I påskas var vi på Sicilien och vi åt på det hela taget alldeles fantastisk mat. Mer än hälften av måltiderna lagade jag själv då vi hade sånt fint kök på vårt Airbnb och råvarorna var så fantastiskt fina. Jag köpte också en del grejer i en fin deli och en sak var alldeles fantastiska grillspett som var färdiga för grillen.
Mitt problem med vanliga grillspett
Nosar man reda på recept på grillspett från svenska sidor så lider mig veterligen alla recept av samma problem. Deras sammansättning gör att de faktiskt inte går att grilla på ett tillfredsställande sätt. Uppbyggnaden av spetten omöjliggör det.
Vad menar han? Kruxet med grillspetten är att man blandar rejäla bitar av grönsaker, och inte sällan champinjoner, med hela köttbitar. Kyckling, räkor, fisk, nöt eller fläsk spelar ingen roll. Inget funkar riktigt bra. Låt mig exemplifiera med några vanliga ’spettgrönsaker’ – zucchini, paprika och champinjoner. Alla de råvarorna kräver lång tillagning för att bli riktigt goda, speciellt zucchinin och champinjonerna. Lång tillagning omöjliggörs av att köttet, oavsett sort, inte alls kan tillagas lika länge. Man får liksom välja mellan rätt äckliga och otillagade zucchini och champinjonbitar eller överlagat och torrt kött.
Så kan vi väl inte ha det och lösningen på problemet fann jag på Sicilien och hos deras fantastiska grillspett.
Bra grillspett
Hemligheten bakom att lyckas här är att preparera grönsakerna långt i förväg. För det första skär jag skivor istället för att använda stora bitar. Tänk typ 1 cm tjocka skivor på zucchini och samma på alla grönsaker du vill använda, t ex aubergine, pumpa eller kål. Även champinjonerna kan delas för att bli tunnare.
Grönsakerna läggs sedan i en marinad och det här receptet är skrivet för örter men det går så klart att använda klassisk BBQ-marinader också. På det här sättet mjuknar grönsakerna jättemycket och de blir också härligt smakrika. I någon mån blir de picklade.
Sen ska de också packas rejält på spettet. Man kan mycket väl använda 50:50 grönsaker och kött, poängen är bara att grönsakerna ska vara tunna och marinerade.
Mer grillat på Feeders
Grillsäsongen är i full gång och via den här länken hittar du fler av våra grillrecept.
Ingredienser
4 portioner
Kycklingspett
500 g kycklingfilé
1 zucchini
1 gul paprika
2 rödlökar
vilken annan grönsak du än vill
Marinad
0,5 dl olja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk citronsaft
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl hackade färska örter (t ex dragon, oregano, timjan, persilja, citronmeliss el dyl)
salt och massor av svartpeppar
Gör så här
- Börja med att skära grönsakerna i 1 cm tjocka skivor. Diametern på spetten ska vara samma som zucchinidiametern så använd det som måttstock. Av paprikan skär du såna stora bitar och rödlöken delar du i föra klyftor och dela den sen i bitar.
- Vispa ihop marinaden och lägg ner grönsakerna. Låt dem sedan ligga i 12-24 timmar i kylen.
- Skär kycklingfiléerna i bitar där du återigen siktar på diametern hos zucchinin. Tjockleken spelar inte så stor roll men det är smart att kör rätt så tunt även här för att få in mer smaker i köttet.
- Blanda sedan ner kycklingen med grönsakerna i marinaden. Låt stå i kylen i 3-8 timmar.
- Jag tycker om att använda två träpinnar per spett så inte ingredienserna roterar för mycket. Trä upp de marinerade grönsakerna på spetten och packa ihop rätt så hårt. De ska bli kompakta. Det kommer bli två spett med två träpinnar i varje.
- Grilla på förhållandevis låg temperatur. Först för att få yta runtom och sedan kan du mycket väl lägga spetten på indirekt värme i grillen. Kolla med en termometer i kycklingen. Spetten är klara när kycklingen är uppe i 70C.
- Servera med något som du tycker passar. Sallad och bröd, potatisgratäng och en kall örtsås, potatissallad. Det lämnar jag åt din fantasi.