En väldigt enkel och väldigt god kaka, grön utan blygsel och med en smak som är betydligt mer intressant än de få ingredienserna kan lura en till att tro. Mandelkaka med matcha smakar självklart och hemtamt men har samtidigt ett stråk av bitterhet från det japanska tepulvret matcha och en blommig citruston av bergamott. Earl grey i kakform kanske förklarar smaken bättre?
I vilket fall är kakan verkligen hemskt enkel att baka, och det ska ses i ljuset av att jag inte är så värst bra på bakning. Man rör ihop det hela och gräddar bara, verkligen plättlätt och ingen risk att misslyckas med. Hoppa över resten av det inledande pratet här och gå direkt på receptet nu om du vill, för det krävs egentligen inga vidare förklaringar innan man kör igång. Eller läs vidare om bergamott, matcha och Japan. 🙂
Bergamott, citrus med karaktär
Bergamott, den citrusfrukt som får ge blommig doft och smak åt kakan, är samma frukt som ger den karaktäristiska smaken åt teet earl grey. Den har ett aromatiskt skal och det är det som används här. Jag lägger gärna till en skiva av den syrliga frukten också vid servering, för att balansera upp det söta för såna som mig. Och för att det är vackert så klart. Det går fint att byta ut bergamott mot annan citrus, även om smaken så klart blir en annan då. Apelsin kanske, eller fingercitron.
Var det bergamotten som lockade hit dig? Det finns mer på Feeders med denna ljuvliga frukt, t ex en väldigt god risotto och en drink.
Matcha, tradition och trend
Matcha, teet som smaksätter kakan, har visst blivit trendigt utanför Japan på senare år. Mina ungar dricker matcha latte med sina kompisar på stan. Själv har jag druckit det sen jag pluggade i Japan för en massa år sen, och även använt i efterrätter. Det är ett grönt pulver gjort av riktigt fina teblad.
Matcha smakar väldigt gott bara strött över vaniljglass eller som ingrediens i kakor och krämer, och det passar fint i t ex panna cotta och tiramisu. Men allra bäst tycker jag det är som skummigt bittert te under en teceremoni med en vacker söt kaka av ris och bönor till. Den som får möjlighet borde verkligen testa den upplevelsen!
Med inspiration från Japan
Japan är färg för mig. Men inte konstant som nåt skränigt Hollywood eller doftande Bollywood utan också, som ett komplement. Det där man brukar säga om kontraster stämmer. Det är både naket trä, blek bambu och en lågmäld stund i trädgården, lika mycket som färglatt siden, pappersväggar med påfåglar och nöjeskvarter i neon. En enkel keramikskål med illgrönt te, matcha. Det enkla och det brokigt komplexa sida vid sida. Och så en massa helt vanliga människor som lever sina vanliga liv så klart.
Och så jag själv då, en naturblek svensk med blommande kjol. Under en tid för länge sen pluggade jag i Sapporo i norra Japan. Det betydde nog en hel del för den jag blev, på samma vis som min tid i USA, och jag antar att det är därför det poppar upp då och då även här på bloggen. Som i det här inlägget om en oväntad potatisupplevelse, Sichuan stir-fried potatoes. Eller dessa, ikayaki och Furano, där Malin som sitter med mig på bilden är med.
Ingredienser
10 portioner
200 g smör
200 g strösocker
Finrivet skal av en bergamott
4 ägg
200 g mandelmjöl
1 msk matcha, japanskt tepulver
Till servering
Florsocker
Lättvispad grädde
Skivad bergamott
Bergamotten kan ersättas med apelsin eller annan citrus. Ju bättre kvalitet på matchapulver desto bättre smak och färg på kakan.
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Låt smöret stå framme för att bli rumsvarmt. Vispa sen smör, socker och finrivet skal från en bergamott tills det blir poröst och liksom vitnar.
- Vispa i ett ägg i taget. Se till att äggen är ordentligt ihopvispade med smeten innan nästa tillsätts.
- Vänd i mandelmjölet och matchapulvret och blanda ihop smeten.
- Använd en form om ca 24 cm och klä botten med bakplåtspapper. Jag använder en form med löstagbar kant vilket underlättar, men har man en form med fast kant kanske man vill klä även den. Bred ut smeten i formen. Det behöver inte vara helt slätt eller nå ända ut i kanten.
- Ställ in kakan mitt i ugnen och grädda den i 35 minuter eller tills en provsticka som sticks i mitten av kakan kommer ut utan kladd. Det är inte superkinkigt om kakan över- eller undergräddas. Den är smörstinn nog att vara saftig och god oavsett.
- Ät kakan avsvalnad eller kall, bara som den är eller med en klick lättvispad grädde och en skiva bergamott till. Sikta gärna lite florsocker över kakan precis innan servering.