Search
Generic filters
Exact matches only

Fyllda ägg från Ghana, kosua ne meko

0
Delningar
MAT

Fyllda ägg från Ghana, kosua ne meko

Fyllda ägg från Ghana - kosua ne meko

Ni vet det där med summan som blir mer än delarna? Kosua ne meko, alltså fyllda ägg från Ghana, är själva definitionen av det. Ägg + chili + frisk fruktig tomat + lök + salt… = jättegott! Billig och enkel gatumat från Ghana, perfekt som snacks eller mellanmål. Eller som utflyktsmat, särskilt som de klarar förvaring bra. Det är alltså kokta ägg som äts med en färsk chilihet salsa baserad på tomat och lök.

Ingredienser till chilisåsen

Ingredienser till den färska chilisås som används till äggen

Man kan salta de kokta oskalade äggen ett dygn innan om man vill. Det är egentligen en metod för att äggen som säljs som gatumat ska hålla bättre, och det är väl inte helt nödvändigt här annat än kanske inför en dag på badstranden. Men det ser oavsett snyggt ut och tillför viss god sälta. Till en utflykt ids jag, men inte hemma om suget plötsligt faller på.

Kosua ne meko, saltade fyllda ägg.

Visst ser det ganska snyggt ut med saltet?

En het aromatisk fyllning av färsk tomat, chili, lök och kryddor som, särskilt om tomat och lök är riktigt sommarfina, drar åt sött och kompletterar de lena lätt salta äggen.

Meko, salsa med tomat och het chili

Såsen i ghanesiska fyllda ägg förbereds och skedas på precis när det är dags att äta. Man skär en skåra halvt igenom ägget och skedar i så mycket det går bara. Det går att förbereda också om man vill, och då suger äggen åt sig en del av smaken. Lika gott oavsett.

Ett fyllt ägg

Färdigt att äta!

Måtten i receptet är ungefärliga. Jag läste några recept en gång och har testat mig fram från det. Det beror på hur stora ägg och grönsaker du har, hur smakrika de är och vad du själv gillar. Höfta ihop och justera så det blir som du vill ha det. Det här här inte molekylär precisionsgastronomi precis så det finns ingen anledning att krångla till saker i onödan. Och den som vill knorra till det lite extra afrikanskt tillsätter en bit av en Maggi cube eller kycklingbuljongtärning. Smaka dig fram!

Ingredienser

10 hårdkokta ägg
1-2 färska chilifrukter, mer efter smak. Habanero om du gillar ordentlig hetta
1/2 liten rödlök
1 bit färsk ingefära, motsvarande 2-3 sockerbitar
1/2 vitlöksklyfta
En nypa salt
En liten bit Maggi cube eller kycklingbuljongtärning, valfritt
1 riktigt god tomat
1/2 liten rödlök

Valfritt:
2 dl salt
1 dl vatten

Gör så här

Ägg

Hårdkoka äggen. Här finns så klart utrymme för egna preferenser men det kan bli bökigt om äggen är rinniga.

Ett helt valfritt steg, men som kan vara snyggt och dessutom praktiskt en dag på stranden, är att saltbehandla äggen. Jag skriver lite mer om det i inledningen. I så fall blandar man salt och vatten i en skål så det blir en slushieliknande blöt saltmassa, och rör runt de nykokta och fortfarande varma äggen i saltet så de delvis täcks av saltkorn. Sen låter man dem svalna i saltet, och gärna stå ett dygn innan äggen ska ätas så de hinner få lite god saltsmak genom skalet.

Saltning av ägg.

Det är bara att vända runt äggen i salt som binds ihop med lite vatten.

Meko (chilisås)

  1. Halvera löken. Ta undan ena halvan.
  2. Skär chili och halva löken i bitar. Skär ingefära i tunna skivor.
  3. Mortla ihop chili, lök, ingefära och vitlök med en nypa salt till ett mos. En bra mortel underlättar.
  4. Halvera tomaten och gröp ur det blöta kärnhuset. Skär resten i bitar och mortla ihop det med chilimoset. Smaka av röran med salt. Om den känns för het, tillsätt mer tomat. Men tänk på att den ska matcha de lena äggen som tar udden av hettan.
  5. Skär den andra halvan av löken i tunna strimlor längsmed. Blanda i strimlorna i chilisåsen.
Kosua i mortel

Den färska chilisåsen meko görs i mortel

Kosua ne meko

Skala äggen. Skär dem längsmed men inte helt igenom. Fyll skåran med en generös sked av såsen och några strimlor lök. Eller skär bara i två halvor med en sked fyllning på vardera. Ät lite för många.

Sugen på mer?