Search
Generic filters
Exact matches only

Svensk waldorfsallad med gråärter och äppelvinägrett

0
Delningar
MAT

Svensk waldorfsallad med gråärter och äppelvinägrett

Den här salladen kom till genom att jag hade några dl gråärter över efter att jag kokat en massa till en annan rätt. Jag gör ofta så medvetet, kokar lite för mycket när jag ändå håller på. Det var bara att titta mig ikring i köket i jakt på nåt som skulle funka bra till, och det fanns det ju så klart. Det blev en variant på klassisk waldorfsallad, fast med ingredienserna utbytta till svenska motsvarigheter. Jättegott blev det! En matig och användbar sallad.

Gråärter är så goda! De har en fin nötig smak som jag gärna tydliggör genom att ha tillbehör som funkar med och förstärker just det draget. Det blir roligare så, att odla särdragen hos olika ärtor, bönor och linser istället för att behandla dem som hyfsat utbytbar utfyllnad.

Bra buffésallad redo att ätas

Vi har en faslig massa andra recept på olika sallader utöver waldorfsallad med gråärter på Feeders. Och även några fler rätter på favvoråvaran gråärter. Jag vet inte hur många rätter med äpple vi har, men jag vill puffa lite extra för macka med fläsk, rostad grönkål och äpple. Även där svenska smaker på ett lite annat vis än vanligt.

Ingredienser

Svensk waldorfsallad med gråärter
3 dl kokta gråärter
1 dl hasselnötter
2 små aromatiska syrliga äpplen
2 stjälkar selleri
1,5 dl tärnad svecia eller annan smakrik ost

Kokta gråärter

3 dl torkade gråärter
1 lök
2 lagerblad
5 pepparkorn
2 kryddpepparkorn

Äppelvinägrett

1/2 dl äppelmust, ju godare desto bättre
3 msk kallpressad rapsolja
2 msk äppelcidervinäger
1 krm timjan, helst färsk backtimjan
2 krm salt
Rikligt med nymald svartpeppar

Gör så här

Kokta gråärter

Koka gråärterna enligt instruktion på förpackningen. Jag har märkt att det tar väldigt olika tid och ärtorna sväller olika mycket beroende på sort. Denna gång kokade jag blötlagda ärtor i ca 20 minuter. Jag tillsatte ett lagerblad, en klyftad lök och några korn svartpeppar och kryddpeppar i kokvattnet, och kokade på låg värme i riklig med vatten. Jag kokar alltid mer än jag behöver till en rätt eftersom de överblivna ärtorna är en perfekt rest att använda till annat.

Svensk waldorfsallad med gråärter

  1. Först, gör äppelvinägretten. Rör ihop ingredienserna. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
  2. Rosta hasselnötterna i en torr panna under ständig omrörning tills de fått lite färg och doftar. De får inte brännas. Gnugga sen gärna nötterna med en handduk så de delar av skalet som sitter löst lossnar. Låt svalna.
  3. Hacka äpplena i tärningar ungefär av de kokta gråärtirnas storlek. Tärna osten i samma storlek. Skiva sellerin.
  4. Blanda gråärtor med övriga ingredienser och vänd i dressingen. Det går bra att servera direkt, men salladen får ännu mer smak om den står och drar ett tag blandad. Ifall du vill göra så kan du avvakta med att vända i nötterna tills serveringstillfället, men det går även fint att blanda i och låta stå.
  5. Servera med salladsblad och bröd som förrätt eller som en lättare lunch, eller servera som sidorätt eller bufférätt.

Jag har även gjort en väldigt lyckad krämig variant av den här salladen. Den är enormt bra till mackor och bufféer!