Search
Generic filters
Exact matches only
PRAT
Höstmat i skogen

Äntligen höstmat!

Man kan gnälla över hur sommaren blev, eller så kan man vältra sig i allt som är bra just nu på hösten: Maten och naturen! Höstmat innebär långkok på vilt, långa skogsturer med korgar fulla av svamp, färska skaldjur, och

MAT
Dragontail

Dragontail

Gör man tarkhun, georgisk dragonsirap, så kan man lika bra leka ihop en kul drink med den! Jag utgick från en baijiu med toner av ananas och anis och kompletterade med ännu mer ananas i fruktform och lime. Först rakt

PRAT
Igelkottar som änglar.

Igelkottar är underbara!

Man får vara med om en del knäppa saker på internet. Som igelkottfantaster som hittar ett gammalt blogginlägg från 2019, inte läser hela men ändå i raseri sprider det i sin facebookgrupp. Till andra som älskar igelkottar och har bristande

MAT
corn ribs

Corn ribs

Corn ribs alltså… Det är en sån där grej som jag sett lite överallt på matrelaterade medier de senaste månaderna och jag är ständigt irriterad över det larviga namnet. Det är ju inte ett himla dugg likt revben! Jag har

MAT
spansk gryta

Spansk gryta med bläckfisk

Jag kom över fina små åttaarmade bläckfiskar och blev alldeles lycklig. Åttarmade bläckfiskar är en ordning som ligger under klassen bläckfiskar. De skiljer sig från tioarmade bläckfiskar till vilken t ex squid hör. Det fina med de åttaarmade är förutom

MAT
grillad makrill

Grillad makrill på thailändskt sätt

Det här är ett recept som jag rakt av lärt mig av min kompis Mathias. Vi är gamla klasskompisar och han delar mitt intresse för mat i allmänhet och thailändsk mat i synnerhet. Vi jagade ihop en helg och på

MAT
fish cakes

Thailändska fish cakes

Jag kan verkligen tycka att det är svårt att namnge recept. Å ena sidan så föredrar jag att använda svenska så långt det går, men å andra sidan så vill man ju också att maten ska ha en titel som

MAT
curry på marulk

Curry på marulk

Nej vi är inget vidare nu på att uppdatera bloggen. Det är för mycket förpliktelser och för lite fritid i största allmänhet som ligger bakom bloggtystnaden för både mig och Mia. Det får vara så helt enkelt och vi kan

MAT
Spanska ärtor

Spanska ärtor

Ibland är det så konstiga saker som avgör vilken mat det blir här hemma. Inte sällan är det den DJ jag har i huvudet som med dagens slumpvis valda soundtrack får in mig på att bli sugen på nån viss

MAT
Pascha

Pascha, påskdessert österifrån

”Österifrån”? Ja det är alltså inte en omskrivning för att slippa nämna det där stora skurklandet uppbyggt av vodka, lögner, mord och nationell hybris, vilket däremot detta var. Nej det är bara för att jag inte visste riktigt vilka av

MAT
louisianakyckling

Louisianakyckling

En av mina bästa maträtter när jag började lära mig laga mat för runt 30 år sedan var kycklingfiléer i gräddig sås som tjongats in i ugnen med ost på. Det är fortfarande något jag verkligen älskar men det finns

MAT
Mandelkaka med matcha

Enkel mandelkaka med matcha och bergamott

En väldigt enkel och väldigt god kaka, grön utan blygsel och med en smak som är betydligt mer intressant än de få ingredienserna kan lura en till att tro. Mandelkaka med matcha smakar självklart och hemtamt men har samtidigt ett

MAT
Mexikansk portlak med ägg och stekt matbanan

Mexikansk portlak, verdolagas

Ganska ofta råkar man på bladgrönsaken portlak i torghandeln och i orientbutiker, en växt med tjocka goda blad som behåller sin fina struktur under kokning. Det gäller bara att man vet att det är portlak man råkat på för annars