Search
Generic filters
Exact matches only

Svensk rösti och gräddsås à la Jansson

0
Delningar
MAT

Svensk rösti och gräddsås à la Jansson

Fotboll alltså. På tisdag gäller det, Sverige spelar åttondelsfinal mot Swejtsch! Och som uppladdning visar jag och Anders swejtsarna hur de borde laga sin mat – på svenskt vis. Häromdagen förbättrade Anders fondue, idag ger jag mig på rösti.

Schweitsch är ju känt för sin rösti, en stekt potatiskaka som görs av riven potatis. Lite som en fattigvariant av Janssons frestelse skulle man kunna säga. De äter ofta kalv men i brist på älg och ren får de i Swejts nöja sig med nötkött. Till köttet serveras det milda gräddiga såser. Snäll och god mat, perfekt för barn och personer som blivit lite till åren.

Är du fortfarande vaken? Nej, jag vet, det här är ju inte världens mest spännande kök. Men med en svensk knorr blir det faktiskt inte så tokigt alls!

Även om rösti så klart aldrig kan bli en Jansson så kan man faktiskt hjälpa den en bit på vägen genom att lägga till lök och ansjovis. Det lyfter verkligen den enkla potatiskakan till att bli en rätt för vuxna. Även såsen får liv av ansjovis, och tillsammans blir det faktiskt vansinnigt gott på det där söndagsstek-viset. Sveitchisk mat när den är som bäst!

Heja Sverige och hej svejs Sweizsch!

Disclaimer: Detta lagades i en sommarstuga med ett kök utrustat som ett kök i en sommarstuga, med allt vad det innebär. Notera särskilt snittytan på köttet. Notera även att bloggaren som fotade inte orkade bry sig så mycket om just foto och det där eländes fettet som hamnat på linsen, utan bara ville äta sin goda middag i kvällssolen.

Ingredienser

4 portioner

Rösti

1 kg kall fast potatis, gärna rester från dagarna innan
75 g smör
3-4 schalottenlökar
3-4 msk finhackad ansjovis
Nymalen svartpeppar, eventuellt salt

Gräddsås

2 finhackade schalottenlökar
2 msk smör
1 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
3 dl het fond av ren- eller älgkalv, alternativt nöt. Det går bra med köpt fond.
2-3 msk ansjovisspad
2 tsk gelé av rödvinbär
Nymalen svartpeppar

Gör så här

Rösti

1. Finhacka löken. Smält 2/3 av smöret i en stekpanna, och lägg i löken. Låt den steka på medelvärme under omrörning tills den fått lite färg.

2. Riv den kalla kokta potatisen grovt. Häll även potatisen i pannan och höj samtidigt temperaturen. Mal i lite svartpeppar. Stek under försiktig omrörning då och då tills potatisen fått lite färg, kanske tio minuter. Eller lyft och vänd lite snarare än egentlig omrörning. Potatisen ska inte bli jämnfärgad utan ha stekyta lite här och där bara.

3. Blanda i den hackade ansjovisen och rör om försiktigt så den fördelas jämnt.

4. Platta till potatiskakan och fös den lätt mot mitten runt om så att den bildar en rund kaka. Nu ska den inte röras om mer. Låt den steka på medelvärme i kanske tio minuter för att få fin stekyta.

5. Dags att vända kakan. Hasa försiktigt över den på ett fat.

6. Lägg i resten av smöret i pannan och låt det smälta. Vänd sen i en hastig rörelse fatet så att röstin landar i pannan med den ostekta sidan nedåt. Om det inte gick helt bra, baka ihop den igen bäst det går bara.

7. Låt röstin steka i kanske tio minuter. Ha i lite mer smör vid behov.

7. Upprepa steg 5, 6 och 7 två gånger. Det här ska ge en rösti med fin smak och bra knaprig stekyta.

8. Skär upp röstin i tårtbitar.

Gräddsås

1. Stek löken i smör på medelvärme tills den är mjuk, genomskinlig och fått lite färg. Den får absolut inte brännas.

2. Pudra över mjölet och rör om. Låt steka i några minuter.

3. Häll över den varma fonden lite i taget medan du rör så att den blandar sig med redningen.

4. Häll i grädde, ansjovisspad och gelé och mal över lite svartpeppar. Ansjovisspadet står för både krydda och sälta här, och eftersom fonden kan vara olika salt är det viktigt att du först rör i en mindre mängd spad och sen smakar dig fram till hur mycket som behövs. Såsen får inte bli för salt.

5. Låt koka försiktigt på låg värme under omrörning tills en fin sås bildats. Späd eventuellt med lite vatten om den blir för tjock. Är den för lös kokar du ihop den.

6. Smaka av såsen. Tillsätt eventuellt lite mer gelé för sötma och syra. Om du endast vill ha mer syra, tillsätt någon droppe ättika. För mer sälta, tillsätt mer spad eller salt.

7. Sila av såsen för att få bort lökbitarna om du ids. Jag gjorde det inte.

8. Ät till en god kalvstek, gärna ren eller älg.