Search
Generic filters
Exact matches only

Konfiterad röding med romescosås

0
Delningar
MAT

Konfiterad röding med romescosås

röding

Jag hade alldeles glömt bort att jag hade fyra små rödingar i frysen, vildfångad röding av bästa kvalitet dessutom. Älskar såna där frysfynd! Så vad skulle jag nu laga med dem? Den första tanken är så klart att äta det så enkelt som möjligt med god potatis och skirat smör, men jag var liksom inte sugen på det. Nej jag rotade runt lite på nätet efter annan inspiration och fastnade för det här receptet. Det här är nästan rakt av ett plagiat på det receptet, så blir det ibland. Jag är lite mer detaljerad i utförandet och har gjort om några småsaker.

Det är sällan jag lagar sån här mat, alltså mat som ligger lite åt fransk ’fine dining’. Nu ska jag absolut inte förhäva mig, fine dining är så klart något annat, och framförallt snyggare upplagt, men det här drar i alla fall åt det hållet.

Inte bara röding

Jag är lite inne på fisk nu och det kommer nog bli fler såna recept framöver från min sida. Jag vet att Mia också är inne på det så hon kommer nog också bjuda på en del läckerheter. Jag satt och tänkte att vi nog inte har så mycket fisk på bloggen så jag var tvungen att kolla. Det har vi visst det, en hel del fisk t o m. Kolla in vårt fiskarkiv här!

Ingredienser

4 portioner

Romescosås

4 hela koncerverade tomater
2-4 grillade paprika bitar i lag (går att köpa i de flesta butiker)
1 dl skållade och skalade mandlar
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk färskpressad citron
0,5 dl bra olivolja
0,5 dl finriven parmesan

Sardellolja

0,5 dl olivolja
8 sardellfiléer
3 tunt skivade vitlöksklyftor

Konfiterad röding

600 g rödingfilé med skinnet kvar
salt och svartpeppar
4-5 dl olivolja

Övrigt

1 stor palsternacka, skalad, kokt och skuren i slantar
2 dl kokta eller konserverade belugalinser
1 liten burk marinerad kronärtskocka i klyftor
några goda oliver

Gör så här

Romescosås

  1. Sätt ugnen på 250-300°C och grill. Lägg tomaterna i en ugnsfast form och kasta in i ugnen och kör tills de är svärtade på ytan.
  2. Lägg ner tomaterna och alla ingredienser i en blender och mixa allt till en lite grynig sås.
  3. Ställ undan i rumstemperatur tills det är dags för servering.

Sardellolja

  1. Hetta upp oljan på medeltemperatur i en kastrull.
  2. Hacka sardellerna och lägg sedan ner dem och den skivade vitlöken. Värm tills fisken är helt ’upplöst’ och vitlöken är lite brunaktig.
  3. Ställ undan men värm på alldeles innan servering.

Konfiterad röding

  1. Sätt ugnen på 65°C och häll upp oljan i en ugnsform som bra precis rymmer fiskfiléerna.Ställ in oljan i ugnen och låt den komma upp i temperatur.
  2. Salta och peppra fisken runtom och lägg ner den i oljan och ställ tillbaka formen i ugnen.
  3. Nu tycker jag verkligen att du ska ha en termometer tillhands och ta tempen på fisken med jämna mellanrum. Den är klar när den ligger på 45-50°C och det tar 10-15 minuter.
  4. Ta sedan ut den och servera direkt med övriga ingredienser. Palsternacksslantarna och belugalinserna kan du värma i mikron alldeles innan servering.
  5. Häll på sardelloljan det sista du gör.
  6. Drick ett kraftigt och lyxigt vitt vin till maten. Jag valde ett amerikanskt chardonnay.