Search
Generic filters
Exact matches only

Enkel colombiansk fläskgryta med öl

0
Delningar
MAT

Enkel colombiansk fläskgryta med öl

colombiansk gryta

Det här är helt enkelt fläskkarré kokt i colombiansk ölmarinad och en burk salsa verde jag hittade i frysen. Ett gott och enkelt långkok! Colombiansk fläskgryta är kanske missvisande att kalla den eftersom det egentligen bara är en egenpåhittad gryta gjord med en colombiansk marinad.

Men vad fasen, var och varannan instagrammare gör ju ”asiatisk” lax och ”mongolisk” biff och liknande hittepån som knappast finns på menyerna i de påstådda ursprungsländerna. Vad jag antyder här är att jag tycker att vi som skriver om mat kan försöka vara lite varsamma med vad vi kallar våra rätter. Undras förresten om det lagas ”europeisk karp” i t ex Kina och vad den i så fall smakar? Och hur skulle en ”svensk gryta” smaksättas i Japan?

colombiansk fläskgryta

Colombiansk gryta serverad med tillbehör

Grytan är alltså kokt i colombiansk ölmarinad. Salladslök, spiskummin, vitlök, oregano och mot slutet koriander. Det är inte konstigare än att jag gjorde marinad för att jag hade tänkt grilla men sen bara inte orkade, så jag kokade ihop det till en gryta istället. Jag misstänker att lathet ligger bakom många stora upptäckter.

Apelsinsallad

Någon form av apelsinsallad passar fint till

Grytor är himla bra mat till många. Lätta att förbereda inte minst. Jag lagar det gärna när ungarna har kompisar över och gör en massa sidorätter så var och en kan välja det de gillar. Goda tillbehör till den här grytan är potatismos eller ris, rostad majs med het rökig chili och en enkel sallad på apelsin, tomat, färsk chili, salladslök och lime. Avokado skulle nog serverats till i Colombia, men eftersom produktionen är rätt tveksam, och de för det mesta är ruttna eller kålrotshårda när man köper, så frossar jag hellre i annat.

Rostad majs

Rökig chilirostad majs passar fint till

Fler passande tillbehör

Ingredienser

8 portioner

1600 g fläskarré
Matolja till stekning
6 dl öl
2 dl salsa verde (burk går bra)
4 salladslökar
1,5 tsk spiskummin, mald
6 vitlöksklyftor
2 gula lökar
0,5 tsk oregano
1 krm svartpeppar, nymald
2 lagerblad
Salt och peppar efter smak
En näve hackad koriander

Serveringsförslag

  • Rostad majs med rökig chili
  • Sallad på apelsin, tomat, färsk chili, salladslök, lime
  • Potatismos, ris, cassavamos

Gör så här

  1. Skär köttet i bitar om kanske fyra cm sida. Salta köttet runt om och låt ligga en kvart. Stek köttet i olja i ordentligt het panna så att det blir brynt runt om. Lägg över köttet i en gryta för långkok. Häll en deciliter vatten i pannan och vista ur smaken. Häll sen över även vattnet i grytan.
  2. Mixa salladslök, spiskummin, vitlök, lök, oregango och svartpeppar med tre deciliter öl. Häll det hela över köttet i grytan. Tillsätt ytterligare salsa verde och ytterligare öl så att vätskan står precis upp till köttet. Låt koka upp. Lägg på ett lock och låt småsjuda ett par timmar tills köttet är mört och fint. Det kan ta lite olika lång tid. Är det tidskritiskt när grytan ska vara klar kokar man med fördel grytan färdig i förväg för att sen värma upp den till servering.
  3. När grytan är färdigkokt, smaka av med salt och peppar. Rör i en näve hackad koriander. Det är inte så kinkigt med exakta mått här.
  4. Servera grytan med t ex potatismos eller ris. Vi åt en enkel sallad på apelsin, tomat, färsk chili, salladslök och lime till. Och så rostad majs också, en frysförpackning stekt i het olja och smaksatt med rökigt chilipulver och salt.
Colombiansk gryta

Colombiansk gryta serverad med tillbehör.