Search
Generic filters
Exact matches only

Gizzards, kycklingmage från amerikanska södern

0
Delningar
MAT

Gizzards, kycklingmage från amerikanska södern

Gizzards

Nu minsann höjs matpriserna, särskilt hos de större kedjorna. Själv handlar jag en mycket i orientbutiker och liknande och där märks det inte lika tydligt. Nästan som att vissa tar chansen att höja lite extra, men vad vet jag. Oavsett är det här ett bra tillfälle – eller kanske ibland ett nödvändigt – att våga sig på andra råvaror än de man brukar köpa. Varför inte testa ovanligare styckdetaljer eller inälvsmat? Och inälvsmat är ju inte en sak, så även om du avskyr levergryta så kanske du älskar t ex kycklingmage. Eller gizzards som man säger om man vill verka lite mer international.

Den här rätten är ett minne från min tid i Indiana, och av dad som älskade gizzards. Jag har ett tydligt minne av första gången jag smakade. Jag frågade dad vad tusan gizzards egentligen är och han svarade ”Well they’re… gizzards. Just taste ’em.”

Grundrecept för snabbmat

Det här är ett bra recept i kategorin munchies, saker att smaska på när magen och själen skriker efter nåt gott. Se det som ett grundrecept med frihet att byta ut smaksättningen. Receptet består av förkokning, smaksättning och fritering. Det enda som tar tid är förkokningen men den kan göras i förväg (duh!) och kräver knappt nåt arbete.

Kycklingmage

Rå kycklingmage. Läskigt? Jamen du ska ju inte göra sushi av det!

Kycklingmage består av samma typ av muskulatur som hjärta och blir trevligt mjuktuggig rätt tillagad. Men det är inte svårt att laga! Och det smakar inte det minsta konstigt, bara kräver sin koktid för att bli saftigt istället för suddgummiliknande. Antingen får man tillaga det snabbt eller koka länge. Jag gör det senare, förkokar en massa och gör sen snabbmat av portioner jag fryst in. Helst lite större mängd än de 800 g som det här receptet anger. Det är verkligen bara att flerdubbla receptet och frysa in överflödet till senare. En bra genväg till en hel massa rätter.

Anders har bloggat ett recept på kycklingmage innan, en burmesisk curry. Men vi har även en hel del annan innanmat. T ex kycklinghjärtan, grillade thailändska och en variant från Sichuan.

Men det låter ju läskigt

Kycklingmage låter läskigt för vissa. Jag vet hur mycket hjärnan och fantasierna där påverkar upplevelsen. Jag har skrivit om det här förut i inlägget ett gott namn. Så det är ju dumt av mig att kalla detta kycklingmage istället för enbart det mer american, och därmed mer gångbara, gizzards.

Men vad tror ni händer annars? Inte en svensk kommer googla gizzards ifall de försöker lura ut om det finns nåt recept på den där billiga kycklingmagen de sneglat på i butiken där filé kostar lika mycket som en influensers nysning. Så ni får anta denna utmaning med vidöppna ögon som de vuxna människor ni är. Och kom ihåg att mat kan vara god även på svenska. 🙂

Alternativa ingredienser

Jag använder den kreolska kryddblandingen från stekta gröna tomater med rökig remoulade som smaksättning, men det går bra att byta mot valfri annan kryddblandning, antingen nån färdig köpt eller egen. Har jag färskt sellerisalt hemma så tycker jag om att smaksätta med bl a det, likaså en nypa rökt paprika. Mexikanska kryddor blir också mycket gott!

Kreolsk kryddblandning

Hemgjord kreolsk kryddblandning

För att göra det här receptet glutenfritt, använd bara valfri mjölersättning. Själv tycker jag kikärtsmjöl blir bra i både frasighet och nötig smak.

Mer amerikanska munchies

Ingredienser

4 portioner

800 g kycklingmage

Förkokning

1 lök
2 stjälkar selleri
2 lagerblad
5 svartpepparkorn
1 tsk salt

Kryddning

2-3 msk kokspad
1 msk kreolsk kryddblandning (se länkat recept) eller valfri annan smakrik kryddblandning
2 krm spiskummin
1 msk hot sauce eller annan chili
Rikligt med nymald svartpeppar
Örtsalt efter smak

Fritering

Neutral matolja efter behov
3 dl vetemjöl eller kikärtsmjöl

Gör så här

Förkokning

 1. Skölj kycklingmagen och lägg den sen i en gryta. Häll på vatten så det täcker och ett par centimeter extra. Koka upp tills det skummar och häll sen av vattnet. Häll åter på vatten så det täcker och ett par centimeter extra. Tillsätt en klyftad lök, två selleristjälkar i bitar, några pepparkorn och salt. Koka upp och låt sjuda på låg värme under lock en timme.
 2. Förkokning av gizzards

  Förkokning

 3. Smaka av sältan på kokspadet. Det ska vara som en kraftig buljong men inte toksalt. Häll på lite mer vatten om det verkar behövas, kycklingmagarna ska stå under spadet. Fortsätt sjuda i kanske en timme tills kycklingmagen är mjuk. Det kan behövas kortare eller längre tid, men det är den egna smaken som avgör när konsistensen är lagom och angenäm att tugga.
 4. Häll av kokspadet och sila det. Ta undan en knapp dl. Spara övrigt kokspad till annat. Kanske smaksätta en soppa?

Kryddning

 1. Häll kryddor (ändra gärna efter egen smak!), hot sauce och lite av kokspadet i en skål och blanda. Provsmaka och salta efter smak, gärna med örtsalt. Häll sen i den förkokta kycklingmagen och blanda runt. Låt stå i kylen nån timme och rör gärna om nån gång under tiden.
 2. Smaksättning

  Smaksätt med mer eller mindre krydda och hetta efter egen smak

 3. Häll mjölet i en stor platspåse. Rör om kycklingmagen och häll sen den och kryddningen i påsen och skaka runt ordentligt så att alla bitar täcks av mjölet.
 4. Panering

  Kycklingmagen paneras enklast i en plastpåse

  Här kan man också välja att blanda de torra kryddorna i mjölet istället för i det chilikryddade spadet. Det funkar fint, bara inte så jag lärt mig från början.

Fritering

Fritera i omgångar i runt 190 grader. Bitarna ska bli gyllene vilket tar knappt fem minuter beroende på exakt temperatur. Men kom ihåg att det är ytan som ska tillagas här för själva kycklingmagen är redan ordentligt kokt. Så gå på yta. Låt rinna av på galler eller hushållspapper och servera sen direkt.

Ännu mer munchies och nostalgi