Search
Generic filters
Exact matches only

Mattrender 2024

4
Delningar
PRAT

Mattrender 2024

Escamoles, trendig mat.

Jag läste en artikel om trendmat 2023 från SvD. Först blev jag uppspelt över att escamoles, myrägg, tydligen googlades av många. (Men kom igen SvD, det kan omöjligt vara vad svenska folket helst lagade!) Redan 2021 bloggade jag escamoles och blev så klart självupptaget jättenöjd över den saken nu.

Sen började fundera över vad jag tror vi får för mattrender 2024 i Sverige. Är själv hopplöst otrendig men rätt bra på att notera vad andra har för sig. Så här är den, Mias mattrendprognos. För jag kan så klart inte hålla denna viktiga spaning för mig själv!

Läppstiftsmat!

När det är dåliga tider köper folk lyxigt läppstift, förhållandevis billig guldkant för att inte känna sig så förbannat fattiga hela tiden. Man har kanske inte råd med stora saker så man skaffar istället små lyxiga grejer som syns och förgyller. Om världen är grå och bankkontot svälter kan man åtminstone ha blodröda läppar! Eller en lyxig bit mat mellan läpparna.

Jag tror på mer sånt i matväg, små blänk av lyx medan vi är sparsamma i övrigt. En exklusiv råvara, en lyxig liten rätt, snarare än hela vräkiga middagar eller jämndyr vardagsmat. Visst, det är vanligt potatismos. Men det är kryddat med voatsiperifery-peppar! Ett enda ostron med kul tillbehör, en potatisbakelse med löjrom till ett glas vin. Och sen spaggar hemma till middag.

Lyxiga musslor.

En liten lyxig rätt till ett glas vin, ett typiskt ”läppstift”. Sen till middag blir det spaggar med tomatsås.

Köttrenässans

Jag väntar mig att folk äter mer kött, men inte nödvändigtvis på det där amerikanska big macho-sättet. Snarare en förändring från det andra hållet, ett steg bort från rena vegdieter. Gärna grönsaksbaserat men inte bara, bort från renlärigt och asketiskt mot ett mer balanserat och livsbejakansde ätande. Mustiga buljonger, kött som krydda, ”medveten” köttanvändning med vilt, inälvsmat, bindvävsrika långkok…

Lyxbönor

Olika typer av bönor blir en grej – coco de Paimpol, flageolets, cannelini, borlotti… Vi kommer snobba oss med sortnamn. Och inte präktiga bönrätter utan vällagade och lyxiga. Som butter beans med smakrik spansk korv, som italienska kikärtor med pasta eller musslor, eller pistaschgröna bondbönor med smör och ett gott bröd.

Borlotti

Lyxiga borlottibönor

Smaksatt bröd

Dels själva brödet, smaksatt med t ex cheddar, majs och jalapeno. Dels brödbitar med smaksättare på, fast inte så mycket pålägg att det blir en fullfjädrad smörgås. En sardell el burk-brandade ovanpå bara, en rostad paprikafilé och flingsalt. Eller olika varianter av salta fattiga riddare och mjuka breadsticks med dipp. Billigt och roligare än bara bröd. Ja som sagt, billigt. Matpriser har påtaglig betydelse för många under 2024.

Amerikansk nostalgi

Vi söker trygghet och blir nostalgiska av planterade barndomsminnen från Hollywood. Super bowl blir ett matevent även i Sverige, och eftersom allt ska vara ”familjärt” just nu så bjuder vi på Thanksgiving dinner i höst.

Football

Visst minns ni hur det var att äta corndogs och kolla på matcherna i high school?

Srirachamajo blir ute!

Nån gång måste väl folk tröttna på att mest allt görs till ”asiatiskt” mha en skvätt srirachamajo?! Låt det bli 2024 🙏 Asien har en massa olika matkulturer som inte alls gemensamt definieras av att de är dränkta i srirachagegg.

Fläsksida

Ser det mest överallt nu. Plötsligt finns det i fler matbutiker och det är verkligen tydligt i topp i sökningar som leder till vår blogg också. Så var det inte för bara några år sen. Det är en förhållandevis billig köttdetalj som är god som fasen och lätt att laga som både husmanskost, asiatiskt och mest allt.

Fläsksida, en mångsidig köttdetalj

Mer under uppsegling

  • Sesam, särskilt svarta, i form av rostade frön och sesampasta i både mat och sötsaker. Sesamnudlar, sesamdipp, sesamglass, svarta sesamkakor!
  • Hibiskus, särskilt våra drinkar kommer blomma.
  • Konsistens och struktur är nåt nytt för trendkänsliga svenska läckergommar att svänga sig med.
  • Tror (ok hoppas) på afrikansk mat. Jollof rice, suya, fyllda ägg från Ghana och rolex t ex. Kanske är tiden mogen?
  • Soba, japanska nudlar gjorda av bovete borde bli nästa grej för såna som var tidigt ute med ramen, nu när ramen blivit vanligt. Snyggt presenterade kalla soba med egenkokt sås och enkla tillbehör!
  • Vallmofrö, och inte bara på frallor. Men jag misstänker vi kommer kalla det poppy seed i sötsaker.
  • Hirs, bovete och liknande gryn. Folk är döless på quinoa.
  • Pickle juice i drinkar och dressing.
  • Finsk mat. Allt som behövs för att det ska ta fart på allvar är att nån äntligen vågar öppna en riktigt bra finsk restaurang i Stockholm.

Vi får väl se om jag gör en triumferande återblick på detta framemot årsskiftet eller avpublicerar i tysthet. 😉 Och tusen tack till Feeders Matprat, vår fantastiska facebookgrupp, för inspiration och tankehjälp!

Ifall du har några synpunkter på det här eller tankar om mattrender så kommentera gärna på Feeders facebooksida.

/Mia

Mer läsning