Search
Generic filters
Exact matches only

Pepparfläsk med vin och vitlök

2
Delningar
MAT

Pepparfläsk med vin och vitlök

Pepparfläsk! Den här enormt goda rätten gjorde jag av två skäl. Jag ville känna smaken av riktigt fint vildsvinskött (fått från Anders och styckat själv!) och jag ville testa nyköpt (ja köpt, inte spons) svartpeppar från The pepper quest. Väldigt enkelt i övrigt, bara vitt vin, vitlök och lagerblad som stöd åt de andra smakerna. Pepparfläsk kort sagt, varken mer eller mindre. Och det blev så jäkla gott!!

Inspirationen var förresten en portugisisk rätt, torresmos de vinha d’alhos, det portugisiska ursprunget till vindaloo. Också en stor favorit.

Det ser ju bedrägligt simpelt och avskalat ut på fotot. Kött, potatis. Men jag kan liksom inte göra värsta foodstylingen med blommor, snyggsallad och hej och hå på en rätt vars hela existensberättigande är att ge tusan i allt kringtjafs och bara njuta av fläsk och peppar av förbannat bra kvalitet. Då får det bli så. Borde däremot fotat min och döttrarnas nöjda miner när vi åt.

Peppar peppar!

Ingredienser

1,2 kg riktigt fint smakrikt fläsk, gärna av vildsvin, t ex karré eller tjocka revbensspjäll
1 tsk salt
3 dl vitt vin
2 tsk riktigt bra hel svartpeppar (Jag använde vinh linh black pepper från The pepper quest)
6 vitlöksklyftor
4 lagerblad, jag använde färska
3 msk olivolja

Gör så här

  1. Skär köttet i bitar, kanske 4 eller 5 cm sida, eller skär spjället mellan benen. Skiva vitlöken tunt. Stöt pepparn i en mortel, inte alldeles för fint, eller mal den grovt. Om du använder färska lagerblad, skrynkla till dem lite mellan händerna men så att de fortfarande hänger ihop. Blanda med vin och olivoljan och häll marinaden över köttet och rör runt så alla bitar smaksätts. Låt stå i kylen minst sex timmar eller över natten.
  2. Hetta upp en panna. Låt köttbitarna rinna av lite, lägg dem i den heta pannan och bryn dem runtom. De ska absolut inte bli genomstekta utan målet är bara en fin stekyta.
  3. Lägg de brynta köttbitarna tätt i en ugnsform. Häll marinaden i stekpannan och låt bubbla nån minut först för att få med steksmaken. Häll sedan marinaden i formen med köttet. Ställ formen i 150 grader varm ugn.
  4. Vänd köttbitarna ett par gånger under tiden i ugnen och fyll på med mer vin om vätskan skulle börja koka bort. Det ska hela tiden vara lite sky i formen, men verkligen inte mycket. När köttet är mört och fint (men absolut inte så där sönderfallande som pulled pork), efter kanske 1,5 h men det beror på köttet (testa!), så är rätten klar. Provsmaka och salta mer vid behov.
  5. Servera med bröd, potatismos, ris, grönsaker, en sallad eller vad du nu råkar känna för. Och skyn skedas med fördel över köttbitarna vid servering.