra rätt utan livet ska vara i din smak. Skål för det nya året!

Äppelbourbon

Gott nytt tjejnyår!

Och vill du inte fira in hösten med en äppelbourbon så kanske festliga ostron aguachile äpple äpple? Eller en rejäl schweinshaxe, en tysk fläsklägg alltså?

Ingredienser

5 cl bourbon
2 cl triple sec
4 cl god färskpressad äppelmust
1 cl citronjuice*
3-4 droppar ingefärsjuice
Ett par stänk bitter

*Justera mängden citronjuice beroende på hur syrlig äppelmusten är.

Gör så här

  1. Provsmaka äppelmusten. Söt, syrlig? Anpassa mängden citron. Drinken ska smaka friskt snarare än surt så tungan krullar ihop sig.
  2. Blanda ingredienserna i en shaker och skaka. Drinken ska kännas höstigt dimmig. Ingefärsjuicen får man enklast genom att riva färsk skalad ingefära och sen klämma ur juicen ur det rivna.
  3. Sila upp drinken i ett kylt glas med is, snyggis eller vanliga kuber. Dekorera gärna med ett ingefärsblad eller en snygg remsa äppelskal uppträtt på en tandpetare. Eller nåt annat snyggt och höstigt. Skål!