Search
Generic filters
Exact matches only

Västafrikanska valthornssnäckor

0
Delningar
MAT

Västafrikanska valthornssnäckor

Västafrikanska valthornssnäckor

Jag hade den ofattbara lyxen att få ett paket med kryddor och smaksättare från Elfenbenskusten i somras, plus en alldeles fantastisk frukt. (Tack Simon, så himla snällt!) Och på det så odlade jag förra sommaren bambara groundnut från frö. (Tack snälla Mabande!) Skörden blev mest bara kul blad, vackra gula blommor, spänning och en del frustration över vädret. Men också påfyllning i kunskap eftersom jag så klart var tvungen att läsa in mig på både traditionell och modern mat i regionen. Mitt intresse för västafrikansk mat som redan var stort blev inte mindre direkt.

Feuilles de cablé

Feuilles de cablé. Tänk att vara beredd att ta det här igenom tullen åt mig!

Jag har tidigare läst in mig främst på Nigeriansk mat, och lagat en massa så klart. Nu vidgar jag mina vyer till Elfenbenskusten, Sierra Leone, Kamerun, Ghana, Liberia…

Det där med länder…

Länder förresten, osmidigt begrepp här. Ganska mycket handlar det om att följa matkulturen i olika stammar och olika regioner med skiftande klimat och råvarutillgång. En mängd olika språk gör att det inte är helt lätt att veta vilka ingredienser som är vilka heller, då samma sak kan ha en hel drös olika namn och användas i olika och likartade rätter som i sin tur har en hel drös olika namn. Det underlättar att vara språk-, botanik-, kultur- etc -intresserad.

Valthornssnäckor

Dessvärre inte afrikanska jättesniglar utan jättefina valthornssnäckor

En sak som jag är väldigt nyfiken på är afrikanska jättesniglar som är en favorit i flera av länderna i Västafrika. Inte helt enkelt att få tag på i Sverige tyvärr. Jag vet inte hur valthornssnäckor fungerar som ersättning men gjorde ett försök. Det blev en gryta i nån sorts västafrikansk anda, västafrikanska valthornssnäckor, ett eget hopkok med grund i många timmar på youtube.

Ett basrecept på enkel gryta

Det här är lite av ett basrecept, ett tema som många rätter kretsar kring, med olika särdrag beroende på var den tillagas. Ibland habanero, ibland svartpeppar, ibland ingefära, ibland oraffinerad palmolja osv. Och proteinet kan bytas ut, precis som jag gjorde här. Jag var faktiskt på gång att testa det här med kycklingmage eftersom jag läst att det ska påminna om jättesnigeln, men sen råkade jag på fina valthornssnäckor först. Men det är alltså bara att testa loss!

Valthornssnäckor i sås

Rensade valthornssnäckor läggs i såsbasen

Jag har medvetet inte använt mig av alla häftiga specialingredienser jag har tillgång till här, för att inte tröskeln att laga maten ska bli oöverstigligt hög för andra. Och de behövs faktiskt inte! Jag har använt ersättningar som förekommer även där, så smaken ska nog vara hyfsat autentisk. (Jag kämpar för att avstå från att nördmaxxa om traditionella smakförstärkare innan allt ersattes av Maggi cubes. En annan gång) Kanske bortsett från valthornssnäckan då, för sanningen är att jag inte har en aning om hur afrikansk jättesnigel smakar. Men gott blev det!

Ingredienser

2 portioner

1 kg valthornssnäckor i skal
3 msk neutral matolja
1 rödlök
1 msk tomatpuré
1 tsk sardellpasta, fisksås eller ground crayfish ifall du råkar ha (se inledningen till receptet på auberginegryta) (valfritt)
1/2 tsk nymald svartpeppar
2 färska tomater
1/2 habanero (valfritt)
1/2 kycklingbuljongtärning
En färsk paprika av valfri färg
Vatten efter behov

Gör så här

  1. Förkoka och skala valthornssnäckorna enligt instruktioner i detta recept.
  2. Strimla löken på längden. Hetta upp olja och fräs löken mjuk och lätt brynt. Tillsätt tomatpuré, sardellpasta eller liknande och peppar. Här är det också läge att tillsätta eventuella andra kryddor som man vill ha i, som ingefära och vitlök. Fräs runt några minuter så att det doftar och oljan rödfärgas lätt av tomaten.
  3. Hacka tomaterna och tillsätt dem. Stek under några minuter under omrörning, så att tomaterna mjuknar och mosar till sig lite. Tillsätt valthornssnäckorna och låt dem steka med några minuter.
  4. Häll sen på en liter vatten, gärna hett, och tillsätt kycklingbuljongtärningen. Rör runt och låt sen allt detta goda sjuda under minst en timme. Jag vet inte hur länge jag kokade, men det var tills snäckköttet var stunsigt mört och såsen var recucerad och fyllig. Här kan man välja om man vill ha rätten soppigare eller nästan torr, beroende på hur man vill servera den.
  5. Mot slutet tillsatte jag en halv strimlad habanero för hetta och en strimlad röd paprika. Det passar också fint med några nävar strimlade blad och färsk basilika.
  6. Jag valde att servera min snäckgryta med fufu, en sorts segt cassavamos som är jättegott till smakrika såser. Men helst hade jag nog velat ha rostade matbananer till efter att ha sett bilder av just det från Elfenbenskusten. Ris funkar också fint, eller cassavamos i sydamerikansk stil. Eller så kan man koka snäckorna nästan torra och servera med tandpetare till en öl. Då passar strimlad rödlök fint till.

Sugen på mer?

Västafrikanska valthornssnäckor

En semesterresa i miniformat!