MAT

Fantastisk kycklingcurry från Sri Lanka

För lite drygt 20 år sedan var jag och min fru på Sri Lanka i en månad. Faktum var att vi åkte hem bara två veckor innan tsunamin och då hade vi dessutom alldeles innan bott på en strand som i princip blev bortspolad med allt vad det innebar. Hur som helst så var Sri…

MAT

Italienska grillspett med kyckling och marinerade grönsaker

I påskas var vi på Sicilien och vi åt på det hela taget alldeles fantastisk mat. Mer än hälften av måltiderna lagade jag själv då vi hade sånt fint kök på vårt Airbnb och råvarorna var så fantastiskt fina. Jag köpte också en del grejer i en fin deli och en sak var alldeles fantastiska…

KÖK

Pemmikan, nordamerikansk överlevnadsmat

Vad åt de nordamerikanska indianerna, pälsjägarna och gamla tiders polarfarare? Pemmikan! Torkat, ibland rökt och sen hackat eller malet buffelkött som blandats med buffelfett i lika delar, och sen pressats ihop i större eller mindre block. Annat kött kan också användas utifrån tillgång, och ibland tillsätts även torkade vilda bär som aronia, saskatoon eller tranbär….

MAT

Cowboysoppa deluxe

Cowboysoppa alltså… Det är en av rätterna som min yngsta dotter älskar att laga och jag tycker också att det är gott efter i princip alla recept jag hittat (utom de mest banala). Jag tänkte att man i alla fall kan dra det där lite längre, inte i komplexitet egentligen men däremot i tid. Vi…

PRAT

Dags för grönbete!

Den här vintern var inte så snöigt vintrig men ganska tung. Förra året var inte det lättaste. För många dödsfall och sjukdom i min närhet och en massa jobb på det, så jag gick inte in i vinterhalvåret med tillräcklig lagrad energi tror jag. Därför är jag så redo nu för grönbete, allt det varma…

PRAT

Dags att fira in ormens år!

Nu firar vi in ormens år med en massa god mat och en eller annan slurk risvin. För vad är det kinesiska nyåret i Sverige om inte en ypperlig ursäkt att dra ihop familj och vänner och äta sig lyckliga? Vi gör som i Kina och låter firandet pågå under ett par veckor. Här tipsar…

MAT

Västafrikanska valthornssnäckor

Jag hade den ofattbara lyxen att få ett paket med kryddor och smaksättare från Elfenbenskusten i somras, plus en alldeles fantastisk frukt. (Tack Simon, så himla snällt!) Och på det så odlade jag förra sommaren bambara groundnut från frö. (Tack snälla Mabande!) Skörden blev mest bara kul blad, vackra gula blommor, spänning och en del…

MAT

Bengalisk stekt småfisk, keski biran

Ni vet hur man hittar eller återupptäcker en råvara eller ett kök och blir alldeles förälskad? Vartenda mål kan få innehålla detta roliga fantastiska! Där är jag nu med keski, en sorts småfisk från Bangladesh. Och ärligt talat banglamat öht. Härom dagen blev det en småfiskcurry med clementinskal, idag bengalisk stekt småfisk med chili och…

MAT

Pasta med Braciole på älg

Braciole är en italiensk rätt som kan jämföras lite med rullader. Det finns massor av sett att göra det på men gemensamt är att man främst använder nötkött. Det gick jag ifrån och använde älg istället och jag vågar nog påstå att det blev ännu godare än med nötkött. Älgkött är fylligare och mustigare och…

KÖK

Två helt olika sorters lagerblad

Jag vet inte hur många gånger jag sett recept från olika asiatiska kök med lagerblad/bay leaf i ingredienslistan. Men sen när jag tittar närmre på fotona så är det nån annan sorts blad än det jag känner som lagerblad. Vad är nu detta? Ofta är svaret ett indiskt lagerblad. Jo det finns (minst) två helt…

PRAT

Kokar man bort alkoholen ur glögg?

Det finns en väldigt spridd missuppfattning/myt om att man kokar bort alkoholen ur glögg blixtsnabbt. Gubbarna står och vakar över kastrullen och skriker att ”nu är det dags annars kokar alkoholen bort”. Är det verkligen sant? Går det blixtsnabbt? Det korta svaret är nej, det går inte alls blixtsnabbt. Häng med nu så ska en…

MAT

Amerikanska biscuits med ost

Det finns så himla många fördomar om amerikansk mat! Jag förnekar inte för en sekund att mycket hårresande usel snabbmat finns, men det finns även väldigt mycket god och bra mat. Ett av mina bästa matminnen är restaurangen Hour Time i Lafayette IN som tyvärr inte längre finns kvar. (Här står om klockan som gav…

MAT

Jungkook, en koreansk Adonis

Adonis, den vackre unge mannen i grekisk mytologi, har även gett namn till en klassisk drink. Lättgjord, inte alltför stark och smakar mest alltid gott. Lika delar sherry amontillado och röd vermouth, några stänk bitter och en strimla apelsinskal. Ett rätt säkert kort om man vill bjuda på nåt de flesta gillar tror jag, och…

MAT

Julsallad på rödkål

En syrlig julsallad på rödkål som bryter av fint mot den feta julmaten. Den är snygg också!

MAT

Tonfiskmacka

Amerikanska mackar alltså… jag får aldrig nog av dem. Det beror så klart hemskt mycket på att man ser dem i filmer och tv-serier och de ser alltid helt fantastiska ut. I helgen såg jag på skitfilmen The Fast and the Furious, vilket så klart var ett fullständigt slöseri med tid. Eftersom jag tydligen är…

MAT

Palusami, kokosdoftande söderhavsfavorit

Vad äter man för mat på drömmiga söderhavsöar? Mat med kokos så klart, som den här skojiga lilla rätten palusami. I sin enklaste form innehåller den mest bara blad och kokosmjölk men inte sällan smaksätts den med t ex Spam, alltså burkköttet corned beef. Lättlagat och förvånande gott, det smakar söderhav. In your face, oktober!…