Search
Generic filters
Exact matches only

Mexikansk portlak, verdolagas

0
Delningar
MAT

Mexikansk portlak, verdolagas

Mexikansk portlak med ägg och stekt matbanan

Ganska ofta råkar man på bladgrönsaken portlak i torghandeln och i orientbutiker, en växt med tjocka goda blad som behåller sin fina struktur under kokning. Det gäller bara att man vet att det är portlak man råkat på för annars finns det risk att man knappt noterar den. För den ser inte så värst speciell upp, ett knippe blad bara. Men den är verkligen värd att uppmärksammas och tas med hem för det här är inget tråkigt sladdrigt dussinblad!

Portlak går bra att använda rå i sallad men är också lätt att göra enkla men intressanta rätter av. Som här, en supersnabb och okrånglig mexikansk rätt av portlak och salsa verde. Jag kokar helst egen salsa verde eftersom jag odlar tomatillos men köpt funkar fint. Servera mexikanska verdolagas på enklaste vis med färdiga tortillabröd och ett stekt ägg som frukost eller som en del av en större middag. Det är jättegott till exempelvis fläskkotletter. Mexikansk mat är verkligen så mycket mer än fredagstacos.

portlak

Så här ser grönsaken portlak ut, ett knippe köpt i torghandeln

Jag äter gärna grönsaker som i det här receptet, väldigt enkelt tillagade och serverade med några till rätter så att var och en kan ta av det de gillar. Betydligt roligare än att skära upp lite pliktskyldig gurka och tomat bara på tallriken. Verdolagas, en panna med chilirostad majs eller kanske Anders krämiga sallad på majs och bacon, refried beans… Medge att det lockar mer än okryddade kokta ärtor och morötter som hånskrattar åt smaklökarna eller en deprimerad hög med råkost.

Fler matiga grönsakstillbehör

Ingredienser

1 knippe portlak
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 dl salsa verde, hemgjord eller köpt
Olja till stekning
2 msk färsk koriander
Salt efter smak

Salsa verde

Gör så här

  1. Skölj portlaken noggrannt. Plocka av blad och späda stjälkar. Stjälkarna är goda att äta om de inte hunnit bli grova och trådiga, så bryt av grova för att känna efter.
  2. Hetta upp olja i en stekpanna och stek hackad lök tills den blivit lätt transparent. Tillsätt hackad vitlök och stek tills det doftar gott. Det ska inte börja bli brunt utan mest mjukna.
  3. Tillsätt två deciliter salsa verde och stek under omrörning tills den är het. Rör därefter i portlaken och stek kanske tio minuter tills den mjuknat men fortfarande har kvar sin fina struktur. Om du önskar, tillsätt mer salsa verde. Det beror på hur kraftigt din salsa verde smakar och hur mycket smak du vill ha på rätten.
  4. Smaka av med salt och rör i hackad koriander. Servera som grönsakstillbehör eller med chips av matbanan, så kallade tostones eller patacones. Tortillabröd och nån form av bönor eller ett stekt ägg är också gott till, särskilt till frukost.

Mer mexikansk frukost