Search
Generic filters
Exact matches only

Krämig waldorfsallad med gråärter

0
Delningar
MAT

Krämig waldorfsallad med gråärter

Den här varianten av min svenska waldorfsallad med äppelvinägrett gör sig fint på julbordet. Kokta gråärter, äpple, svecia, stjälkselleri och rostade hasselnötter med en enkel krämig dressing.

Garnera gärna med snyggt skurna rödskaliga äppelskivor och några av hasselnötterna på toppen. Dels blir det snyggt, dels är det bra med nån sorts varudeklaration så folk vet vad de ska vänta sig av det där krämiga i skålen. Lite extra bra vid buffé med många personer. (Ja jag veeet, buffé och större sällskap är uteslutna i år. Men ändå.)

För visst behövs det några sallader bland julmaten? Vissa är självklara, som rödbetssalladen, andra kanske inte lika traditionella men ändå välplacerade, som en vacker vintersallad med kål och citrus eller en rysk svampsallad.

Ingredienser

Krämig waldorfsallad med gråärter

3 dl kokta gråärter
1 dl hasselnötter
2 små aromatiska syrliga äpplen
2 stjälkar selleri
1,5 dl tärnad svecia eller annan smakrik ost

Kokta gråärter

3 dl torkade gråärter
1 lök
2 lagerblad
5 pepparkorn
2 kryddpepparkorn

Krämig dressing

2 dl smetana
1 dl majonnäs
1 msk senap (välj den sort du gillar)
Salt och peppar efter smak

Gör så här

Kokta gråärter

Koka gråärterna enligt instruktion på förpackningen. Jag har märkt att det tar väldigt olika tid och ärtorna sväller olika mycket beroende på sort. Denna gång kokade jag blötlagda ärtor i ca 20 minuter. Jag tillsatte ett lagerblad, en klyftad lök och några korn svartpeppar och kryddpeppar i kokvattnet, och kokade på låg värme i riklig med vatten. Jag valde att koka lite mer än jag behövde eftersom de överblivna ärtorna är en perfekt rest att använda till annat.

Krämig waldorfsallad med gråärter

  1. Först, rör ihop ingredienserna till dressingen. Smaka av med salt och peppar.
  2. Rosta hasselnötterna i en torr panna under ständig omrörning tills de fått lite färg och doftar. De får inte brännas. Gnugga sen gärna nötterna med en handduk så de delar av skalet som sitter löst lossnar. Låt svalna.
  3. Hacka äpplena i tärningar ungefär av de kokta gråärtirnas storlek. Tärna osten i samma storlek. Skiva sellerin.
  4. Blanda gråärtor med övriga ingredienser och vänd i den valda dressingen. Det går bra att servera direkt, men salladen får ännu mer smak om den står och drar ett tag blandad. Ifall du vill göra så kan du avvakta med att vända i nötterna tills serveringstillfället, men det går även fint att blanda i och låta stå.
  5. Servera med salladsblad och bröd som förrätt eller som en lättare lunch, eller servera som sidorätt eller bufférätt. Det är även gott att använda salladen i en matig macka.

Mer julmat

Missa inte den allra viktigaste julmaten! Anders har gjort det bästa receptet på griljerad skinka (ja faktiskt) och hans julköttbullar och revbenspjäll med julsmak håller samma klass. Alla Feeders recept finns på samlingssidan för julmat.