Search
Generic filters
Exact matches only

Lättlagad Lahmacun – turkisk pizza

0
Delningar
MAT

Lättlagad Lahmacun – turkisk pizza

lahmacun

Kors i taket, jag bloggar igen. Jag tänker inte ens skriva ut exakt hur längesedan det var jag gjorde det senast för det blir nästan pinsamt. Nåja, så får det vara och ibland kommer livet emellan och ibland kommer det emellan så satans mycket att man tappar andan, men mer om det en annan gång. Nu ska det lagas Lahmacun.

Lahmacun

Lahmacun brukar beskrivas som turkisk pizza och då gör väl jag det också. Det är en bra beskrivning. Ibland när jag lagar mat från andra länder så får jag bannor från någon med ursprung i landet i fråga som berättar för mig att jag minsann gör fel. Det är lustigt det där för det är så himla ofta som det finns hundratals varianter på samma maträtt och personen som gnäller har ett ”rätt sätt” som förmodligen ett släktrecept. Ibland skruvar jag det lite extra också eftersom det alltid finns någon stackare och tycker att jag ägnar mig åt kulturell appropriering, ett av samtidens mest puckade begrepp. Sånt måste bekämpas på ett barnsligt obstinat sätt.

Vad vi har här är i alla fall en brödbit med kryddig köttfärs, lammfärs eller nötfärs är det vanligaste men jag brukar även använda vildsvin. Det passar utmärkt. Många recept är lite för snåla med kryddningen och jag brukar föredra att dr på lite mer smak och inte heller är jag rädd för att ingredienslistan blir lång som ett imponerande parningsorgan. Det här ska smaka.

Lättlagat

Egentligen ska man baka lahmacun på samma sätt som man bakar en pizza med en tunt kavlad deg som man breder på fyllningen på. Det är hemskt gott att göra allt själv men man kan också ta en utmärkt genväg genom att bar göra färsblandningen själv och använda ett färdigt orientaliskt bröd, ni vet sånt där libanesiskt som är billigt som fan. I synnerhet på orientaliska butiker.

Jag har skrivit receptet för att det ska bli färs över. Den är utmärkt att frysa in och nästa gång blir det ännu enklare att laga maten.

Turkisk mat på Feeders

Vi har en hel del turkiska recept på bloggen och ni hittar dem i den här länken. I vår familj så är nog det turkiska köket vår absolut gemensamma favorit.

Ingredienser

4 portioner

Lahmacun

4 orientaliska bröd
1 röd paprika, fint hackad
2 schalottenlökar, hackad
4 vitlöksklyftor, hackade
2 dl finhackad persilja
500 g lammfärs, ersätt gärna med nötfärs eller kanske vildsvin
2 msk bra paprikapulver
1 tsk mortlad kryddpeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk malen kanel
1 tsk cayennepeppar
1 tsk salt
1 dl tomatpuré
0,5 dl olivolja

Piyazsallad

3 tomater, urkärnade och grovs hackade
1 röd lök, skuren i tunna klyftor
en rejäl bunt hackad persilja
saft från en citron
1 msk olivolja
1 tsk chiliflakes (eller efter smk)
1 msk sumak
svartpeppar och salt efter smak

Gör så här

Lahmacun

  1. Sätt ugnen på 200C, skippa varmluft.
  2. Blanda alla ingredienser utom bröden (ibland måste man skriva ut det väldigt väldigt uppenbara har jag insett). Mixa färsen ordentligt med en stavmixer. Det ska liksom bli en gröt.
  3. Bred ut färsen på brödet. Egentligen ska det vara väldigt tunt men jag gillar att det blir lite mer kött.
  4. Grädda långt upp i ugnen i runt fem minuter. Kolla så det ser klart ut och plocka ut din lahmacun. Det gör faktiskt ingenting om den svalnar till rumstemperatur när du gräddar de kvarvarande.

Piyazsallad

  1. Blanda alla ingredienser och låt gärna stå en halvtimma i rumstemperatur
  2. Servera på de gräddade ”pizzorna”.