Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Sopa de Albondigas – mexikansk köttbullssoppa

2
Delningar
MAT

Sopa de Albondigas – mexikansk köttbullssoppa

sopa de albondigas

Dagens mat blir köttbullar i mexikansk tappning serverade i en soppa – Sopa de Albondigas.

Tekniskt sett är nog Sopa de Albondigas mer frikadeller då man inte steker yta på dem utan bara lassar ner dem i en fantastisk soppa. Smaker som tomat, oregano, chili och selleri ger en fyllig och fin soppa som passar lika bra på finmiddagen som i mattermos ute i skogen. Gott som fan är det i alla fall.

Det kan vara på sin plats att kolla in lite andra sorters köttbullar också. Här har ni några förslag:

Thaibollar

Kadinbudu köfte

Friterade fläsk- och gorgonzolaköttbullar

Ingredienser

Köttbullarna

500 g köttfärs (går bra med vilken färs som helst, t ex blandfärs)
1 dl kokt ris med lite kärna kvar (du ska ha mer till själva soppan också)
1 ägg
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk finhackad koriander
2 msk finhackad mynta
2 msk finhackad persilja
1 tsk torkad oregano (gärna mexikansk oregano)
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk spiskummin
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Soppan

2 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 jalapeno (eller annan chili), finhackad
1 stor morot, skivad
2 selleristjälkar, skivade
2 fasta potatisar, skalade och skurna i bitar
1 msk chilipulver
1 msk spiskummin
1 tsk oregano (gärna mexikansk)
1 tsk mald koriander
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 burkar konserverade tomater
1 burk inlagd grön chili
2 l kycklingbuljong
2 dl kokt ris med lite kärna kvar
1 liten zucchini, tärnad

Gör så här

Köttbullarna

  1. Blanda alla ingredienser ordentligt i en skål. Ställ in i kylen i en timma (då kan du passa på att göra soppan).
  2. Rulla köttbullar (tänk va, du får välja storlek helt själv) och ställ undan i kylen.

Soppan

  1. Hetta upp olivoljan i en stor gryta och fräs lök, vitlök och jalapeno tills löken är lite transparent.
  2. Lägg i morötter, selleri, potatis och alla kryddor och fräs i ytterligare ett par minuter.
  3. Häll på tomater, inlagd chili och buljong och koka upp. Låt sedan puttra i en halvtimma utan lock. Smaka sedan av med salt och peppar.
  4. Lägg i kokt ris, zucchinitärningar och köttbullar och låt soppan koka i ytterligare 15 minuter.
  5. Servera med hackad koriander och några limeklyftor.