logo

Fantastisk kycklingcurry från Sri Lanka

MAT

Fantastisk kycklingcurry från Sri Lanka

srilankesisk curry

För lite drygt 20 år sedan var jag och min fru på Sri Lanka i en månad. Faktum var att vi åkte hem bara två veckor innan tsunamin och då hade vi dessutom alldeles innan bott på en strand som i princip blev bortspolad med allt vad det innebar.

Hur som helst så var Sri Lanka ett fantastiskt land att besöka. Vi åkte runt en del och fick uppleva allt från jobbiga bussresor mitt ut i ingenstans, en natt på ett skitigt hotell mitt i djungeln där plötsligt några ut tamilska tigrarna dök upp och spelade trummor och söp hela natten, en underbar nationalpark, konstiga tågresor och fantastiska stränder. Vi upplevde så klart även den srilankesiska matkulturen med dödsheta currys, dåligt styckad kyckling och enormt billig hummer.

Nu planerar vi att eventuellt resa tillbaka. Jag är inte så mycket för att resa men grunden när jag gör det är alltid maten. Så i samband med vårt undersökande av möjligheter så måste jag givetvis snöa in på srilankesisk mat.

Srilankesisk curry

Idag blir det recept på en srilankesisk curry på kyckling och den första frågan som dyker upp är så klart: Vad är karaktäristiskt för en srilankesisk curry och vad skiljer den från t ex indisk curry?

Det ska sägas redan från början att det finns ett stort överlapp mellan de båda ländernas curry men några saker skiljer dem i alla fall åt och den srilankesiska curryn karaktäristik är:

  • Kryddorna till kryddblandningen rostas förhållandevis hårt och blandningen får på grund av det en mörk färg. Man känner faktiskt lite röksmak från den.
  • Kokosmjölk ingår i princip alltid i srilankesisk curry.
  • Den är ofta betydligt hetare än den indiska curryn. Det var något vi verkligen fick erfara då vi besökte landet.
  • De har ofta en markant syra som åstadkoms med t ex tamarind, lime eller den på Sri Lanka vanliga frukten goraka. Ingen av dessa ingredienser används dock i det här receptet.

Nedanstående recept är starkt inspirerat av det här receptet men jag har förändrat några småsaker.

Själva curryblandningen för srilankesisk curry kan så klart variera men några viktiga stolpar finns det och då är korianderfrön, spiskummin, fänkål och kardemumma de viktigaste. Det är också vanligt att kanel, nejlika och senapsfrön förekommer. Man kan köpa en fantastisk blandning från The Pepper Quest om man inte vill göra den själv men nedan finns i alla fall ett recept. Jag har nästan uteslutande använt mig av kryddor från The Pepper Quest och det bidrar en hel del till den goda smaken. Du hittar inte bättre kryddor i Sverige, jag lovar.

Mer srilankesiskt på Feeders

Nej i skrivande stund har vi inga fler recept på srilankesisk mat men om jag känner mig själv rätt så kommer det inom kort dyka upp mer. Jag lägger in länken här då. Medan du väntar på det så kan du botanisera av vårt tämligen digra arkiv av indisk mat. Den hittar du i den här länken.

Ingredienser

4 portioner

Srilankesisk curryblandning

1 msk korianderfrön
0,5 msk spiskumminfrön
0,5 msk fänkålsfrön
2 cm bra kanelstång, lite grovt krossad
1 tsk hel kardemumma
3 nejlikor
1 tsk gula senapsfrön
1 tsk hel svartpeppar

Srilankesisk kycklingcurry

1 hel kyckling, styckad med benen kvar (se beskrivning nedan). Går att ersätta med 750 g kycklingfilé eller -lårfilé.
3 msk srilankesisk curryblandning
1 msk cayennepeppar eller annat starkt chilipulver
0,5 tsk gurkmeja
eventuellt några hela torkade chilifrukter (jag valde ErJingTiao från Pepper Quest)
2 msk vitvinsvinäger eller 50:50 utspädd ättika (den ger samma syrastyrka som vinägern och passar egentligen bättre på grund av sin rena syrasmak
1 msk salt
0,5 dl neutral olja
2 gula lökar, tunt klyftade
1 msk pressad vitlök
1 msk riven ingefära
2 msk curryblad
8 gröna chilis i tjocka ringar (peta inte bort fröna
1 burk hela konserverade tomater
2 msk tomatpuré
3 dl vatten
0,5 burk kokosmjölk
salt, svartpeppar och vinäger/ättika för avsmakning

Gör så här

Srilankesisk curryblandning
  1. Egentligen ska kryddorna rostas separat och det kanske man kan göra om man ska göra en stor mängd men det tar alldeles för lång tid för att vi ska orka det för bara några matskedar.
  2. Lägg alla kryddorna i en torr stekpanna och rosta på medeltemperatur tills det doftar aromatiskt. Gå lite längre än vad du brukar göra när du rostar kryddor i vanliga fall. Det ska nästan börja ryka lite om det och få en aning rökig doft.
  3. Mal eller mortla kryddorna till ett fint pulver. Jag kan verkligen rekommendera att skaffa en kryddkvarn eller kaffekvarn av mixertyp (t ex den här). Kaffekvarnarna är betydligt billigare och funkar lika bra. De är helt odugliga att mala kaffe med men suveräna till kryddor.
Srilankesisk kycklingcurry
  1. Om du använder en hel kyckling så stycka upp den i delar men behåll alla ben. Jag klyver kycklingen på mitten och skär sedan bort lår och vingar. Låren delar jag i två delar (kycklingben och kycklinglår kallas det i handeln).
  2. Blanda curryblandningen med cayennepeppar, gurkmeja, vinäger/ättika och salt i en bunke. Lägg ner kycklingdelarna och massera ordentligt med händerna. Låt stå i minst en halvtimma men gärna ett par timmar.
  3. Hetta upp oljan i en gryta på medeltemperatur och tillsätt löken. Låt den fräsa tills den blivit glasartad.
  4. Tillsätt vitlök, ingefära, curryblad, grön chili och torkad chili om du använder det. Fräs ytterligare några minuter.
  5. Tillsätt konserverade tomater (som du mosat lätt med händerna), tomatpuré, kycklingdelarna och vatten och koka upp. Låt det sedan småputtra utan lock i en timma.
  6. Häll i kokosmjölken och koka ytterligare en kvart. Egentligen kan du låta curryn puttra bra mycket längre men inte så länge så att kycklingen helt disintegrerar.
  7. Smaka av med salt, svartpeppar och vinäger/ättika.
  8. Servera med ris eller någon form av bröd, t ex naan.