Search
Generic filters
Exact matches only

Cassavamos

0
Delningar
MAT

Cassavamos

Variation, det vill man ju ha inom de flesta områden. Livet blir mer intressant då, när inte alla bitar av livet är exakt likadana varje dag. Ett hoppsan här, ett oväntat hejsan här. Eller folk är väl i och för sig olika. Jag läser då och då om såna som äter exakt samma frukost varje morgon och känner inte igen mig det minsta lilla. Härom dagen såg jag en extrem ytterlighet på twitter som snudd på aggressivt förklarade att ”Jag kommer att äta som jag alltid gjort!!!”. Toppen, gör så! Så gör jag på mitt vis.

Det här inlägget om cassavamos riktar sig till alla som är lite mer som jag. För oss är cassavan en väldigt fin variant på temat mångsidig potatisliknande rot, och ett enkelt och gott sätt att bekämpa slentrian och vardaglig monotoni åtminstone i köket.

Ful bild på fin rot

Jag tänkte inte skriva så mycket om cassava eller ens cassavamos nu. Vi har redan flera rätter med cassava här på Feeders där vi skrivit om vad det är för en rot. Jag har tom bloggat cassavamos tidigare, ett recept med gorgonzola och cassavachip. Men kortversionen ändå:

 • Det är en stor rot.
 • Den måste skalas och kokas (pga giftig rå).
 • Den kan användas som potatis.
 • Den är god!

Variera som du har lust

Precis som potatis, ris, vete och de flesta liknande stärkelserika råvaror vinner cassava på intressant och färgstarkt sällskap. Här hackade jag ihop några aromatiska tillbehör till serveringen, koriander, rå rödlök och färsk chili, plus klämde över en skvätt lime. Se det som ett förslag och variera som du känner för och så det passar övrig mat på bordet.

Man behöver så klart inte servera med kryddigt strössel på, men det blir roligare

För den som av nåt skäl inte vill använda mejeriprodukter rekommenderar jag att välja kokosmjölk istället, men jag har inte mått och sånt i huvudet. Men det är egentligen bara att tänka potatismos och blanda i tills du är nöjd med smak och konsistens. Jag kan själv vara lite känslig för alltför sötjolmig mat med kokosmjölk så där är det enligt min smak extra viktigt att balansera upp med salt, lime och kryddhack ovanpå.

Ingredienser

6 portioner

1 kg cassava
3 vitlöksklyftor
1 dl mjölk
1 dl grädde
50 g smör
Salt efter smak

Till servering

1 msk hackad rödlök
1 msk hackad koriander
1 msk hackad chili av valfri styrka, t ex jalapeno
1 lime

Gör så här

 1. Skala cassavan och skär den sen i bitar om ca 3 x 3 cm, inte jättenoga. Den är ganska hård så använd en vass kniv. Skala vitlöksklyftorna.
 2. Koka cassavan och vitlöken under lock på ganska låg värme i lätt saltat vatten som precis täcker cassavan. Koka tills bitarna blir mjuka, ungefär som potatis. Kanske tjugo minuter? De ska gå från kompakt mjölkvita till en lätt transparens. Känn efter med en gaffel, som med potatis. När de är klara, häll av vattnet och låt bitarna rinna av.
 3. Här finns ett vägval – slätt eller mer rustikt grovt mos.
  • Vill du ha det slätt så vispa till slätt mos med en elvisp. Ha i smöret tillsammans med och uppvärmd mjölk + grädde och gå loss bara tills du är nöjd. Justera hur fast du vill ha moset genom att vid behov vispa i mer vätska. Smaka av med salt.
  • Vill du ha det grövre så stöt cassavan grovt så det finns klumpar kvar och rör i vätskan och smöret. Eftersom det är klumpar kvar kanske moset inte håller lika mycket vätska, så häll i en del först och mer om det behövs. Smaka av med salt.
 4. Strö över hackad rödlök, koriander och färsk chili efter smak. Pressa över några droppar lime och servera mer till för den som önskar.
 5. Servera med nästan vilken mat som helst! Jag tycker det är särskilt gott till grillad och friterad fisk och kött, och till heta grytor. I julas åt vi till frasigt stekta chicharron av revbensspjäll smaksatta med pomerans och oregano, en perfekt kombo! Moset passar också jättefint till exempelvis